Vollegrond

Foto & video

Zo werkt de selectieve aspergeoogstmachine van Cerescon

Op donderdag 13 april presenteerde Cerescon zijn gloednieuwe volautomatische, selectieve aspergeoogstmachine. Het detectiesysteem en de oogstmethode zijn gepatenteerd. Het komende seizoen wordt de gepresenteerde 1-rijige bètaversie aan praktijkonderzoek onderworpen.

Het werkingsprincipe van de Cerescon volautomatische, selectieve aspergeoogstmachine is in 5 onderdelen op te splitsen. Daarbij gaat het om de detectiemethode met ondergrondse watersensoren, de oogstmethode door een robotarm, de plastic handling, het afvoeren en verzamelen van de asperges en tenslotte het herstel van de rug.

Aspergetelers betrokken bij ontwikkeling

De benodigde software voor heel het systeem is door Cerescon ontwikkeld op basis van het principe van ‘model based design’. Dat betekent dat geen programmeerregels worden geschreven, maar dat de software wordt gegenereerd door het maken van modellen.

Een User Group van zeven Nederlandse en Duitse aspergetelers en een Limburgse loonwerker waren betrokken bij de ontwikkeling van de machine.

Bekijk ook het filmpje

De fotoreportage (foto’s Stan Verstegen) werd gemaakt op donderdag 13 april, tijdens de presentatie op een aspergeperceel van Asperges Vermeer in Heeze. De machine was aan één kant voor de gelegenheid open gemaakt.

Bekijk in het filmpje de daadwerkelijke oogsthandeling.

Foto

 • Deze 1-rijige bètaversie is de voorloper van de 3-rijige oogstmachine die volgend jaar bij 2 van de leden van de User Group moet gaan draaien.

  Deze 1-rijige bètaversie is de voorloper van de 3-rijige oogstmachine die volgend jaar bij 2 van de leden van de User Group moet gaan draaien.

 • Het voorste gedeelte van de machine. Rechts de module voor de detectie, meer naar links de oogstrobot met geheel links de robotarm met een kooi die om de te oogsten asperge heen gaat.

  Het voorste gedeelte van de machine. Rechts de module voor de detectie, meer naar links de oogstrobot met geheel links de robotarm met een kooi die om de te oogsten asperge heen gaat.

 • De detectiemodule van dichtbij. De dunne staafjes bewegen als vingers door de grond, zonder asperges te beschadigen. Onderaan de staafjes zitten watersensoren. Die reageren op water (waar een asperge voor 90% uit bestaat) en geven vervolgens de geregistreerde coördinaten in een milliseconde door aan de oogstrobot.

  De detectiemodule van dichtbij. De dunne staafjes bewegen als vingers door de grond, zonder asperges te beschadigen. Onderaan de staafjes zitten watersensoren. Die reageren op water (waar een asperge voor 90% uit bestaat) en geven vervolgens de geregistreerde coördinaten in een milliseconde door aan de oogstrobot.

 • De oogstarm met de kooi (voor het rechterbeen) zakt om de asperge heen en vervolgens knippen twee halfronde mesjes de asperge los van de plant. Welke asperges geoogst worden, is afhankelijk van de diepte-instelling van de sensoren. Alle asperges met die met hun kop boven de instelling van de sensoren uitsteken worden geoogst. Op deze manier oogst de machine selectief.

  De oogstarm met de kooi (voor het rechterbeen) zakt om de asperge heen en vervolgens knippen twee halfronde mesjes de asperge los van de plant. Welke asperges geoogst worden, is afhankelijk van de diepte-instelling van de sensoren. Alle asperges met die met hun kop boven de instelling van de sensoren uitsteken worden geoogst. Op deze manier oogst de machine selectief.

 • Vervolgens schudt de robotarm aanhangend zand af en legt de asperges op een metalen glijplaat, waarna de asperges in de lengterichting op een afvoerbandje terecht komen.

  Vervolgens schudt de robotarm aanhangend zand af en legt de asperges op een metalen glijplaat, waarna de asperges in de lengterichting op een afvoerbandje terecht komen.

 • Dat afvoerbandje loopt vanaf de oogstrobot naar de achterkant van de machine.

  Dat afvoerbandje loopt vanaf de oogstrobot naar de achterkant van de machine.

 • Net voor de rug loopt het blauwe afvoerbandje. Op de achtergrond boven de rug de rugherstelmodule.

  Net voor de rug loopt het blauwe afvoerbandje. Op de achtergrond boven de rug de rugherstelmodule.

 • De rugherstelmodule van dichtbij. Deze module zorgt voor het dichtmaken van het oogstgat en rolt het zand weer vlak om de zanddruk te herstellen. Dat is te vergelijken met het aandrukken van de grond met het oogstkistje bij handmatig oogsten, alleen is de zanddruk nu altijd gelijk.

  De rugherstelmodule van dichtbij. Deze module zorgt voor het dichtmaken van het oogstgat en rolt het zand weer vlak om de zanddruk te herstellen. Dat is te vergelijken met het aandrukken van de grond met het oogstkistje bij handmatig oogsten, alleen is de zanddruk nu altijd gelijk.

 • Achter op de machine is één persoon verantwoordelijk voor het verzamelen en in kisten leggen van de asperges. Aan het einde van de band zit een buffer. Bij 3 rijen zou één persoon dat op deze manier moeten kunnen bijhouden.

  Achter op de machine is één persoon verantwoordelijk voor het verzamelen en in kisten leggen van de asperges. Aan het einde van de band zit een buffer. Bij 3 rijen zou één persoon dat op deze manier moeten kunnen bijhouden.

 • Deze persoon op de machine is er ook verantwoordelijk voor dat de folie aan het begin van een rij goed bij de machine wordt aangebracht. De folie gaat via de rol onderaan op de foto omhoog. Die rol zit voor de detectiemodule. De folie kan zo ook gedraaid worden.

  Deze persoon op de machine is er ook verantwoordelijk voor dat de folie aan het begin van een rij goed bij de machine wordt aangebracht. De folie gaat via de rol onderaan op de foto omhoog. Die rol zit voor de detectiemodule. De folie kan zo ook gedraaid worden.

 • Na de rugherstelmodule gaat de folie via eenzelfde rol weer omlaag terug de rug op.

  Na de rugherstelmodule gaat de folie via eenzelfde rol weer omlaag terug de rug op.

 • Overzicht over heel de machine. De folie loopt door de grijze goot/tunnel bovenover het hele oogstsysteem.

  Overzicht over heel de machine. De folie loopt door de grijze goot/tunnel bovenover het hele oogstsysteem.

 • De achterwielen zijn hydraulisch in hoogte verstelbaar zodat de machine waterpas gestuurd constant horizontaal blijft. De wielen sturen ook mee zodat de draaicirkel beperkt blijft tot 8 meter.

  De achterwielen zijn hydraulisch in hoogte verstelbaar zodat de machine waterpas gestuurd constant horizontaal blijft. De wielen sturen ook mee zodat de draaicirkel beperkt blijft tot 8 meter.

 • Ad Vermeer lichtte de machine vol enthousiasme toe. Hij is medeoprichter van Cerescon en de uitvinder van deze selectieve oogstmachine.

  Ad Vermeer lichtte de machine vol enthousiasme toe. Hij is medeoprichter van Cerescon en de uitvinder van deze selectieve oogstmachine.

 • Als het aan Vermeer ligt, is deze oogstmethode over een aantal jaren voor goed verleden tijd …

  Als het aan Vermeer ligt, is deze oogstmethode over een aantal jaren voor goed verleden tijd …

 • … wat niet wil zeggen dat het alleen nog maar op deze manier zal gaan.

  … wat niet wil zeggen dat het alleen nog maar op deze manier zal gaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.