Vollegrond

Nieuws

Aanzienlijk areaal witlofwortelen in de grond

Er zijn nogal wat witlofwortelen in de grond achtergebleven, omdat ze door het natte najaarsweer niet meer gerooid konden worden. De wel gerooide wortelen zijn gemiddeld genomen aan de fijne kant.

Van de circa 2.800 hectare  in Nederland uitgezaaide witlof, zit nog zo’n 300 hectare in de grond. In België is zo’n 500 hectare witlofwortelen niet gerooid, op totaal 3.200 hectare.

Al met al staat zo’n 14 procent van het areaal in Nederland en België dus nog vast. Het betreft met neme de rassen voor de late trek als vintor en Ombline, en wellicht ook Symphonie en Topmodel.  Waar wel gerooid kon worden, zijn de wortelaantallen per hectare aan de hoge kant. Wel zijn veel wortels aan de fijne kant.

Adviseur Arie Oomen van zaadfirma Nickerson-Zwaan heeft de indruk dat de producties momenteel wat lager uitvallen dan een jaar geleden. “Ik denk dat de kwaliteit van de wortels al met al wat minder is dan vorig jaar, door de koude in mei, de hitte in de zomer, en de aanhoudende natte omstandigheden vanaf augustus. Je zag in augustus en september ook meer bladvuur en Sclerotinia.”

 

Bron Groenten & Fruit – auteur Joost Stallen

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.