Vollegrond

Nieuws 3 reactieslaatste update:8 jan 2010

Inval aspergeteler José Janssen in Someren

De politie heeft vandaag een inval gedaan bij aspergeteler José Janssen in Someren en bij haar Venrayse boekhouder. Janssen wordt verdacht van uitbuiting van buitenlandse werknemers en van mensenhandel.

Behalve bij Janssen zelf, vonden daarnaast bij in Moergestel en Gilze invallen plaats, meldt de politie in Brabant Zuid, die verder geen toelichting wil geven. Bij de politie-invallen, waaraan volgens dagblad  ‘De Limburger’ vijftig agenten deelnamen, is de administratie en ongeveer 35.000 euro contant geld in beslag genomen.

Slavernij
De 46-jarige Janssen wordt gezien als verdachte, maar is niet aangehouden. Justitie begon afgelopen jaar een onderzoek naar aanleiding van diverse signalen over wantoestanden bij het tuindersbedrijf. De burgemeester van Someren vergeleek de toestand in het bedrijf van Janssen met slavernij.
De afgelopen maanden zijn vijftien rechercheurs bezig geweest met een strafrechtelijk onderzoek tegen de Somerense onderneemster. Voor het onderzoek zijn in Roemenië, Polen en Portugal voormalige werknemers verhoord.

Vrijheid beperken
Toen het bedrijf afgelopen voorjaar in opspraak raakte, werkten er ongeveer vijftig mensen, vooral Roemenen. Media berichtten toen massaal dat ze het terrein niet mochten verlaten, veel minder verdienden dan beloofd en sliepen in een vieze brandonveilige ruimte zonder ramen. Sinds 2005 kreeg de aspergekwekerij al vijf keer hoge boetes opgelegd door de Arbeidsinspectie wegens illegale arbeid en onderbetaling. In een gesprek met Groenten& Fruit afgelopen juni gaf Janssen aan Poolse werknemers geen optie te vinden, omdat ze door een ruim aanbod alternatief werk geen belangstelling meer zouden hebben voor de aspergeoogst.  Toen over de vermeende vrijheidsbeperking: "De deuren staan altijd open. Mijn mensen kom je tegen bij de Aldi in Someren en in Eindhoven."

Bron: gfactueel.nl - auteur: Joost Stallen

Redactie GFActueel

Laatste reacties

 • no-profile-image

  plokijuhygtfrdeswaqszdxfcgvhbjnkml,

  dit if dfjhg stoooom kjfkc hoiudty hier niert fan......,.,.,.,.,.,,.,.,.,.,.,.,.,.,.,.,

 • no-profile-image

  pietlr

  Volgens mij zegt hij:
  dit is erg stom, ik houd hier niet van.........,.,.,.,..,.,.,.,.,.,.,.,.,.,..,.,.,.,.,..,,.,.,.,.,.,.

 • no-profile-image

  Ead Asdp

  Wat een achterlijke streek zeg, dit zijn toch ook gewoon mensen die je op een humane manier moet behandelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.