Vollegrond

Nieuws

Prijzen bloemkool blijven achter

De prijzen voor bloemkool liggen de afgelopen weken op een minimum. Waar de meeste vollegrondsgroenten het dit seizoen goed doen, lijkt bloemkool een beetje achter te blijven.

Dalende prijzen, dat constateert ook het Productschap Tuinbouw in haar laatste marktbeeld over bloemkool. Een daling die in de supermarkten na week 35 inzette. In Nederland waren er na week 35 veel acties in de supermarkten, met consumentenprijzen tot 69 cent voor een bloemkool. Na die actieweken zijn de prijzen echter niet aangetrokken. “We hadden een paar weken niets en toen ineens heel veel”, vertelt Rick van de Ven van ZON-Business. “Uit andere streken wordt bloemkool nu voor 15 cent per stuk met vrachtwagens tegelijk naar Oost-Europa gereden. Die onregelmatigheid in de productie is een probleem, maar daar kun je als teler weinig aan veranderen.”

Verstopte markt
Handelaar John Meesters in Breda voorziet dat de lage prijs langer aanhoudt. “Er wordt geen bloemkool uit de markt gehaald en niet verkochte bloemkool wordt doorgeschoven naar de volgende dag, dus niet doorgedraaid. De kwaliteit is goed en daarom blijft er bloemkool in de bewaarcellen liggen. Dat zorgt ervoor dat de lage prijs waarschijnlijk nog wel even zal aanhouden.” Zelfs acties van supermarkten kunnen volgens de Bredase handelaar de productiepieken niet opvangen. “Het is kwalijk dat er veel oude bloemkool in de handel is. Ook dat vertraagt het herstel van de markt.”

Lees het volledige artikel in Groenten & Fruit actueel van dindsdag 5 oktober

Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Erik Honkoop

Of registreer je om te kunnen reageren.