Vollegrond

Foto & video

Storm desastreus voor Spaanse ijsbergsla

Normaal is het ’s winters goed toeven in Zuidoost-Spanje, maar dit jaar is dat anders. In december viel er volop regen in de provincie Murcia en in januari kwam er voor het eerst sinds 34 jaar weer sneeuw naar beneden.

In de regio rond Torre Pacheco trok op 8 februari nog een storm over, met desastreuze gevolgen voor de teelten van ijsbergsla die niet meer onder vliesdoek zaten. Normaal gesproken komt twee derde van de Spaanse export van bladgewassen uit Murcia, goed voor een omzet van € 432 miljoen. Volgens een Spaanse federatie van exporteurs zou de export dit jaar minstens 30% lager uitvallen. De ANP-beelden zullen telers in Zuidoost-Nederland die in juni te kampen hadden met wateroverlast, bekend voorkomen.


 • Javier Soto is managing director van Agrar Systems. Het bedrijf in Torre Pacheco is gespecialiseerd in de teelten van diverse soorten bladgewassen. Op de foto geeft hij een kijkje onder het vliesdoek bij onlangs geplante (en door de bedekking vrijwel ongeschonden) eikenbladsla. - Foto's: ANP/Jose Jordan

  Javier Soto is managing director van Agrar Systems. Het bedrijf in Torre Pacheco is gespecialiseerd in de teelten van diverse soorten bladgewassen. Op de foto geeft hij een kijkje onder het vliesdoek bij onlangs geplante (en door de bedekking vrijwel ongeschonden) eikenbladsla. - Foto's: ANP/Jose Jordan

 • Het perceel van Agrar Systems dat Javier Soto hier laat zien, is maatgevend voor de toestand van de ijsbergslapercelen in Murcia. De regio rond Torre Pacheco kreeg het door de storm van 8 februari 2017 extra zwaar te verduren. Normaal zijn er druppelslangen nodig om het gewas van voldoende water te voorzien.

  Het perceel van Agrar Systems dat Javier Soto hier laat zien, is maatgevend voor de toestand van de ijsbergslapercelen in Murcia. De regio rond Torre Pacheco kreeg het door de storm van 8 februari 2017 extra zwaar te verduren. Normaal zijn er druppelslangen nodig om het gewas van voldoende water te voorzien.

 • Een perceel van een andere teler werd eveneens zwaar getroffen. De ijsbergsla is overspoeld met modder en de bollen zijn verrot. De oogst werd door de storm in korte tijd vrijwel volledig verwoest. Door de modder is opnieuw planten moeilijk tot onmogelijk. De oogst van eventuele nieuwe plantingen wordt pas in april verwacht.

  Een perceel van een andere teler werd eveneens zwaar getroffen. De ijsbergsla is overspoeld met modder en de bollen zijn verrot. De oogst werd door de storm in korte tijd vrijwel volledig verwoest. Door de modder is opnieuw planten moeilijk tot onmogelijk. De oogst van eventuele nieuwe plantingen wordt pas in april verwacht.

 • Zuidoost-Spanje is normaal gesproken in de winter de Europese hofleverancier met 80% van de Europese aanvoer van diverse soorten bladgewassen. Agrar Systems exporteert verse groenten, diepvriesgroenten en fruit naar Oostenrijk, Duitsland, Italië, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Volgens hun website bedraagt de jaaromzet tussen €12 en €30 miljoen.

  Zuidoost-Spanje is normaal gesproken in de winter de Europese hofleverancier met 80% van de Europese aanvoer van diverse soorten bladgewassen. Agrar Systems exporteert verse groenten, diepvriesgroenten en fruit naar Oostenrijk, Duitsland, Italië, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Volgens hun website bedraagt de jaaromzet tussen €12 en €30 miljoen.

 • Voorlopig voorziet Javier Soto dat er zeker op korte termijn in Zuidoost-Spanje flink minder gewassen zijn te oogsten, die tijdens de zware storm tegen het oogstmoment aan zaten. Coöperatie COAG in Almería spreekt van een halvering van de oogst in de zwaarst getroffen gebieden.

  Voorlopig voorziet Javier Soto dat er zeker op korte termijn in Zuidoost-Spanje flink minder gewassen zijn te oogsten, die tijdens de zware storm tegen het oogstmoment aan zaten. Coöperatie COAG in Almería spreekt van een halvering van de oogst in de zwaarst getroffen gebieden.

Of registreer je om te kunnen reageren.