Vollegrond

Foto & video

Cumela toont zes verschillende trekkerbumpers

Een goede trekkerbumper moet volgens Cumela voorzien zijn van breedte markering en breedte verlichting. Ook mag de bumper niet gaan ‘bulldozeren’. Op de beurs AgroTechniek toonde de brancheorganisatie zes verschillende bumpers die aan deze eisen voldoen.

Het niet tijdig onderkennen van de contouren van een landbouwvoertuig is nog steeds de voornaamste oorzaak van verkeersongelukken waarbij landbouwvoertuigen betrokken zijn. Een trekkerbumper kan dat sterk verbeteren, blijkt uit praktijkonderzoek van Cumela.

Meer trekkerbumpers

Daarom heeft Cumela zich ten doel gesteld het gebruik van trekkerbumpers onder haar 2.000 lidbedrijven te stimuleren onder het motto 'Veiligheid voorop'. Het is de hoop van Cumela dat ook boeren en tuinders steeds vaker trekkerbumpers zullen monteren om zo gezamenlijk het landbouwverkeer op de openbare weg veiliger te maken.

Subsidie van € 500

Cumela onderstreept haar doelstelling met een subsidie van € 500 per bumper voor de eerste 500 trekkerbumpers die lidbedrijven van de Brancheorganisatie of rijschoolhouders die opleiden voor het T-rijbewijs aanschaffen.

De zes getoonde bumpers verschillen in uitvoering en prijs, die varieert van € 1.600 tot 2.400 (excl. btw), inclusief frontgewicht. De specifieke eigenschappen per bumper staan in de fotoreportage (foto's: Stan Verstegen).

Foto

 • Trekkerbumpers moeten de verkeersveiligheid gaan vergroten.

  Trekkerbumpers moeten de verkeersveiligheid gaan vergroten.

 • De Alasco Safety First van Alasco Poppink zit als enige bumper vast gemonteerd aan het moederblok van de trekker. De bumper is in hoogte en breedte verstelbaar en is voor elk frontgewicht van alle merken trekker voor te bouwen, evenals voor trekkers zonder fronthef. De bumper zit kort voor de trekker en de zijkanten zijn klapbaar. De getoonde uitvoering heeft 3 led toplampjes en breedte markerings verlichting.

  De Alasco Safety First van Alasco Poppink zit als enige bumper vast gemonteerd aan het moederblok van de trekker. De bumper is in hoogte en breedte verstelbaar en is voor elk frontgewicht van alle merken trekker voor te bouwen, evenals voor trekkers zonder fronthef. De bumper zit kort voor de trekker en de zijkanten zijn klapbaar. De getoonde uitvoering heeft 3 led toplampjes en breedte markerings verlichting.

 • Technische gegevens Alasco Safety First.

  Technische gegevens Alasco Safety First.

 • De Safety Weight van Slecoma heeft in de bumper een kastje voor het opbergen van materiaal. De bumper zit gemonteerd op de fronthef en is op die manier snel in hoogte verstelbaar. Dat kan handig zijn bij het oprijden van een perceel. De markeerstokken zijn vrij lang en daardoor voor de chauffeur goed zichtbaar. De markeerlampjes (led) zitten op een flexibel staafje op de bumper. De uiteinden zijn verstelbaar. De bumper zit wat verder naar voren dan bij Alasco.

  De Safety Weight van Slecoma heeft in de bumper een kastje voor het opbergen van materiaal. De bumper zit gemonteerd op de fronthef en is op die manier snel in hoogte verstelbaar. Dat kan handig zijn bij het oprijden van een perceel. De markeerstokken zijn vrij lang en daardoor voor de chauffeur goed zichtbaar. De markeerlampjes (led) zitten op een flexibel staafje op de bumper. De uiteinden zijn verstelbaar. De bumper zit wat verder naar voren dan bij Alasco.

 • Technische gegevens Safety Weight.

  Technische gegevens Safety Weight.

 • De Frontprotector van Sauter zit weer korter op de neus van de trekker. De bumper is als het ware gemonteerd hangend aan het frontgewicht, dat kan variëren van 600 tot 2.000 kilo. De bumper is in breedte en hoek verstelbaar en standaard voorzien van verlichting en peilstokken op de hoeken. Er kan een opbergbox bijgeleverd worden.

  De Frontprotector van Sauter zit weer korter op de neus van de trekker. De bumper is als het ware gemonteerd hangend aan het frontgewicht, dat kan variëren van 600 tot 2.000 kilo. De bumper is in breedte en hoek verstelbaar en standaard voorzien van verlichting en peilstokken op de hoeken. Er kan een opbergbox bijgeleverd worden.

 • Technische gegevens Frontprotector.

  Technische gegevens Frontprotector.

 • De Mulitfuntionele overrijdbeveilinging van Zuidberg is in breedte verstelbaar. De uitvoering op de foto kan niet uitgevoerd worden met extra gewichten. Bij twee andere uitvoeringen kan dat wel, met 1.000 of 1.600 kilo. De bumper hangt op de fronthef. Bumperpeilers, toolbox en ledverlichting zijn optioneel.

  De Mulitfuntionele overrijdbeveilinging van Zuidberg is in breedte verstelbaar. De uitvoering op de foto kan niet uitgevoerd worden met extra gewichten. Bij twee andere uitvoeringen kan dat wel, met 1.000 of 1.600 kilo. De bumper hangt op de fronthef. Bumperpeilers, toolbox en ledverlichting zijn optioneel.

 • Technische gegevens Multifunctionele overrijdbeveiliging.

  Technische gegevens Multifunctionele overrijdbeveiliging.

 • De Weight-line van Agribumper hangt niet in de fronthef. De frontgewichten zijn er eenvoudig vanaf te halen en iets te verschuiven. De bumper bevat, net als die van Selcoma, een opbergkastje. Door de manier van monteren is het bij deze bumper mogelijk er nog een hydraulisch aangedreven machine aan te koppelen bij werkzaamheden op het veld. Uiteraard moet er dan niet met machine en al over de weg gereden worden, want dan verliest de bumper zijn functie.

  De Weight-line van Agribumper hangt niet in de fronthef. De frontgewichten zijn er eenvoudig vanaf te halen en iets te verschuiven. De bumper bevat, net als die van Selcoma, een opbergkastje. Door de manier van monteren is het bij deze bumper mogelijk er nog een hydraulisch aangedreven machine aan te koppelen bij werkzaamheden op het veld. Uiteraard moet er dan niet met machine en al over de weg gereden worden, want dan verliest de bumper zijn functie.

 • Technische gegevens Weight-line.

  Technische gegevens Weight-line.

 • De OBT-3 Eco van Peecon is eigenlijk de 'oerbumper' onder de trekkerbumpers. Hij bezit de eigenschappen die nodig zijn voor de veiligheid en is verder eenvoudig uitgevoerd. De eerder genoemde bumpers hebben wat extra's gekregen of zien er wat stoerder uit. De OBT-3 Eco zit vrij ver voor de trekker en hangt aan de fronthef. Frontgewichten zijn er bij te kopen.

  De OBT-3 Eco van Peecon is eigenlijk de 'oerbumper' onder de trekkerbumpers. Hij bezit de eigenschappen die nodig zijn voor de veiligheid en is verder eenvoudig uitgevoerd. De eerder genoemde bumpers hebben wat extra's gekregen of zien er wat stoerder uit. De OBT-3 Eco zit vrij ver voor de trekker en hangt aan de fronthef. Frontgewichten zijn er bij te kopen.

 • Technische gegevens OBT-3 Eco.

  Technische gegevens OBT-3 Eco.

Of registreer je om te kunnen reageren.