Vollegrond

Nieuws

Duitse vraag stimuleert export witlof

De export van witlof is de eerste zeven maanden van dit jaar 3,3 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar naar tot 9,4 miljoen ton. Dat blijkt uit cijfers van het Productschap Tuinbouw.


De afgelopen jaren viel de Duitse afzetmarkt voor Nederlandse witloftelers ver terug, maar dit jaar trekt de vraag aan. Volgens marktanalist Wilco van den Berg van het PT valt uit de stijgende export geen trend af te leiden.

Minder Frans witlof
Italië kocht tot en met juli bijna 4,5 miljoen ton Nederlandse witlof, net zoveel als vorig jaar. Duitsland staat momenteel op 3,2 miljoen ton, bijna 10 procent meer dan in 2009. De uitvoer naar Frankrijk steeg op jaarbasis van 540.000 naar 700.000 ton. De uitvoer op Engeland bleef nagenoeg gelijk, ondanks een waardestijging van het pond.
Nederland profiteert met de export van de afnemende witlofproductie in Frankrijk, aldus Van den Berg. ”De Franse productie van witlof neemt eigenlijk al vijf jaar af, terwijl de consumptie in Europa gelijk blijft. Daarbij geldt dat Nederland de afnemende Franse export vervangt in Italië, terwijl in Duitsland de vraag steeds verder wegzakt.

Duitsers eten minder witlof
De Duitse consumptie van witlof is ten opzichte van 2005 30 procent gedaald, zo bleek uit cijfers die Van den Berg recent presenteerde op de Witlof Biënnale. De import daalde in dezelfde periode van 18 naar 11 miljoen kilo. ”Uit onderzoek blijkt dat Duitsers vooral witlof als salade eten, en nauwelijks koken. Jongeren kiezen bij salades vaker voor ijsbergsla.”

Bron: Agrarisch Dagblad

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.