Vollegrond

Nieuws

Prei trotseert kou niet altijd even goed

Het koude weer heeft sommige preitelers een mindere kwaliteit prei opgeleverd.

Vanwege de vorst van de afgelopen weken hebben de meeste preitelers hun gewas afgedekt met doek. Die wijze les hadden de preitelers wel geleerd van de vorst van vorig jaar. Toen kreeg de onbedekte prei veel vorstschade voor de kiezen. Echter, volgens Chris Poelen, gewasmanager van onder andere prei van LTO Vollgegrondsgroente.net, zijn er dit seizoen ook telers geweest die de prei ondanks de vorst niet hebben afgedekt. “Die telers kampen met relatief veel uitval per perceel”, zegt hij. De stengels vertonen glazigheid.

Kromme stengels door doek
In West-Brabant staan preitelers die hun gewas wel hebben afgedekt toch ook weer voor een ander euvel. Door zware sneeuw, is het doek gaan zakken. Hierdoor hebben deze telers last van prei met kromme stengels. “In Limburg is dit probleem minder groot omdat daar minder sneeuw is gevallen.”

Minder vroege zomerteelt
De gewasmanager ziet enige verschuivingen in de preiteelt. Van de vroege zomerteelt wordt naar zijn idee een stuk minder gezet. Voor die teelten wordt er minder gezaaid. Telers zetten minder van deze teelt omdat het een vrij dure teelt is en de prijzen vorig jaar vanaf juni niet goed waren.

Bron: gfactueel.nl – Auteur: Ellis Langen

Ellis Langen

Of registreer je om te kunnen reageren.