Vollegrond

Foto & video

Zware grond beter bewerkbaar na diepploegen

Diepploegen wordt in Flevoland veel toegepast om zware grond lichter te maken en storende lagen te breken. De lichtere grond is beter bewerkbaar en telers kunnen dan ook andere gewassen in hun bouwplan opnemen.

Foto

 • Maatschap Landbouwbedrijf gebroeders Bus in Marnesse (Fl.) laten hun kavels zware grond (33% afslibbaar) diepploegen door loonbedrijf Aarnink en Ooms uit Emmeloord. - Foto's: Sytze Bakker

  Maatschap Landbouwbedrijf gebroeders Bus in Marnesse (Fl.) laten hun kavels zware grond (33% afslibbaar) diepploegen door loonbedrijf Aarnink en Ooms uit Emmeloord. - Foto's: Sytze Bakker

 • Aarnink en Ooms ploegen met een Panter tweeschaar diepploeg met 2 kleine scharen achter de grote ploeg lichamen. De kleine scharen brengen de bovengrond onder in de diepe voor. De ploegtrekker kan er dan goed doorheen.

  Aarnink en Ooms ploegen met een Panter tweeschaar diepploeg met 2 kleine scharen achter de grote ploeg lichamen. De kleine scharen brengen de bovengrond onder in de diepe voor. De ploegtrekker kan er dan goed doorheen.

 • De New Holland T7 270 staat achter op 90 centimeter brede banden en voor op 75 centimeter brede. Om voldoende trekkracht te garanderen staan de banden op 0,7 bar. Vermogen is er voldoende, grip is de beperkende factor.

  De New Holland T7 270 staat achter op 90 centimeter brede banden en voor op 75 centimeter brede. Om voldoende trekkracht te garanderen staan de banden op 0,7 bar. Vermogen is er voldoende, grip is de beperkende factor.

 • Chauffeur op de New Holland is Sjors Oerlemans. Met hulp van GPS kan hij de gewenste ploegbreedte vasthouden.

  Chauffeur op de New Holland is Sjors Oerlemans. Met hulp van GPS kan hij de gewenste ploegbreedte vasthouden.

 • Deze ploeg kan tot 70 centimeter diep ploegen. Deze kavel wordt 60 centimeter diep geploegd. Met een werkbreedte van 45 centimeter per schaar is de totale werkbreedte 90 centimeter.

  Deze ploeg kan tot 70 centimeter diep ploegen. Deze kavel wordt 60 centimeter diep geploegd. Met een werkbreedte van 45 centimeter per schaar is de totale werkbreedte 90 centimeter.

 • De reden van het diepploegen is vooral om het ‘sloef’ laagje dat onder de bouwvoor zit te breken. Een mooi beeld van de dunne laagjes met vele kleuren van onder de bouwvoor.

  De reden van het diepploegen is vooral om het ‘sloef’ laagje dat onder de bouwvoor zit te breken. Een mooi beeld van de dunne laagjes met vele kleuren van onder de bouwvoor.

 • De grond kleurt na het ploegen geelbruin. Na het droge seizoen laat het peenland zich goed bewerken.

  De grond kleurt na het ploegen geelbruin. Na het droge seizoen laat het peenland zich goed bewerken.

 • Aan het begin van de werkgang liggen grote brokken. Na de winter zijn deze goed te verkruimelen.

  Aan het begin van de werkgang liggen grote brokken. Na de winter zijn deze goed te verkruimelen.

 • De ploeg is na het inzetten niet gelijk op de goede diepte.

  De ploeg is na het inzetten niet gelijk op de goede diepte.

 • Afhankelijk van het slippercentage varieert de rijsnelheid tussen de 5 en 8 kilometer per uur. Zo kan er een capaciteit tot 0,5 hectare per uur gehaald worden.

  Afhankelijk van het slippercentage varieert de rijsnelheid tussen de 5 en 8 kilometer per uur. Zo kan er een capaciteit tot 0,5 hectare per uur gehaald worden.

 • Snelle slijtage van de risters wordt tegen gegaan door deze op te lassen.

  Snelle slijtage van de risters wordt tegen gegaan door deze op te lassen.

 • Maatschap Bus laat nu 8 hectare diep ploegen, de kavel is dan klaar.

  Maatschap Bus laat nu 8 hectare diep ploegen, de kavel is dan klaar.

 • Loonbedrijf Aarnink en Ooms heeft dit jaar al 100 hectare diep geploegd. De omstandigheden zijn dit jaar erg goed, zowel bovenop als onderin is de grond kurkdroog. Volgens Arjan Ooms kan dit werk daarom nog wel even doorgaan.

  Loonbedrijf Aarnink en Ooms heeft dit jaar al 100 hectare diep geploegd. De omstandigheden zijn dit jaar erg goed, zowel bovenop als onderin is de grond kurkdroog. Volgens Arjan Ooms kan dit werk daarom nog wel even doorgaan.

Sytze Bakker

Of registreer je om te kunnen reageren.