Vollegrond

Foto & video

Kamer debatteert in december over trekkerkenteken

De Tweede Kamer gaat 18 december in debat over het voorstel van minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat over de registratie, de kentekening en de APK-plicht voor trekkers.

Dat heeft de Tweede Kamer besloten. Van Nieuwenhuizen stuurde vorige week een brief naar de Kamer met haar plannen om aan de Europese APK-plicht voor snelle trekkers te voldoen.

Ze wil een registratieplicht invoeren voor alle landbouwvoertuigen die op de openbare weg komen. Daarnaast komt een kentekenplicht per 2025 en wordt de maximumsnelheid verhoogd van 25 naar 40 km/u. Het wetsvoorstel zelf is nog niet naar de Kamer gestuurd.

Het ministerie wil de wet zo snel mogelijk invoeren, liefst nog in 2019, om een infractieprocedure vanuit Brussel te voorkomen. De APK-plicht zou dit jaar al in werking moeten zijn. De wetsbehandeling moet echter nog volledig plaatsvinden.

Nieuwe eisen

Voor trekkers gaan straks nieuwe eisen gelden. Welke trekkers geregistreerd moeten worden, welke trekkers een kenteken moeten en welke trekkers APK-plichtig zijn, is best ingewikkeld. In onderstaande video gaan we langs een aantal trekkers en machines om uitleg te geven wat bij welk type trekker en bij welke machine nodig is.

Of registreer je om te kunnen reageren.