Vollegrond

Nieuws laatste update:8 jan 2010

Bloemkool en trostomaat wéér duurder

Uit de verzamelde supermarktprijzen blijkt dat de bloemkool opnieuw duurder is geworden. Ook trostomaten piekten deze week in prijs.

Dat leidt de redactie af uit de verzamelde prijsinformatie van de afgelopen weken. Bloemkool zit al sinds week 47 van 2009 in de lift en is wat betreft consumentenprijs in twaalf weken tijd bijna verdrievoudigd. Van 1,01 in week 47 naar 2,72 in week 1 van dit jaar.

Aanvoer
Deel van de verklaring zou kunnen liggen in het teruglopende volume dat vanuit Frankrijk wordt aangevoerd, waar het merendeel van de bloemkool momenteel vandaan komt. De Nederlandse bloemkool ligt in week 1 overigens voor een paar dubbeltjes minder in het schap.

Voor trostomaten moet deze week gemiddeld fors meer betaald worden. Het prijsniveau wordt vooral opgekrikt door het Nederlands glasproduct. Albert Heijn biedt een kilo trostomaten aan voor bijna 4,68 euro, dat is ruim 1,50 euro meer dan bij andere supermarkten.

Paprika
Voor de overige glasproducten geldt dat het merendeel uit Spanje afkomstig is, alleen de paprika’s van Jumbo komen uit Israël. Veel hoeft de consument er niet voor te betalen, de gemiddelde supermarktprijs ligt al 3 weken ruim onder de 80 cent.

Kijk voor een overzicht van de belangrijkste supermarktprijzen in de overzichtstabel van deze week.

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.