Vollegrond

Nieuws

Preibacterie valt niet te bestrijden

De bacterie Pseudomonas syringae pv. porri is, net als andere bacteriepathogenen, moeilijk te bestrijden. De bacterie blijkt zich ook via de bodem te verspreiden.

Preitelers die te maken hebben met de bacterie Pseudomonas syringae pv. porri komen daar maar moeilijk van af. De bacterie overleeft namelijk minstens een maand in het preiafval dat teruggaat naar het land. Vervolgens dringt de bacterie de prei niet alleen binnen via het blad, zoals voorheen werd aangenomen, maar ook via de wortels. Dat ontdekten onderzoekers van Wageningen UR en Naktuinbouw.

Geen toereikende maatregelen
Pseudomonas syringae pv. porri is, net als andere bacteriepathogenen, moeilijk te bestrijden. Bodemmaatregelen, zoals compostering en bemesting, zijn ontoereikend gebleken om de verspreiding van pseudomonas een halt toe te roepen. Stoppen met het storten van preiafval op het land is geen optie. Verbranden van het afval is te duur en organisch afval uitwisselen met andere telers is niet toegestaan. Met de uitruil van afval kunnen namelijk ook pesticiden worden verspreid.
In het bestrijden van de bacterie zien onderzoekers van de Wageningen UR-onderdelen Plant Research International en Praktijkonderzoek Plant & Omgeving dus geen heil. Prei weerbaarder maken tegen de bacterie, door middel van veredeling of biologische bestrijding, zet meer zoden aan de dijk.

Verschil in gevoeligheid rassen
In de acht jaar dat er onderzoek gedaan wordt naar Pseudomonas in prei blijkt dat niet alle rassen even vatbaar zijn voor de bacterie die ervoor zorgt dat preiplanten minder hard groeien en kromme bladeren krijgen. Bij het ras Apollo komen aanzienlijk minder besmettingen voor. Apollo is echter minder geliefd vanwege de minder gunstige uitgroei.
De onderzoekers willen daarom door middel van kruising een nieuw ras ontwikkelen dat een hogere resistentie heeft tegen Pseudomonas, er mooi uitziet en een hoge productie geeft. Resistentieveredeling in combinatie met biologische bestrijding moet de ziekte beheersbaar maken, denkt PRI.

Bron: Plant Research International – Wageningen UR

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.