Vollegrond

Nieuws

Schade Belgische tuinbouw valt mee

De groente- en de fruitteelt in België heeft geen noemenswaardige schade geleden door de hevige regenval. Dat zegt een woordvoerder van de Boerenbond. Wel zouden twee glasslabedrijven zijn ondergelopen.

In België hebben de groente- en de fruitteeltbedrijven vrijwel geen schade opgelopen door de vele regenval. “Voor de verse markt en de diepvriesmarkt staan er op het land nog wel spruiten en prei, maar die staan vooral in West-Vlaanderen en daar is geen wateroverlast geweest”, aldus Anne-Marie Vangeenberghe, woordvoerder van de Boerenbond. Zij vertelt dat er wel een paar inividuele gevallen zijn van boerenbedrijven waar de schade groot kan zijn. "Sommige bedrijven die nog aardappelen, mais of bijvoorbeeld suikerbieten op het land hadden staan, hebben wel veel schade geleden."

De wateroverlast heeft vooral boeren in de Vlaamse Ardennen getroffen. Gemeentelijke inschattingscommissies bepalen op de getroffen bedrijven hoe groot de schade is. Vangeenberghe kan geen inschatting geven van de totale schade aan de gewassen. “De inventarisatie duurt waarschijnlijk wel een paar weken.”

Uitzonderlijke regenval
De Boerenbond wil dat de schade voor de landbouwbedrijven veroorzaakt door de uitzonderlijke regenval in aanmerking komt voor een erkenning als nationale ramp. De cijfers van de weerstations moeten daartoe eerst geraadpleegd worden. “Er moet eerst bepaald worden of de regenval uitzonderlijk is of niet. Het is uitzonderlijk als het de voorbije twintig jaar niet is voorgekomen", aldus de woordvoerder van de Boerenbond.

Kassen met sla ondergelopen
Vangeenberghe weet van twee glastuinbouwbedrijven met sla in Oost-Vlaanderen die te kampen hebben gehad met wateroverlast. “Het water is hier de kassen ingelopen door overlopende rivieren of sloten.” Het gaat onder andere om een bedrijf in Boechout nabij Antwerpen.

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Ellis Langen

Ellis Langen

Of registreer je om te kunnen reageren.