Doorgaan naar artikel

Elektrisch en automatisch rukken op

Elektrisch en autonoom rijden waren de trends op landbouwbeurs Agritechnica. Machines worden steeds groter, maar in de tuinbouwmechanisatie valt het met ‘zwaar en groot’ nog relatief mee.

De Agritechnica in Hannover, hét tweejaarlijkse grootste mechanisatie-evenement in de wereld, is achter de rug. Ieder jaar komen er meer bezoekers op af. Dit jaar waren dat er zo’n 450.000. Onder het publiek waren zo’n 10.000 Nederlandse belangstellenden.

Elektrisch en autonoom

Trends op deze beurs waren onder andere: elektrisch rijden en autonoom rijden en werken. Dat laatste rukt snel op, met de inzet van camera’s, infrarood, laser, radar en natuurlijk gps. De mogelijkheden lijken wat dat betreft eindeloos. Het ligt voor de hand dat de ontwikkelingen en toepassingen zich in hoog tempo blijven opvolgen.

Gevolgbestrijding

Een andere trend is het toenemend besef dat er een grens zit aan wat de bodem redelijkerwijs kan hebben aan zware machinerie. Dat vertaalt zich echter niet in gewichtsbesparing, afgaande op de soms monsterlijke grote trekkers en werktuigen die in Hannover te zien waren. De oplossing wordt vaak gezocht in wat je zou kunnen aanduiden als gevolgbestrijding: brede banden en vooral brede rupsen. Je kunt je afvragen of dit de juiste weg is… In de op tuinbouw gerichte mechanisatie valt het met ‘zwaar en groot’ nog relatief mee. Het besef dat een goede bodem onontbeerlijk is voor kwaliteit en productie is er nog springlevend.


Elektrische smalspoor bij Fendt

Foto's: Mark Pasveer

Foto’s: Mark Pasveer

Fendt heeft de e100 Vario gelanceerd. Het is een volledig elektrisch aangedreven smalspoortrekker. De e100 heeft een wiel- en aftakasvermogen van 50 kW (68 pk) en haalt dat uit een 600 kilo wegend accupakket. Bij niet al te zwaar werk kun je acht uur rijden zonder opladen. Fendt verwacht dat de trekker in de praktijk minimaal vijf uur is te gebruiken zonder opladen. Opladen gaat op krachtstroom (400 Volt, tot 22 kW) in twee uur tijd of via een zogenoemde ‘Supercharger’ in 20 minuten. Fendt wil in 2018 een paar prototypen in de markt zetten; in 2020 zal naar verwachting de productie starten.


Kuhn ploegt rechte kopakker

Elektrisch en automatisch rukken op


Het ‘Smart-Ploughing’-systeem van Kuhn won een zilveren medaille op de Agritechnica. Via gps worden de laatste ploegscharen individueel in- en uit de grond gehaald op de kopakker. Hierdoor ontstaat een kaarsrechte kopakker. Dit maakt het afploegen van de kopakker sneller en comfortabeler. Het systeem is op een bestaande Kuhn ploeg gebouwd met hydraulische obstakelbeveiliging. Deze beveiliging maakt het al mogelijk dat een schaar uitwijkt bij grote stenen. Kuhn koppelde dit met sectieschakeling in combinatie met een gps-signaal voor het op het juiste moment in- en uitschakelen.


Pöttinger stuurt kopeg en trekker aan met 3D camera

Elektrisch en automatisch rukken op


Pöttinger heeft een rotorkopeg die de trekkersnelheid en het aftakastoerental aanstuurt via het zogenoemde Isobus-TIM-systeem. Bijzonder is hier dat het aansturen gaat met een 3D-camera achter op de rotorkopeg. Deze camera analyseert de mate waarin de bodem is verkruimeld. Is deze te fijn verkruimeld, dan gaat de trekkersnelheid omhoog en/of het aftakastoerental omlaag, en vice versa. Er is wel een onder- en bovengrens aan te geven waarbinnen je wilt werken.


Kleine robottrekker van Kubota

Elektrisch en automatisch rukken op


Groot ‘klein’ nieuws op de stand van Kubota: de robottrekker. Wie niet goed oplet, loopt zo aan dit nieuws voorbij. Een kleine SL60A compacttrekker met AgriRobo op de cabinerand. Op internet circuleerden al filmpjes, maar nu is de trekker officieel door de Japanse fabrikant voorgesteld. In tegenstelling tot concurrenten New Holland en Case IH ziet Kubota meer potentie in kleine robot trekkers. Deze kunnen repeterende handelingen in bijvoorbeeld de fruitteelt uitvoeren. Ook komt de techniek beschikbaar op de grote M7002-serie.


Stanhay herziet zaaimachine voor fijne zaden

Elektrisch en automatisch rukken op


Stanhay heeft haar zaaimachine voor fijne zaden onder handen genomen. Het resultaat is de ProAir. Deze zaaier heeft meer afstellingen en is lichter uitgevoerd dan zijn voorganger. Opvallend zijn de flexibele aandrijfassen tussen de hoofdaandrijving en de individuele zaaischijven en het afleessysteem op de diepteregeling van elke element. Volgens Stanhay is daarmee een instelnauwkeurigheid tot 0,1 millimeter haalbaar. Per element kunnen maximaal 4 rijtjes gezaaid worden, met per rijtje een onafhankelijk bewegend rolletje voor het aandrukken van het zaad.


Simon moderniseert wortelrooier

Elektrisch en automatisch rukken op


De Franse wortelrooierfabrikant Simon heeft haar Liner-wortelrooier gemoderniseerd: de Liner II. Meest in het oog springende veranderingen zijn de nieuwe Claas-cabine met een 12 inch-touchscreen. De Deutz-motor voldoet nu aan Tier IV-eisen. In navolging van haar concurrenten Dewulf en Asa-lift heeft Simon de rooibek ook rijenvolgend gemaakt. Twee ‘snorharen’ detecteren de wortelrij en bewegen de gehele rooiunit enkele centimeters naar links of naar rechts middels een sideshift.


SDF: smalspoortrekkers met hoge olieopbrengst

foto: Joost Stallen

foto: Joost Stallen

Deutz, Lamborghini en Same, samenwerkend in de SDF-groep, hebben de mogelijkheid de maximale olieopbrengst van hun smalspoortrekkerseries te verhogen tot maximaal 131 liter per minuut, gecombineerd met maximaal 9 ventielen in het midden en aan de voorkant van de trekker. (Deutz 5DF, 5 DS, 5DV. Same Frutteto, S en V. Lamborghini F, S en V). Deze smalspoortrekkers zijn uit te voeren met een vooras met een verende onafhankelijke dubbele wishbone wielophanging. Dit zorgt ervoor dat de contactvlakken van de voorwielen altijd volledig de bodem raken.


Meer weten

Lees meer in de printuitgave van Groenten & Fruit nummer 24.

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin