Vollegrond

Nieuws

Preirekken legen kan ook volautomatisch

Het volautomatisch vullen van de voorraadbox bij het rooien van prei rukt stapje voor stapje op. Maar hoe krijg je die prei weer uit een box? Dat kan handmatig, maar dat is niet ideaal. Machinebouwer Widontec uit Veghel legt de laatste hand aan een alternatief: een volautomatisch losstation voor prei.

Een uit de kluiten gewassen losunit vormt het hart van het losstation: deze unit pakt een volle box op, waarna er een losbunker over de box wordt geplaatst, zoals een deksel op een doos. Box en bunker worden vervolgens 180 graden gekanteld, zodat de prei wordt tegengehouden door de losbunker.

Lossen met beleid
Het geheel verplaatst zich tot boven een afvoerband, waarboven de voorraadbox geleidelijk wordt leeg gedraaid. De dosering gaat met een band aan de onderkant van de losbunker. Bij het opleggedeelte van de waslijn hoeft de prei verder nog uitsluitend te worden gepositioneerd. De aan- en afvoer van de boxen gaat via twee kettingbanen. Zo is een constante aanvoer gewaarborgd, aldus Widontec, en wordt stilstand voorkomen. De capaciteit komt op zo’n 12 boxen per uur. De hoogte is 3,90 meter, in getoonde uitvoering is het losstation 6,5 meter lang en 5 meter breed.

Creatieve machinebouwer
Het apparaat was onlangs te zien tijdens de open dagen bij Widontec. In Groenten & Fruit actueel van deze week wordt uitgebreid ingegaan op een groot aantal andere werktuigen van deze vaak opvallend creatief werkende machinebouwer.

Bron: Groenten & Fruit - Auteur Joost Stallen

 

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.