Vollegrond

Foto & video

Meer leren over telen en vermarkten van zoete bataat

De markt voor zoete bataat oftewel zoete aardappel groeit. Een aantal akkerbouwers op Tholen teelt zoete aardappel coöperatief.

De laatste jaren zijn proeven en projecten opgestart om te zien of de teelt van het subtropische gewas commercieel haalbaar is voor Nederland. Op een perceel in Poortvliet (gemeente Tholen) planten medewerkers van Van Leijsen met de hand zoete bataat. De oogst gaat naar de voedingsindustrie, die het product verwerkt in onder meer chips en frites.

Foto

 • Het planten gebeurt op met folie afgedekte ruggen. De stek wordt met een plantpen een flink eind in de rug geduwd. - Foto's: Anton Dingemanse

  Het planten gebeurt op met folie afgedekte ruggen. De stek wordt met een plantpen een flink eind in de rug geduwd. - Foto's: Anton Dingemanse

 • Na enige dagen lijkt het of de plant is afgestorven.

  Na enige dagen lijkt het of de plant is afgestorven.

 • Niets is echter minder waar. Wat boven de folie uitkomt heeft weliswaar het loodje gelegd, maar het stekdeel dat in de grond zit vormt al wortels. Hieraan is de verwantschap met haagwinde al te zien. De knol ontwikkelt zich in de grond tot uitlopers die uit de voormalige bladoksels voortkomen.

  Niets is echter minder waar. Wat boven de folie uitkomt heeft weliswaar het loodje gelegd, maar het stekdeel dat in de grond zit vormt al wortels. Hieraan is de verwantschap met haagwinde al te zien. De knol ontwikkelt zich in de grond tot uitlopers die uit de voormalige bladoksels voortkomen.

 • Na een paar maanden is dit het beeld boven de folie; een gewas dat zich fors ontwikkelt.

  Na een paar maanden is dit het beeld boven de folie; een gewas dat zich fors ontwikkelt.

 • Ook aan bloem en blad is de verwantschap met haagwinde duidelijk af te lezen. Het gewas is ondanks de naam 'zoete aardappel' in de verste verte geen familie van de aardappel.

  Ook aan bloem en blad is de verwantschap met haagwinde duidelijk af te lezen. Het gewas is ondanks de naam 'zoete aardappel' in de verste verte geen familie van de aardappel.

 • Het stekgoed komt uit Zuid-Europa, in dit geval Portugal. Het wordt afhankelijk van beschikbaarheid geleverd. Dat houdt in dat in een paar weken tijd om de zoveel dagen weer een partij plantgoed binnenkomt.

  Het stekgoed komt uit Zuid-Europa, in dit geval Portugal. Het wordt afhankelijk van beschikbaarheid geleverd. Dat houdt in dat in een paar weken tijd om de zoveel dagen weer een partij plantgoed binnenkomt.

 • Bij het handmatig planten verdelen medewerkers van Van Leijsen eerst bundels met stekken over de ruggen. Daarna leggen ze de stekken zo'n 30 cm uit elkaar om ze te planten. Er worden 40.000 planten per hectare geplant. Die leveren 40 à 50 ton zoete aardappelen op.

  Bij het handmatig planten verdelen medewerkers van Van Leijsen eerst bundels met stekken over de ruggen. Daarna leggen ze de stekken zo'n 30 cm uit elkaar om ze te planten. Er worden 40.000 planten per hectare geplant. Die leveren 40 à 50 ton zoete aardappelen op.

 • Er wordt ook geëxperimenteerd om meer machinaal te planten. Hier wordt met plantwagen geplant.

  Er wordt ook geëxperimenteerd om meer machinaal te planten. Hier wordt met plantwagen geplant.

 • Vooraf ponst de preiplanter gaten in de ruggen. Medewerkers op de plantwagen hoeven alleen de stekken in de gaten te stoppen.

  Vooraf ponst de preiplanter gaten in de ruggen. Medewerkers op de plantwagen hoeven alleen de stekken in de gaten te stoppen.

 • Een nadeel zijn de aandrukwielen. Deze zijn wel geschikt voor plantgoed dat al wortels heeft, maar op een wat droge rug drukken de wielen de ongewortelde zoete aardappelstek te weinig aan. Is de rug voldoende vochtig en laat de grond zich daardoor goed samendrukken, dan gaat het planten met de plantwagen goed.

  Een nadeel zijn de aandrukwielen. Deze zijn wel geschikt voor plantgoed dat al wortels heeft, maar op een wat droge rug drukken de wielen de ongewortelde zoete aardappelstek te weinig aan. Is de rug voldoende vochtig en laat de grond zich daardoor goed samendrukken, dan gaat het planten met de plantwagen goed.

 • Nu de grond al wat droger wordt volgen medewerkers de plantwagen om de plantgaten nog eens extra aan te drukken. Vocht is sowieso van belang voor de teelt van zoete bataat. Omdat het perceel, uitgezonderd de plantgaten, is afgedekt met folie is het nathouden van de ruggen geen sinecure. Het lukt goed door zeer regelmatig met 5 mm te beregenen.

  Nu de grond al wat droger wordt volgen medewerkers de plantwagen om de plantgaten nog eens extra aan te drukken. Vocht is sowieso van belang voor de teelt van zoete bataat. Omdat het perceel, uitgezonderd de plantgaten, is afgedekt met folie is het nathouden van de ruggen geen sinecure. Het lukt goed door zeer regelmatig met 5 mm te beregenen.

 • Ook is voor dit van oorsprong tropisch gewas de bodemtemperatuur belangrijk. Met 20 graden wordt aan deze voorwaarde wel voldaan.

  Ook is voor dit van oorsprong tropisch gewas de bodemtemperatuur belangrijk. Met 20 graden wordt aan deze voorwaarde wel voldaan.

 • In het najaar kan dit het resultaat zijn. Mooie knollen voor de klant. Dit is niet het ras dat nu geplant wordt, maar het resultaat van proefplantingen door Delphy op de Rusthoeve in Colijnsplaat (Zeeland).

  In het najaar kan dit het resultaat zijn. Mooie knollen voor de klant. Dit is niet het ras dat nu geplant wordt, maar het resultaat van proefplantingen door Delphy op de Rusthoeve in Colijnsplaat (Zeeland).

Of registreer je om te kunnen reageren.