Vollegrond

Nieuws

Wateroverlast Baarlo treft geen groenteteelt

Voor zover nu bekend heeft de wateroverlast in Baarlo niet geleid tot onder water staande groentepercelen of -kassen. Wel liep een kas met rozen onder water.

Het Midden-Limburgse Baarlo werd tot nu toe het zwaarst getroffen door het wassende water uit de Kwisbeek. Een beek die uitdijde van haar gebruikelijke 2 meter breedte naar 50 meter breedte en uitkomt in de Maas. Deze beek, maar ook beken in Zuid-Limburg, stonden al behoorlijk hoog, maar de 80 tot 90 millimeter neerslag die er in de afgelopen 48 uur viel waren de spreekwoordelijke ‘druppel’.

Huis wel onder water
Bij prei- en selderijtelers Erik Kuypers liep het huis onder water, maar gewassen bleven gespaard. “Die liggen op hogere percelen richting Maasbree. Daar is geen sprake van wateroverlast. Nee, ook van collega’s met percelen meer richting de Maas zijn geen gewassen in het water komen te staan. Dat is wel gebeurd met een kas met rozen.” Ook braakliggende percelen en grasland liep onder water.

Voorzorgsmaatregelen effectief
De voorzorgsmaatregelen die werden getroffen rond de Maas, na de overstromingen in 1993 en 1995, werpen tot nu toe zijn vruchten af. Op zondag bereikte de Maas in Borgharen haar hoogste stand tot nu toe: 44,7 meter boven NAP. Tijdens de overstromingen in 1993 was de hoogste stand 45,9 meter en in 1995 was dat 45,7 meter. In Noord-Limburg wordt de hoogste stand van de Maas morgenvroeg verwacht.

Bron: Groenten&Fruit - Auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.