Vollegrond

Nieuws

Ganzen helpen met spruitenoogst

Het is ’normaal’, dat hij ganzen op zijn land heeft, die na de spruitenoogst het achterblijvende blad opvreten. Nieuw voor Bouwe Piek is dat ze nu al voor de oogst beginnen met vreten, geholpen door hazen en duiven.

"Die beesten hebben duidelijk honger, ze kunnen door de sneeuw nergens meer bij", meldt Piek min of meer vergoelijkend over de door gigantische koppels ganzen die zijn spruiten ontdekt hebben als een vervroegd Kerstdiner.  Dat resulteert wel in een schadepost door de ganzen die niet eerder zo groot was. Het bedrijf van Piek ligt in Geervliet op Voorne-Putten, in de buurt van een vogelvriendelijk recreatiegebied met open water.

Verjagen is lastig. De jager mag tot 12 uur ’s middags schieten, de rest van de dag zijn alleen afschrikmiddelen toegestaan als een kanon, en opblaaspoppen. “We hebben gelukkig goede buren, dus we kunnen het kanon desnoods ook ’s nachts laten draaien. Maar dan nog: Toestanden met 1.000 vogels die tegelijk op je perceel landen zijn achter de rug, maar er zit nog steeds een ploegje van 100 ganzen dat zich nergens iets van aantrekt.”

De planten die zijn aangevreten, maar nog wel oogstbaar bleken, zijn zo hoog mogelijk afgesneden. Het niet oogstbare restant staat er nog. Dat wordt waarschijnlijk het dessert.   Bron: Groenten & Fruit  -  Auteur Joost Stallen  

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.