Vollegrond

Foto & video

Nog tot in maart spruiten oogsten

Maatschap Sonneveld uit het Zeeuwse Dreischor oogst vanaf augustus tot zeker half maart spruiten.

Foto

 • Medewerkers van maatschap Sonneveld in het Zeeuwse Dreischor oogsten spruiten. De oogstomstandigheden zijn dit jaar gewoon goed. - Foto's: Anton Dingemanse

  Medewerkers van maatschap Sonneveld in het Zeeuwse Dreischor oogsten spruiten. De oogstomstandigheden zijn dit jaar gewoon goed. - Foto's: Anton Dingemanse

 • Hoewel de bodem nog steeds water kan gebruiken - de drains gaan langzamerhand druppelen - raakt de bovengrond plaatselijk zo doorweekt dat toch insporing ontstaat. Dit is overigens niet van de plukmachine, die staat op rupsen.

  Hoewel de bodem nog steeds water kan gebruiken - de drains gaan langzamerhand druppelen - raakt de bovengrond plaatselijk zo doorweekt dat toch insporing ontstaat. Dit is overigens niet van de plukmachine, die staat op rupsen.

 • Maatschap Sonneveld teelt jaarlijks ongeveer 40 hectare spruiten naast een regulier akkerbouw bouwplan.

  Maatschap Sonneveld teelt jaarlijks ongeveer 40 hectare spruiten naast een regulier akkerbouw bouwplan.

 • De bunker van de plukmachine wordt gestaag gevuld met vers geplukte spruiten. De volgende dag kunnen deze spruiten al in de winkelschappen liggen.

  De bunker van de plukmachine wordt gestaag gevuld met vers geplukte spruiten. De volgende dag kunnen deze spruiten al in de winkelschappen liggen.

 • Een volle wagen staat weer aan de opvoerband naar de rollensorteerder.

  Een volle wagen staat weer aan de opvoerband naar de rollensorteerder.

 • Er wordt op 3 maten gesorteerd. Door de droogte ligt de opbrengst aan de ondergrens van normaal. Een bovenmaat voor de koeien zit er dit seizoen niet echt in. Dat is aan het eind van de rollenbaan wel te zien.

  Er wordt op 3 maten gesorteerd. Door de droogte ligt de opbrengst aan de ondergrens van normaal. Een bovenmaat voor de koeien zit er dit seizoen niet echt in. Dat is aan het eind van de rollenbaan wel te zien.

 • Om vanaf de begane grond snel een indruk te krijgen van het sorteerproces, heeft Sonneveld boven de rollenbaan een spiegel aangebracht.

  Om vanaf de begane grond snel een indruk te krijgen van het sorteerproces, heeft Sonneveld boven de rollenbaan een spiegel aangebracht.

 • Na de maatsortering gaan de spruiten naar de optische sorteerinrichting. Hier liggen de spruiten op een vaste plaats op deze rollenbaan.

  Na de maatsortering gaan de spruiten naar de optische sorteerinrichting. Hier liggen de spruiten op een vaste plaats op deze rollenbaan.

 • Onder 3 detectiecamera's draaien de spruiten in de optische sorteerder om op hun plaats op de rollenbaan. Alles wat geen fraaie spruitkleur heeft, wordt gedetecteerd als tarra en is nog goed als veevoer. Het optisch sorteren gebeurt alleen met de grote maten 23/31 en 29/42 voor export.

  Onder 3 detectiecamera's draaien de spruiten in de optische sorteerder om op hun plaats op de rollenbaan. Alles wat geen fraaie spruitkleur heeft, wordt gedetecteerd als tarra en is nog goed als veevoer. Het optisch sorteren gebeurt alleen met de grote maten 23/31 en 29/42 voor export.

 • Blaasmondjes blazen de verkeerde spruiten weg tijdens de val op de opvoerband naar de leeskamer. Door de goede kwaliteit dit seizoen wordt nog geen 10% uitgesorteerd. Wel is het percentage losse spruiten als gevolg van het extreme groeiseizoen hoger dan normaal en die detecteert de optische sorteerder niet.

  Blaasmondjes blazen de verkeerde spruiten weg tijdens de val op de opvoerband naar de leeskamer. Door de goede kwaliteit dit seizoen wordt nog geen 10% uitgesorteerd. Wel is het percentage losse spruiten als gevolg van het extreme groeiseizoen hoger dan normaal en die detecteert de optische sorteerder niet.

 • In de leeskamer lezen vader Piet en zoon Reymond Sonneveld de laatste ongerechtigheden en losse spruiten uit het product. Terwijl medewerkers de spruiten plukken, zorgen zij ervoor dat het product gesorteerd en geschoond gereed komt voor levering.

  In de leeskamer lezen vader Piet en zoon Reymond Sonneveld de laatste ongerechtigheden en losse spruiten uit het product. Terwijl medewerkers de spruiten plukken, zorgen zij ervoor dat het product gesorteerd en geschoond gereed komt voor levering.

 • Nadat een partij spruiten is gesorteerd en nagelezen, worden de spruiten per maat afgewogen in kratten en op pallets gezet.

  Nadat een partij spruiten is gesorteerd en nagelezen, worden de spruiten per maat afgewogen in kratten en op pallets gezet.

 • De kleinste maat 21/25 is hoofdzakelijk voor de binnenlandse markt en die wordt meteen vanuit de bunker gelezen en gekist.

  De kleinste maat 21/25 is hoofdzakelijk voor de binnenlandse markt en die wordt meteen vanuit de bunker gelezen en gekist.

 • Om niet alle losse blaadjes en ander fijn spul eruit te hoeven rapen, heeft Sonneveld een ventilator geplaatst die de tarra eruit blaast tijdens de val vanaf de opvoerband op de leesband.

  Om niet alle losse blaadjes en ander fijn spul eruit te hoeven rapen, heeft Sonneveld een ventilator geplaatst die de tarra eruit blaast tijdens de val vanaf de opvoerband op de leesband.

 • Tot ze worden opgehaald worden de spruiten in de koeling op ongeveer 1 graad opgeslagen. Omdat de spruiten dagelijks worden opgehaald, komt het zelden voor dat de koeling vol staat.

  Tot ze worden opgehaald worden de spruiten in de koeling op ongeveer 1 graad opgeslagen. Omdat de spruiten dagelijks worden opgehaald, komt het zelden voor dat de koeling vol staat.

Of registreer je om te kunnen reageren.