Vollegrond

Nieuws

Nieuwe peenrassen van Nickerson-Zwaan

Hermes en Gema zijn twee peenrassen die Nickerson-Zwaan/Clause introduceren voor het nieuwe seizoen. Een snelle, goede opkomst is een belangrijke eigenschap.

De rassen werden gepresenteerd op dinsdag 19 januari in Nagele. Hermes (CLX 3187) is een late Nantes-hybride, geschikt voor de bewaarteelt van B-peen. Het is een type Nerac dat goed voldoet op de ruggenteelt op kleigrond. Het is met 150 groeidagen een middenlaat ras. De wortel is 18 tot 20 centimeter lang met een doorsnede van 30 à 35 millimeter. De wortel is gladder dan de huidige rassen, waardoor er weinig grond aan de wortel blijft hangen. De kleur is fel oranje. Doordat het ras iets meer loof vormt en een iets langere wortel dan Nerac, vraagt het 15 à 20 kilo stikstof meer per hectare.

Grote doorsnede

Gema (CLX 3193, spreek uit ‘Gemma’) is een middenvroege Berlicum-hybride, geschikt voor afzet afland en bewaarteelt van C/D-peen. Het ras heeft 120 groeidagen. De wortel is 30 centimeter en de doorsnede ligt boven 40 millimeter. De wortel is cilindrisch, ook bij een wat dunnere gewasstand.

Voldoende zaad beschikbaar
Beide rassen kenmerken zich door een snelle, goede opkomst waardoor het gewas uniform is. Het loof van beide nieuwe rassen is sterk opgericht, donkergroen en heeft een goede treksterkte. Het blijft ook lang gezond. De rassen zijn weinig gevoelig voor splijten en breuk, ook bij een dunnere stand van het gewas.
Naar verwachting is er voldoende zaad beschikbaar om het komende jaar aan de vraag te kunnen voldoen.

Bron: gfactueel.nl - Auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.