Vollegrond

Foto & video

Telers geïnformeerd over driftreducerende technieken

Met ingang van dit seizoen geldt dat telers bij de toepassing van gewasbeschermingsmiddelen over het hele perceel minimaal 75% driftreducerende technieken moeten gebruiken. Dat stelt onder andere eisen aan de doppenkeuze.

In het kader van het project Schoon water Zeeland en Schoon water Brabant organiseren adviesorganisatie Deplhy en coöperatie CZAV bijeenkomsten om telers te informeren over hoe ze aan de nieuwe regels kunnen voldoen zonder dat het ten koste gaat van de effectiviteit van de middelen.

Foto

 • In het kader van het project ‘Schoon water Zeeland’ en ‘Schoon water Brabant’ organiseren Deplhy en CZAV twee spuit infodagen, een in het Zeeuwse Zonnemaire en een in Dinteloord (Brabant). In Zonnemaire was landbouwbedrijf De Noordhoek gastheer. - Foto's: Anton Dingemanse

  In het kader van het project ‘Schoon water Zeeland’ en ‘Schoon water Brabant’ organiseren Deplhy en CZAV twee spuit infodagen, een in het Zeeuwse Zonnemaire en een in Dinteloord (Brabant). In Zonnemaire was landbouwbedrijf De Noordhoek gastheer. - Foto's: Anton Dingemanse

 • De dag voor de bijeenkomst werden de voorbereidingen getroffen en proefbespuitingen uitgevoerd. Voordat het zover was, werd nog even de werkwijze bij de laadbak van de vrachtauto doorgenomen. Hierin staan onder meer de laurierstruiken in pot die worden gebruikt om de spuitbeelden zichtbaar te maken.

  De dag voor de bijeenkomst werden de voorbereidingen getroffen en proefbespuitingen uitgevoerd. Voordat het zover was, werd nog even de werkwijze bij de laadbak van de vrachtauto doorgenomen. Hierin staan onder meer de laurierstruiken in pot die worden gebruikt om de spuitbeelden zichtbaar te maken.

 • Voor het spuiten wordt eerst de verhouding water versus fluoressentiemiddel bepaald. Voor de juiste verhouding zit te veel water in de tank, dus lossen ze een deel ervan.

  Voor het spuiten wordt eerst de verhouding water versus fluoressentiemiddel bepaald. Voor de juiste verhouding zit te veel water in de tank, dus lossen ze een deel ervan.

 • Als fluoressentiemiddel wordt geel lekzoekpoeder gebruikt. Een medewerker voegt dat toe aan het water en de spuit is bedrijfsklaar.

  Als fluoressentiemiddel wordt geel lekzoekpoeder gebruikt. Een medewerker voegt dat toe aan het water en de spuit is bedrijfsklaar.

 • Tijdens de bijeenkomsten zijn de spuitbeelden van 9 toegestane technieken getoond. Voor elke spuitbeurt worden 2 laurierstruikjes gebruikt. Groenbemesters uitspitten voor dit doel ligt meer voor de hand, maar deze zijn in deze tijd van het jaar onvoldoende beschikbaar. De afstand gewas-spuitboom dient 50 centimeter te zijn; dat wordt nog even vastgesteld.

  Tijdens de bijeenkomsten zijn de spuitbeelden van 9 toegestane technieken getoond. Voor elke spuitbeurt worden 2 laurierstruikjes gebruikt. Groenbemesters uitspitten voor dit doel ligt meer voor de hand, maar deze zijn in deze tijd van het jaar onvoldoende beschikbaar. De afstand gewas-spuitboom dient 50 centimeter te zijn; dat wordt nog even vastgesteld.

 • Er wordt gespoten met 1 sectie van de spuitboom. Het oogt niet bijster spectaculair, maar wat telt, is het resultaat.

  Er wordt gespoten met 1 sectie van de spuitboom. Het oogt niet bijster spectaculair, maar wat telt, is het resultaat.

 • Het resultaat onder black light geeft een goede indruk van het spuitbeeld. Dit is het resultaat van de Hardi Twin Force Agrotop Airmix 110-03 standaard spleetdop met 4 bar spuitdruk lucht ondersteund bij 8 kilometer per uur. De veldspuit is ingesteld op 200 liter water per hectare, deze methode is 97,5 % driftarm.

  Het resultaat onder black light geeft een goede indruk van het spuitbeeld. Dit is het resultaat van de Hardi Twin Force Agrotop Airmix 110-03 standaard spleetdop met 4 bar spuitdruk lucht ondersteund bij 8 kilometer per uur. De veldspuit is ingesteld op 200 liter water per hectare, deze methode is 97,5 % driftarm.

 • Een dag later, op de bijeenkomst heet Luc Remijn van Delphy de bezoekers welkom. Op de achtergrond staan enkele van de 6 veldspuiten die tijdens een rondgang aan bod komen.

  Een dag later, op de bijeenkomst heet Luc Remijn van Delphy de bezoekers welkom. Op de achtergrond staan enkele van de 6 veldspuiten die tijdens een rondgang aan bod komen.

 • Naast de reguliere veldspuiten was er ook aandacht voor noviteiten in de spuittechniek. Hier hangt een zakmes aan een magnetische spuitleiding. Deze leiding is onderdeel van het MagGrow magnetisch spuitsysteem. Het principe berust op het gelijkrichten van de watermolecuulpolen door magnetisme. Doordat gelijkwaardige polen nu naast of tegen elkaar komen te liggen, zullen de moleculen elkaar afstoten. Daardoor mengt het water met middel zich beter en ontstaat een fijnere druppel.

  Naast de reguliere veldspuiten was er ook aandacht voor noviteiten in de spuittechniek. Hier hangt een zakmes aan een magnetische spuitleiding. Deze leiding is onderdeel van het MagGrow magnetisch spuitsysteem. Het principe berust op het gelijkrichten van de watermolecuulpolen door magnetisme. Doordat gelijkwaardige polen nu naast of tegen elkaar komen te liggen, zullen de moleculen elkaar afstoten. Daardoor mengt het water met middel zich beter en ontstaat een fijnere druppel.

 • Een sorteerruimte van het bedrijf was ingericht als voorlichtingslokaal. Hier werd het effect van hulpstoffen uiteen gezet en besproken en hoe en wanneer te gebruiken. Op een andere locatie op het bedrijf werd uitleg gegeven over de aanleg van een spuitwasplaats met zaksloot.

  Een sorteerruimte van het bedrijf was ingericht als voorlichtingslokaal. Hier werd het effect van hulpstoffen uiteen gezet en besproken en hoe en wanneer te gebruiken. Op een andere locatie op het bedrijf werd uitleg gegeven over de aanleg van een spuitwasplaats met zaksloot.

 • De spuitlicentie kon ook worden verlengd.

  De spuitlicentie kon ook worden verlengd.

 • Het meest aansprekend waren toch de spuitbeelden die onder black light goed waren te beoordelen. Er zijn alleen doppen getest die kunnen voldoen aan de 75% driftreductienorm.

  Het meest aansprekend waren toch de spuitbeelden die onder black light goed waren te beoordelen. Er zijn alleen doppen getest die kunnen voldoen aan de 75% driftreductienorm.

 • Dit is het spuitbeeld van dop Hardi Twin Force Hardi F 110-04. Het is een standaard spleetdop en er werd lucht ondersteund gespoten met 2 bar spuitdruk bij een snelheid van 8 kilometer per uur. Er is met 200 liter water per hectare gespoten, het systeem geeft 75% driftreductie.

  Dit is het spuitbeeld van dop Hardi Twin Force Hardi F 110-04. Het is een standaard spleetdop en er werd lucht ondersteund gespoten met 2 bar spuitdruk bij een snelheid van 8 kilometer per uur. Er is met 200 liter water per hectare gespoten, het systeem geeft 75% driftreductie.

 • Hier het beeld van Agrotop Airmix 110-05 venturidop gespoten met 3 bar bij 6 km/uur en 400 liter water per hectare.

  Hier het beeld van Agrotop Airmix 110-05 venturidop gespoten met 3 bar bij 6 km/uur en 400 liter water per hectare.

 • Dit spuitbeeld is van een Agrotop Airmix 110-03 venturidop met 2 bar spuitdruk bij 3 km/uur en 400 liter water. Het is 75% driftarm.

  Dit spuitbeeld is van een Agrotop Airmix 110-03 venturidop met 2 bar spuitdruk bij 3 km/uur en 400 liter water. Het is 75% driftarm.

 • Dit is dezelfde dop als op de vorige foto met als afwijkende condities 6 kilometer per uur en 200 liter water.

  Dit is dezelfde dop als op de vorige foto met als afwijkende condities 6 kilometer per uur en 200 liter water.

 • Dit afwijkende spuitbeeld is van een dop voor toepassing van grove druppel. Dit is de 2-zijdig spuitende venturidop Agrotop Turbodrop Hispeed 110-025 met 3 bar spuitdruk bij 6 km/uur en 200 liter water per hectare.

  Dit afwijkende spuitbeeld is van een dop voor toepassing van grove druppel. Dit is de 2-zijdig spuitende venturidop Agrotop Turbodrop Hispeed 110-025 met 3 bar spuitdruk bij 6 km/uur en 200 liter water per hectare.

 • Dit spuitbeeld is van de 2-zijdig spuitende venturidop met 2 bar spuitdruk bij 5 km/uur en 200 liter water per hectare en is ook 75% driftarm.

  Dit spuitbeeld is van de 2-zijdig spuitende venturidop met 2 bar spuitdruk bij 5 km/uur en 200 liter water per hectare en is ook 75% driftarm.

 • Het spuitbeeld van venturidop TeeJet AIXR 110-025 met 2 bar spuitdruk bij 5 km/uur en 200 liter water.

  Het spuitbeeld van venturidop TeeJet AIXR 110-025 met 2 bar spuitdruk bij 5 km/uur en 200 liter water.

 • Als laatste de venturidop Lechler ID-120-03 met 3 bar spuitdruk bij 8 km/uur en 200 liter water per hectare. 
Al deze spuitbeelden geven een indicatie van de bedekking van het gewas. Doel van de bespuiting, gewas, middel en omstandigheden zijn bepalend voor het meest gewenste spuitbeeld.

  Als laatste de venturidop Lechler ID-120-03 met 3 bar spuitdruk bij 8 km/uur en 200 liter water per hectare. Al deze spuitbeelden geven een indicatie van de bedekking van het gewas. Doel van de bespuiting, gewas, middel en omstandigheden zijn bepalend voor het meest gewenste spuitbeeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.