Vollegrond

Nieuws

BoerenBond vult databank met perceelgegevens

BoerenBond Helden gaat een databank opzetten met daarin de bodemeigenschappen van zoveel mogelijk percelen. Het is de eerste databank in zijn soort.

De databank gaat de biologische, fysische en chemische bodemeigenschappen bevatten van zoveel mogelijk percelen in de gemeente Peel en Maas. Het initiatief zou moeten uitgroeien tot op landelijk niveau. Op basis van de gegevens kan een eigenaar of potentiële pachter bepalen welke grond het meest geschikt is voor zijn teelt.

Duurzaam bodemgebruik
Het achterliggende doel is door duurzaam bodemgebruik de kwaliteit van de percelen op peil te houden voor hoogwaardige teelten zoals asperge, aardbei en prei. De gegevens moeten ook duidelijkheid verschaffen over de bemestingstoestand, aaltjestoestand en de meest wenselijke grondbewerking. Het is de bedoeling om via Google Maps telers te laten zien welke percelen in de databank zitten. Aangesloten leden krijgen vervolgens toegang tot de gedetailleerde informatie.

Subsidieaanvraag loopt
De databank zal worden opgezet in samenwerking met Universiteit Wageningen. De Provincie Limburg en de LLTB zijn potentiële medefinanciers. Een uitgewerkt plan ligt momenteel ter beoordeling voor subsidie bij de Provincie.

Bron: De Limburger – auteur: Stan Verstegen  


Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.