Vollegrond

Nieuws laatste update:4 dec 2009

Oogstmachine wint Wijffelsprijs

De bleekselderijoogstmachine van Roy Klaren en Niels de Bont heeft de aanmoedigingsprijs gewonnen bij de uitreiking van de Herman Wijffels Innovatieprijs. De twee jonge uitvinders krijgen 10 duizend euro om de machine verder te ontwikkelen

Klaren en De Bont en hun bedrijf Atom Engineering wonnen de prijs in de categorie onder 30 jaar. Een goede oogstmachine voor bleekselderij is een arbovriendelijke innovatie: de groente produceert namelijk een bijtend sap dat tijdens het handmatig oogsten brandwonden kan veroorzaken. De machine oogst geheel automatisch en transporteert de bleekselderij naar een inpaktafel.

Hoofdprijs
De hoofdprijs van 50 duizend euro ging naar de 'CO2 verfmachine' van DyeCoo Textile Systems. Deze verfmachine verft textiel volledig watervrij en met pure kleurstoffen. De tweede prijs van € 37.500 is toegekend aan de ondergrondse perscontainer van Sidcon Milieutechniek, die ingezameld kunststof  tien keer kleiner maakt. De derde prijs van € 25.000 ging naar de biologische luchtwasser voor pluimveestallen van Klaas Wub, die zonder chemicaliën werkt en veel minder water verbruikt.

Bron: gfactueel.nl - Auteur: Ton van der Scheer

Of registreer je om te kunnen reageren.