Vollegrond

Nieuws

Kleinere spruitenoogst door droog zomerweer

Het spruitenseizoen komt deze maand op kruissnelheid. De hoge temperaturen en de geringe neerslag tijdens de voorbije zomer zorgen voor wat lagere opbrengsten en kleinere spruiten.

"Maar het zijn wel vaste spruitjes van zeer goede kwaliteit, met bovendien een uistekende houdbaarheid", garandeert Lava, de koepel van de belangrijkste groenteveilingen in Vlaanderen.

Afhankelijk van weer
De teelt van spruit gebeurt nog altijd voor honderd procent in open lucht, waardoor de productie en kwaliteit sterk afhankelijk zijn van de weersomstandigheden. "Door de extreem droge zomer liggen de oogstresultaten wat lager, maar voor de kwaliteit van de spruiten maakt dit geen verschil. Koudere nachten, zon overdag en oostenwind zijn de weersingrediënten die voor mooie en lekkere spruitjes zorgen", zegt teler Koen Verbruggen uit Leest.

Kwaliteitseisen zeer hoog
Tot drie jaar geleden plukte Verbruggen alles met de hand, nu is dat nog gedeeltelijk het geval. "Het machinaal plukken met aangepaste machines veroorzaakt niet het minste kwaliteitsverlies", garandeert hij. Meer nog, de teler zegt best trots te zijn op zijn kwaliteitsspruiten onder het Flandria-label. "Onze buitenlandse collega’s kijken op naar dat keurmerk. De kwaliteitseisen zijn zeer hoog en garanderen een absoluut topproduct".

Bron: Vilt

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.