Vollegrond

Nieuws 2 reacties

Areaal broccoli neemt toe met 10 procent

Het areaal broccoli is dit jaar met bijna 10 procent toegenomen naar een oppervlak van 1.389 hectare.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek. Het aantal bedrijven dat broccoli teelt bleef nagenoeg gelijk, waardoor de gemiddelde bedrijfsgrootte toeneemt van 18,3 naar 20,4 hectare.

Bloemkool
Voor bloemkooltelers is het de afgelopen jaren aantrekkelijk geworden om over te stappen op broccoli. Voor broccoli worden door de bank genomen betere prijzen betaald. Het bloemkoolareaal laat daarom opnieuw een krimp zien van 78 hectare. In totaal bedraagt de teelt 1.650 hectare.

Zes telers stapten uit de teelt, waardoor het gemiddelde teeltoppervlak per bedrijf met 12 hectare gelijk bleef. Preitelers vergrootten hun areaal dit jaar met 35 hectare naar zo’n 2.126 hectare.

Prei
Naast broccoli is prei één van de weinige teelten waarin is uitgebreid. Nagenoeg alle andere vollegrondsgroenten laten een krimp zien. De grootste afname van het areaal doet zich voor bij sluitkool. Vooral de daling van het teeltoppervlak spitskool is groot. Het areaal kromp van 416 hectare naar 310 hectare.

Het areaal witlof neemt af met 128 hectare naar een totaal van 1.810 hectare. Ook het oppervlak spruitkool (-79 hectare) en sla (-131 hectare) tonen een daling.

Bron: Agrarisch DagbladRedactie GFActueel

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Kareltje

  areaalkrimp een toch (veel) lagere prijzen?

 • no-profile-image

  ton slagter

  Als jullie iets willen vermelden over areaal bloemkool en broccoli doe dat dan met de juiste getallen. Er staat ongeveer 2500ha bloemkool +winterkool en het broccoli areaal is al ver boven de 2000ha uitgestegen
  ton slagter

Of registreer je om te kunnen reageren.