Vollegrond

Nieuws

Snelle smaaktest witlof: ‘die is niet lekker’

Witlofrassen proeven, het is iets nieuws op de vier rassenbijeenkomsten voor witlof die deze en volgende week zijn georganiseerd door adviesbureau Chiconsult en LTO-Groeiservice. Gisterenavond op het bedrijf van Koos van Rossum in Ooltgensplaat ging het ras Ecrine het vaakst over de tong als ‘minst lekker’.

Niet dat de proeverij enige wetenschappelijke waarde had, want daarvoor leende deze snelle opzet zich niet. Maar het gaf wel enig idee wat men zo ‘op het eerste gezicht‘ lekker vond en wat niet. Het panel bestond uit zo’n 13 telers, met blaadjes van de rassen Atlas, Desir, Hermes, Mont Blanc, H 1068, Ecrine en Jador op het menu. LTO-Groeiservice had voor de formulering van de beoordelingskriteria een deskundige van de WUR in Wageningen geconsulteerd.

Verschillen
Vier proevers vonden alle rassen even lekker, of hadden wellicht een verstopte neus, de overigen signaleerden wel verschillen in smaak. Het ras Atlas kreeg het vaakst de beoordeling meest lekker, het ras Ecrine moest het ’t vaakst doen met de laagste smaakscore. Een vergelijkbare smaakbeoordeling was afgelopen dinsdag gehouden op eenzelfde rassenbijeenkomst in Espel. Over de lekkerste witlof bestond daar weinig eenduidigheid, het ras Ecrine kwam daar qua smaak ook het minst uit de verf.

Bijeenkomsten
De smaaktest volgde op een productiebespreking van de genoemde rassen, met wortels die zijn geteeld met twee verschillende kalitrappen. Aanstaande maandag (28/12)  komen de prestaties van de genoemde rassen aan bod op het bedrijf van R. Zonnenberg, Graspeel 3 in Zeeland, en een dag later bij R. Spruit, Wijzend 56b in Nibbixwoud. Aanvang 19.30 uur.

Bron: gfactueel - Auteur: Joost Stallen

Of registreer je om te kunnen reageren.