Vollegrond

Nieuws

Proefinstallatie voor coaten ureum

Ekompany bouwt op de Chemelot Campus in Sittard-Geleen een proefinstallatie voor de productie van langzaam werkende meststoffen.

Door de meststof ureum te coaten, komt de stikstof langzaam vrij en kan het zeer zorgvuldig worden gedoseerd. Het onderzoek naar langzaam werkende meststoffen vergt naar verwachting ongeveer twee jaar, waarvoor de proefinstallatie gaat wordt gebouwd.
Op wereldschaal is ureum de belangrijkste meststof, vandaar dat het onderzoek met deze meststof begint. Nadeel van ureum is dat het snel in water oplost, en dat de stikstof uitspoelt in plaats van door te plant te worden opgenomen. Door de ureum te coaten komt de stikstof langzamer vrij en wordt het, afhankelijk van grondsoort, gewas en neerslag, een factor tien effectiever dan ongecoate ureum.

Productie-installatie
Het is de bedoeling dat binnen drie jaar jaar een volwaardige installatie voor het coaten van meststoffen in de regio wordt gebouwd. De gecoate ureum zal voor ongeveer tachtig procent buiten de Benelux worden afgezet en vindt zijn toepassing met name in vollegrondsteelten, vooral op goed doorlatende zand- en veengronden.

Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.