Vollegrond

Nieuws laatste update:26 okt 2009

Geen zaad spruitkoolras Cyrus verkrijgbaar

Komend seizoen zullen spruitkooltelers geen gebruik kunnen maken van het ras Cyrus. De zaadproductie van dit belangrijke ras is mislukt.

Het spruitkoolras Cyrus van zaadbedrijf Syngenta is met een marktaandeel van circa 30 procent (circa 500 hectare) heel belangrijk. Dit ras is inmiddels ruim 10 jaar op de markt.

Voorraad

Van belangrijke rassen houdt Syngenta altijd een extra jaarproductie zaad op voorraad, zodat bij een mislukking van de zaadproductie de teler toch kan worden beleverd.

Afgelopen jaar moest het zaadbedrijf daarvan gebruikmaken, omdat de productie inderdaad mislukte. Zelfs konden telers niet allemaal volledig van dit ras worden voorzien. Dit jaar is de zaadproductie echter weer mislukt, waardoor het nu helemaal niet meer beschikbaar is.

Alternatieven
Marc Smetryns van Syngenta betreurt deze gang van zaken zeer. “De teler zal uit moeten wijken naar alternatieven.” Die alternatieven biedt Syngenta met onder andere de rassen Rinus en Titus. Ook staan er op de demovelden van Syngenta enkele veelbelovende nieuwkomers zoals SGB1403 en SGB1395, waar ook een bepaalde hoeveelheid zaad van beschikbaar is.

Twee locaties
Om calamiteiten als met Cyrus voortaan voor te blijven heeft Syngenta besloten de zaadteelt van de belangrijkste spruitkoolrassen voortaan op twee locaties uit te voeren, “bij voorkeur zelfs op twee continenten, zodat we er vrijwel zeker van kunnen zijn dat niet alles mislukt door weersinvloeden.”


Bron: DeGroentenEnFruit.nl   Auteur: Theo Brakeboer

 

Of registreer je om te kunnen reageren.