Vollegrond

Nieuws

José Janssen maakt weinig kans hoger beroep

Een dreigende gevangenisstraf, een belastingaanslag van een half miljoen euro en twee boetes van bijna drie ton samen. De toekomst van aspergeteler José Janssen uit Someren is uiterst somber, zo bleek afgelopen woensdag tijdens een zitting bij de Raad van Stat

In een poging om nog iets te redden, ging zij woensdag in hoger beroep bij de Raad tegen de twee boetes die de minister van Sociale Zaken haar eerder oplegde. Dat gebeurde na invallen in haar bedrijf in 2005 en 2006. Een groot aantal Oost-Europeanen bleek daar te werken zonder de vereiste werkvergunning.

Boetes hoog
Janssen vindt de boetes onredelijk hoog. Al eerder verklaarde ze dat de vergunningen wel waren aangevraagd. Maar door de traag werkende overheid waren die niet tijdig afgegeven, terwijl men wist dat haast geboden was. Daarom werd ze, naar eigen zeggen, wel gedwongen om haar mensen alvast aan het werk te zetten om de oogst te redden.

Klacht
Hoewel die klacht over een traag werkende overheid vaker klinkt bij de Raad, kan de Raad daar zelf weinig aan doen. Die mag slechts kijken of de regels juist zijn toegepast. En de Wet arbeid vreemdelingen geeft heel weinig ruimte voor coulance. De minister vindt het nu eenmaal van groot belang dat illegaal werk de markt niet verpest en dat uitbuiting van illegalen hard wordt aangepakt.

Verzet opgegegeven
Volgens de advocaat van Janssen heeft zij het verzet tegen de ene boete opgegeven. Ze vindt alleen dat die boete moet worden gematigd vanwege haar slechte financiële positie. Gebeurt dat niet, dan komt het voortbestaan van haar bedrijf in gevaar.
De rechtbank in Den Bosch accepteerde eerder dit argument. De rechtbank nam er ook genoegen mee dat Janssen met weinig bewijzen kwam van haar  ‘armoede’. Een deel van haar financiële administratie was namelijk in beslag genomen door de belastingdienst.

Minder welwillend
De Raad van State bleek woensdag minder welwillend. Rechter P. Offers vergeleek Janssen met een ezel die zich twee keer aan dezelfde steen stoot. Eerst in 2005 en daarna in 2006. “Ze zit nu in een lastige positie. Maar ik zit met het probleem dat bewijzen van haar financiële situatie er nog niet zijn. Haar vermogen is ons niet bekend”, aldus Offers.

Polen
Overigens meent de advocaat van Janssen dat een deel van de boete moet vervallen, als blijkt dat ze toch recht had op werkvergunningen voor een aantal Polen. Daarover loopt nog een rechtszaak bij de Haagse rechtbank. Maar een woordvoerster van het ministerie stelde dat dit niets uitmaakt, omdat het CWI niet met terugwerkende kracht vergunningen kan afgeven.

José Janssen zit nu vast op het politiebureau van Eindhoven op verdenking van mensenhandel.
De Raad van State doet over zes weken uitspraak.

Bron: gfactueel.nl - Auteur: Adrie van der Wel

Of registreer je om te kunnen reageren.