Vollegrond

Foto & video 1 reactie

Noord-Holland volop in de weer met beregenen

In de omgeving Langedijk en Het Grootslag (West-Friesland) is het planten van diverse koolsoorten deze week in volle gang.

Foto

 • In de omgeving Langedijk en Het Grootslag (West-Friesland) is het planten van diverse koolsoorten deze week in volle gang. Daarnaast rijden trekkers met kooirollen gecombineerd met kopeggen, sterncrackers en/of hakenfrezen hun rondjes. In plantmachines zit het personeel gescheiden door coronaschermen. De grond is hard en droog, daarom maken beregeningsinstallaties overuren om planten aan te laten slaan - Foto's Marga van der Meer

  In de omgeving Langedijk en Het Grootslag (West-Friesland) is het planten van diverse koolsoorten deze week in volle gang. Daarnaast rijden trekkers met kooirollen gecombineerd met kopeggen, sterncrackers en/of hakenfrezen hun rondjes. In plantmachines zit het personeel gescheiden door coronaschermen. De grond is hard en droog, daarom maken beregeningsinstallaties overuren om planten aan te laten slaan - Foto's Marga van der Meer

 • In de plantmachine zitten de planters van elkaar gescheiden door plastic schermen om coronabesmetting te voorkomen. Leverancier Nanne Kooijman had het er deze afgelopen weken druk mee. Volgens Engel wordt er in de regio streng gecontroleerd door toezichthouders. Gelukkig kan het werk gewoon doorgaan.

  In de plantmachine zitten de planters van elkaar gescheiden door plastic schermen om coronabesmetting te voorkomen. Leverancier Nanne Kooijman had het er deze afgelopen weken druk mee. Volgens Engel wordt er in de regio streng gecontroleerd door toezichthouders. Gelukkig kan het werk gewoon doorgaan.

 • De achterban controleert of de plantjes goed in de grond komen.

  De achterban controleert of de plantjes goed in de grond komen.

 • Zoon Teun is inventief en heeft voorop de trekker met plantmachine een extra rol bevestigd afkomstig van een cultivator. Engel: “Dit is om de laatste randjes van de kop-eg te vlakken. De grond ligt nu mooi gespreid.”

  Zoon Teun is inventief en heeft voorop de trekker met plantmachine een extra rol bevestigd afkomstig van een cultivator. Engel: “Dit is om de laatste randjes van de kop-eg te vlakken. De grond ligt nu mooi gespreid.”

 • De aanhoudende regen afgelopen najaar en winter, bemoeilijkte niet alleen de oogst, maar belemmerde ook de grondbewerking. Dat beaamt Arno Engel van de Volharding uit Oudkarspel. Half april rijdt hij weer rondjes met een sterncrakerwals voorop de trekker en een kop-eg met een kartelrol erachter om gespitte grond plantklaar te maken. In de tank op de wals zit een herbicide tegen het onkruid. “Normaal heb ik in december de zware percelen al gespit. Door de nattigheid was daar nu geen sprake van. We hebben nog nooit zulke diepe sporen gemaakt als afgelopen najaar.” Een deel is nu in januari gespit, de rest nog later.

  De aanhoudende regen afgelopen najaar en winter, bemoeilijkte niet alleen de oogst, maar belemmerde ook de grondbewerking. Dat beaamt Arno Engel van de Volharding uit Oudkarspel. Half april rijdt hij weer rondjes met een sterncrakerwals voorop de trekker en een kop-eg met een kartelrol erachter om gespitte grond plantklaar te maken. In de tank op de wals zit een herbicide tegen het onkruid. “Normaal heb ik in december de zware percelen al gespit. Door de nattigheid was daar nu geen sprake van. We hebben nog nooit zulke diepe sporen gemaakt als afgelopen najaar.” Een deel is nu in januari gespit, de rest nog later.

 • Beregening vraagt dit jaar extra aandacht. De avond na het planten is de haspel erop gezet. Normaal is dit niet nodig, omdat Engel de perskluiten nog voor het planten met bronwater nat maakt. Daarmee moeten ze vast genoeg staan.

  Beregening vraagt dit jaar extra aandacht. De avond na het planten is de haspel erop gezet. Normaal is dit niet nodig, omdat Engel de perskluiten nog voor het planten met bronwater nat maakt. Daarmee moeten ze vast genoeg staan.

 • Dit jaar vertrouwt hij zelfs dat niet. Engel: “Het is extreem droog. En de oostenwind doet er geen goed aan.” Deze rode kool van het ras Integro is bedoeld voor oogst eind juli.

  Dit jaar vertrouwt hij zelfs dat niet. Engel: “Het is extreem droog. En de oostenwind doet er geen goed aan.” Deze rode kool van het ras Integro is bedoeld voor oogst eind juli.

 • Een kilometer verderop rijdt Jan Bruin door het aardappelland, eveneens met voor en achter een apparaat om de grond te bewerken. Voor hem is dat niet anders dan in andere jaren, maar zijn grond is dan ook lichter. In het voorjaar heeft hij geploegd; nu wordt het land met de kop-eg bewerkt en met een hakenfrees gefreesd. De pakker-rol drukt de grond nog even aan. Sluitkool teelt hij eveneens op lichtere grond. Het frezen laat hij dan achterwege. Bruin: “Onder een kluit verzuipt de kool niet.”

  Een kilometer verderop rijdt Jan Bruin door het aardappelland, eveneens met voor en achter een apparaat om de grond te bewerken. Voor hem is dat niet anders dan in andere jaren, maar zijn grond is dan ook lichter. In het voorjaar heeft hij geploegd; nu wordt het land met de kop-eg bewerkt en met een hakenfrees gefreesd. De pakker-rol drukt de grond nog even aan. Sluitkool teelt hij eveneens op lichtere grond. Het frezen laat hij dan achterwege. Bruin: “Onder een kluit verzuipt de kool niet.”

 • In Andijk draaien ondertussen de beregeningsinstallaties volop in bloemkool, broccoli en bloembollen. Zo ook bij Gebr Hoff. Volgens Marco Hoff is dat altijd zo na planten van bloemkool, al geeft hij toe dat de grond dit jaar extreem droog is door de oostenwind. Met een voorspelling van nog meer wind, is het zaak nú te beregenen. Bij teveel wind is de verdeling niet goed en is er kans op plaatvorming waar het regenwater te hard neerklapt. Volgens Hoff is capaciteit nu nog geen probleem.

  In Andijk draaien ondertussen de beregeningsinstallaties volop in bloemkool, broccoli en bloembollen. Zo ook bij Gebr Hoff. Volgens Marco Hoff is dat altijd zo na planten van bloemkool, al geeft hij toe dat de grond dit jaar extreem droog is door de oostenwind. Met een voorspelling van nog meer wind, is het zaak nú te beregenen. Bij teveel wind is de verdeling niet goed en is er kans op plaatvorming waar het regenwater te hard neerklapt. Volgens Hoff is capaciteit nu nog geen probleem.

 • Wild is in Noord-Holland een groot probleem. Regelmatig zie je een verzameling aan instrumenten om vraat van vogels te voorkomen. Zij aan zij staan een vogelverschrikker, hengel met vogel en een gaskanon. Theo Vlaar is al jaren fel tegenstander van het faunabeleid. “Dit staat er vooral om in aanmerking te komen voor schadevergoeding. De schade van duiven valt in het niet bij die van ganzen. De laatste laten zich niet afschrikken. Ze worden immers in Nederland niet bedreigt.”

  Wild is in Noord-Holland een groot probleem. Regelmatig zie je een verzameling aan instrumenten om vraat van vogels te voorkomen. Zij aan zij staan een vogelverschrikker, hengel met vogel en een gaskanon. Theo Vlaar is al jaren fel tegenstander van het faunabeleid. “Dit staat er vooral om in aanmerking te komen voor schadevergoeding. De schade van duiven valt in het niet bij die van ganzen. De laatste laten zich niet afschrikken. Ze worden immers in Nederland niet bedreigt.”

 • De oplossing tegen ganzen is afdekken met zwart wildnet of in het voorjaar met vliesdoek. Dat gaat echter ten koste van de populatie weidevogels, weet vollegrondsgroenteteler Vlaar.

  De oplossing tegen ganzen is afdekken met zwart wildnet of in het voorjaar met vliesdoek. Dat gaat echter ten koste van de populatie weidevogels, weet vollegrondsgroenteteler Vlaar.

Eén reactie

 • M. Laan

  Wat Theo Vlaar zegt is helemaal waar,
  Je kunt wel concluderen dat daar waar Koolland 30 jaar geleden een oase was voor weidevogels, de milieuclubs en bevoordeelde rechters met hun jarenlange beleid om de ganzen te beschermen ervoor hebben gezorgd dat we voor tonnen hebben moeten investeren in wildnetten, waardoor er nu geen weidevogel meer kan broeden op koolland.
  Dit is door ons vanaf het begin al jarenlang geroepen, maar het eindresultaat is er, je ziet bijna geen weidevogel meer in ons gebied. Bedankt voor de bemoeienis.
  Ik zie de spots nog op tv van een vliegende grauwe gans...
  Ik denk dat we met de injecteurs en de mestsleepslangen een gelijk verhaal kunnen vertellen , tov bovengronds uitrijden, maar ja

Of registreer je om te kunnen reageren.