Vollegrond

Nieuws

Hardi komt met compacte zelfrijdende spuit

Spuitmachinefabrikant Hardi komt met een compacte zelfrijdende spuitmachine. De Hardi HeroW, zoals deze machine gaat heten, is tweewielgestuurd en vierwielaangedreven met een wielbasis van 2,35 meter en een variabele spoorbreedte.

Hardi mikt met de nieuwe machine op klanten die op zoek zijn naar een wat kleinere zelfrijder, vertelt adviseur Hans Cornelissen van Hardi-importeur Homburg in Stiens. De machine is ontworpen en wordt gebouwd door Widontec in Veghel, op basis van beproefde Hardi-Techniek. De spuitboom, vooralsnog tot 24 meter breed, maakt gebruik van al jaren door Hardi gebruikte Twin-Force luchtondersteuning met flexibele slurven voor de geleiding van de blaaslucht, met spuitdoppen op 50 centimeter of (optioneel) 25 centimeter onderlinge afstand. De spuitboom kan tijdens het werk indien nodig gedeeltelijk worden opgevouwen. (Op de afbeelding hiernaast is de spuitboom niet volgens de werkelijkheid weergegeven).

Open dag
De voorraadtank krijgt een inhoud van 2.400 liter en komt precies tussen de voor –en achteras in te liggen. De motor (136 pk Deutz) plus pompsysteem voor de hydrostatische (rij)aandrijving krijgt een plek op de achteras. In combinatie met de positie van de cabine voorop de spuit moet dat een gelijke gewichtverdeling over de over de voor- en achteras opleveren. De vrije hoogte is 85 centimeter op banden maat 12.4-32 voor en maat 12.4-46 achter. De spoorbreedte is variabel  tussen 150 en 180 centimeter. Een andere maatvoering is volgens Cornelissen mogelijk. De cabine is rondom voorzien van glas, inclusief de panelen aan beide zijden van de stoel. Dat biedt vrij uitzicht op de voorwielen, dat vergemakkelijkt het  indraaien van een gewasrij aan het begin van de werkgang. De machine gaat rond 8.000 kilo wegen.
De HeroW is aanstaande 12 en 13 november voor het eerst te zien op de open dagen van machinebouwer Widontec in Veghel. (meer info: widontec.nl)


Bron: Groenten & Fruit - auteur: Joost Stallen

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.