Vollegrond

Nieuws

Asperges sorteren kost zo’n 40 cent per kilo

Het sorteren van een kilo asperges met een optische sorteerder kost in de praktijk zo’n 40 cent per kilo, inclusief sorteerarbeid. Ronnie de Hoon van LTO-Groeiservice berekende dit gisterenavond in een oriënterende berekening van de sorteerkosten voor asperges tijdens een bijeenkomst in Panningen.

Zo’n 60 telers waren op de bijeenkomst afgekomen, waarin vier telers uitlegden waarom ze gekozen hebben voor een volautomatisch aspergesorteerder. Het hart van dit apparaat bestaat uit camera’s die elke asperge individueel bekijken en beoordelen op een reeks kwaliteitkenmerken. Aan de hand hiervan deelt de computer elke asperge in een specifieke kwaliteitsklasse. De asperges komen vervolgens in afneembakjes terecht voor verdere verwerking.

Belangrijkste merken
De Hoon besprak de sorteerders van Espaso, Christiaens, Strauss en Hermeler, aan de hand van ervaringen van de betreffende ondernemers. De Hoon maakte vervolgens  een kostberekening als afsluitend toetje. Hij keek hierbij naar de kosten per kilo op basis van praktijkgegevens -dus aan de hand van werkelijke productiecijfers op de vier bedrijven en op de omvang van de personeelsinzet bij het sorteren. Uitgangspunt was een bruto uurloon van 14 euro. Daarna volgde een tweede calculatie op basis van de door de fabrikant opgegeven verwerkingscapaciteit. Die liep uiteen van 30.000 (Espaso) tot 40.000 asperges per uur (Hermeler).

Restwaarde na 8 jaar afschrijving
De restwaarde na 8 jaar afschrijving werd gesteld op 15 procent van een  investering van 75.000 euro. Aan de hand van de praktijkopgaven liepen de kosten per kilo ( inclusief arbeid) uiteen van 37 tot 49 cent per kilo. Circa 2/3 hiervan betreft arbeidskosten en slechts (!) 1/3 machinekosten. Bij een een volledige benutting van de door de fabriek opgegeven verwerkingscapaciteit, komen de kosten uit op 20 tot 25 cent.

Bron: gfactueel.nl - Auteur: Joost Stallen

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.