Vollegrond

Nieuws

Overstroming dramatisch voor Belgische tuinder

Ook voor de land- en tuinbouw zijn de gevolgen van de wateroverlast dramatisch. Veel gewassen die door de aanhoudende regen van de voorbije maanden nog niet geoogst konden worden, zijn volgens Boerenbond nu definitief verloren. De schade op landbouwpercelen zal vergoed worden door het rampenfonds indien de overstromingen erkend worden als ramp.

Minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open Vld) verwacht dat de overstromingen erkend worden als ramp zodat het rampenfonds tussenkomt. "Om in aanmerking te komen als ramp moet er in een bepaalde regio minstens 30 liter per m² neerslag gevallen zijn op één uur tijd of 60 liter per m² binnen de 24 uur. De minister overlegt met het KMI om na te gaan of dat het geval geweest is. Wij vermoeden alleszins van wel", aldus Margaux Donckier, woordvoerster van Turtelboom.

Zware schade
Volgens Boerenbond-woordvoerster Anne-Marie Vangeenberghe staat het vast dat een aantal agrariers zware schade geleden heeft. "Zowel augustus, september als oktober waren kletsnat. Normaal hadden alle vruchten al van het veld moeten zijn, maar op tal van plaatsen staat er echter nog steeds maïs en aardappelen. Met de felle regens van dit weekend erbovenop is alles wat zich nog in de grond bevindt, wellicht definitief verloren", zegt Vangeenberghe.

Inschatten
"We kunnen momenteel niet inschatten hoeveel hectares gewassen er door de regenval van de afgelopen maanden verloren gegaan zijn. Ik vermoed dat de schade het grootst is in West- en Oost-Vlaanderen. Opvallend is ook dat er tussen de percelen grote verschillen zijn. We raden alle boeren en tuinders die schade geleden hebben aan deze te laten vaststellen door de gemeentelijke schattingscommissie. Voor uitsluitsel over de definitieve schade is het wachten op die resultaten", aldus Vangeenberghe.

Bron: Belga/Vilt

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.