Vollegrond

Nieuws 1 reactie

België heeft moeite met groente-export Duitsland

België heeft last van een stagnerende export van verse groenten naar Duitsland. “De Duitse versmarkt is aan het verschuiven, de import is kleiner geworden en hun eigen productie neemt toe”, aldus VLAM-medewerker Paul Coenen in het ledenblad REO Veiling.

Dat meldt de site Vilt. Coenen: “We komen van meer dan 200.000 ton groenten die Duitsland jaarlijks importeerde uit ons land en gaan nu naar een niveau van 160.000 ton. Vooral de buitengroenten staan al een tijdje onder druk”, weet Coenen. De lage lonen zijn er volgens Coene de oorzaak van dat de groenteteelt in Duitsland zo'n hoge vlucht neemt. “Duitsland heeft zowel in de industrie en zeker in de voedingsbranche de laagste lonen in Europa. Als je productiviteit en uurprijs samen in rekening brengt, zitten ze zelfs lager dan Roemenië en Bulgarije. Je kunt in Duitsland een Roemeen tewerkstellen voor vier euro, zonder sociale bijdrage.”

Duitsland zelfvoorzienend
De gevolgen van die lage arbeidskosten zijn vooral zichtbaar bij arbeidsintensieve teelten. Die zijn tien jaar geleden naar Polen verhuist, en maken nu rechtsomkeer. “Ik zag al veel leegstaande champignonbedrijven die opnieuw werden opgestart met Roemenen”, vertelt Coenen.  Het lijkt er dus op dat de Vlaamse export van buitengroenten naar Duitsland nog verder krimpt. Coenen verwacht dat Duitsland op termijn bijna zelfvoorzienend zal worden wat betreft buitengroenten. De productie zal vooral bestaan uit de contractteelt van buitengroenten voor grote supermarktketens. Glas hebben ze niet, ze zouden het graag hebben, maar het lukt nauwelijks.” Vlaanderen exporteert op dit ogenblik al meer verse groenten naar Frankrijk dan naar Duitsland.

Bron: Vilt

Redactie GFActueel

Eén reactie

  • no-profile-image

    oostlander

    De lonen in nederland zijn ook veel te hoog, er zal zeker 10-20% afmoeten, willen we nog kunnen concurreren in de toekomst. Een groot deel van de premies gaat rechtstreeks naar de schatkist om al die gaten te dichten, dit heeft niets meer met het werkelijke loon te maken, dat beseffen nog maar weinig mensen. De werkelijke reden dat de nederlander nagenoeg niets van de crises merkt is dat het grootste deel van de bevolking teveel verdient!!

Of registreer je om te kunnen reageren.