Vollegrond

Nieuws

11-rijige aspergeoogstwagen publiekstrekker

Teboza toonde op de asperge- en aardbeibeurs in Karlsruhe haar gloednieuwe 11-rijige Ascopi 1700 aspergeoogstwagen. Het principe is van de Aspergespin, de uitvoering grootschaliger én er kan op het veld al voorgesorteerd worden.

Teboza ontwikkelde de oogstwagen samen met Broens Machines uit Meijel. Math Teeuwen bedacht in 2006 de eerste versie, toen nog uitgaande van een getrokken oogstwagen. De eindversie is een zelfrijdende, waarbij onder de cabine vier 360 graden draaibare wielen zitten voor een zeer korte draaicirkel. De oogstwagen trok op de beurs veel bekijks en ontlokte enthousiaste reacties.

Oogsten en voorsorteren
Op beide ‘armen’ zitten 5 foliegeleiders die de folie optillen en weer neerleggen. Tussen beide armen, dus midden achter de wagen, zit de elfde foliebegeleider. Op de armen lopen de afvoerbanden voor de geoogste asperges.
Het werktableau waarop de asperges van links en recht samen komen, bevindt zich achter de cabine. Op dat werktableau staat een eenvoudige Christiaens oogstlijn voor een voorsortering op het veld.

Oogstprestatie gaat nog omhoog
De oogstwagen vraagt 13 arbeidskrachten: 11 oogsters, 1 sorteerder en 1 chauffeur/sorteerder. In de testfase gedurende het afgelopen seizoen werd een oogstprestatie van 25 kilo per oogster per uur gehaald. Math Teeuwen verwacht dat die prestatie door het verder perfectioneren nog een stuk omhoog zal gaan, ook omdat het een dwingend oogstsysteem is. Hij telt op 30 tot 40 procent arbeidsbesparing. De oogstwagen kost 72.500 euro (exclusief btw).

Teboza gaat de oogstwagen het komende seizoen inzetten op de grotere percelen.

Bron: Groenten&Fruit - Auteur: Stan Verstegen 

Of registreer je om te kunnen reageren.