Vollegrond

Foto & video

Uienveld omploegen na serieuze waterschade

Wateroverlast raakte het akkerbouwbedrijf van Ploegmakers Agro bv hard. Er viel in juni 453 millimeter regen. Veel hectares zijn al verloren, omgeploegd en opnieuw ingezaaid.

Foto

 • Frans Ploegmakers (32) runt samen met broer Martien (30) en neef Chantal (48) in De Rips (Noord-Brabant) Ploegmakers Groep. Die bv bestaat uit twee grondverzetbedrijven, een loonbedrijf en een akkerbouwbedrijf. Daarbij hoort 572 hectare land (alles pacht).</p>
<p><em>Foto's: Theo Brummelaar</em>

  Frans Ploegmakers (32) runt samen met broer Martien (30) en neef Chantal (48) in De Rips (Noord-Brabant) Ploegmakers Groep. Die bv bestaat uit twee grondverzetbedrijven, een loonbedrijf en een akkerbouwbedrijf. Daarbij hoort 572 hectare land (alles pacht).

  Foto's: Theo Brummelaar

 • De wateroverlast van juni/begin juli raakte Ploegmakers hard. Vorige week werd de helft van het uienperceel zelfs al omgeploegd. Naast uien teelt Ploegmakers aardappelen (290 hectare), mais (211 hectare), waspeen (30 hectare) en bieten (23 hectare).

  De wateroverlast van juni/begin juli raakte Ploegmakers hard. Vorige week werd de helft van het uienperceel zelfs al omgeploegd. Naast uien teelt Ploegmakers aardappelen (290 hectare), mais (211 hectare), waspeen (30 hectare) en bieten (23 hectare).

 • Dat omploegen van het perceel gebeurde vorige week maandag. Ploegmakers had 9 hectare plant- en 9 hectare zaaiuien ingezaaid. Maar die laatste uien waren door de zware regenval compleet verzopen; een verliespost van 65 à 70 ton opbrengst per hectare.

  Dat omploegen van het perceel gebeurde vorige week maandag. Ploegmakers had 9 hectare plant- en 9 hectare zaaiuien ingezaaid. Maar die laatste uien waren door de zware regenval compleet verzopen; een verliespost van 65 à 70 ton opbrengst per hectare.

 • Voor het verloren perceel zaaiuien wist Ploegmakers een goede afspraak met een van zijn acht afnemers te maken: groenteverwerker Laarakker. Hij gaat een knolgewas (soort biet) telen dat gebruikt wordt voor sappen. Maar hierover mag hij niks zeggen.

  Voor het verloren perceel zaaiuien wist Ploegmakers een goede afspraak met een van zijn acht afnemers te maken: groenteverwerker Laarakker. Hij gaat een knolgewas (soort biet) telen dat gebruikt wordt voor sappen. Maar hierover mag hij niks zeggen.

 • Die afspraak met de afnemer werd na de waterschade snel gemaakt. Het idee: kunnen we elkaar helpen en kunnen we voorzien in een marktvraag?Toen zijn grondmonsters genomen. Dat pakte positief uit. Het knolgewas bleek een goed vervolggewas na uien.

  Die afspraak met de afnemer werd na de waterschade snel gemaakt. Het idee: kunnen we elkaar helpen en kunnen we voorzien in een marktvraag?Toen zijn grondmonsters genomen. Dat pakte positief uit. Het knolgewas bleek een goed vervolggewas na uien.

 • Het ploegen kon de teler uiteraard in eigen beheer doen. Hij krijgt van de afnemer een vergoeding van €1.000 per hectare. In die prijs zit een soort staffeling, afhankelijk van de opbrengst. Voor het loonwerk/spuiten krijgt hij €650 per hectare.

  Het ploegen kon de teler uiteraard in eigen beheer doen. Hij krijgt van de afnemer een vergoeding van €1.000 per hectare. In die prijs zit een soort staffeling, afhankelijk van de opbrengst. Voor het loonwerk/spuiten krijgt hij €650 per hectare.

 • Na het ploegen liggen de zaaiuien er wat verloren bij; het resultaat van een zeer natte junimaand. Die maand viel er in totaal 453 millimeter regen, zegt Ploegmakers. En er waren plekken in de regio waar het nog extremer was, stelt hij.

  Na het ploegen liggen de zaaiuien er wat verloren bij; het resultaat van een zeer natte junimaand. Die maand viel er in totaal 453 millimeter regen, zegt Ploegmakers. En er waren plekken in de regio waar het nog extremer was, stelt hij.

 • Het ploegen gaat intussen door. Diezelfde dag nog was het ploegwerk afgerond.

  Het ploegen gaat intussen door. Diezelfde dag nog was het ploegwerk afgerond.

 • Het oude gewas en de trekker met ploeg op de achtergrond. Het nieuwe gewas wordt naar verwachting in september of oktober geoogst. Maar als het knolgewas de groei straks goed volhoudt, kan dit ook november worden.

  Het oude gewas en de trekker met ploeg op de achtergrond. Het nieuwe gewas wordt naar verwachting in september of oktober geoogst. Maar als het knolgewas de groei straks goed volhoudt, kan dit ook november worden.

 • De laatste ploegrondes. Het aangrenzende perceel plantuien is er beter aan toe. Maar opbrengsten vallen - mede door hagelschade - evengoed tegen. Ploegmakers rekent op 45 ton per hectare. Normaal is dit 70 ton. De kwaliteit is lastig in te schatten.

  De laatste ploegrondes. Het aangrenzende perceel plantuien is er beter aan toe. Maar opbrengsten vallen - mede door hagelschade - evengoed tegen. Ploegmakers rekent op 45 ton per hectare. Normaal is dit 70 ton. De kwaliteit is lastig in te schatten.

 • De andere gewassen zijn er ook slecht aan toe. De waterschade was groot in de aardappelen. Ploegmakers teelt 35 hectare vroege aardappelen (Zorba en Première), 220 hectare tafelaardappelen (Hansa) en 35 hectare fritesaardappelen (Fontana).

  De andere gewassen zijn er ook slecht aan toe. De waterschade was groot in de aardappelen. Ploegmakers teelt 35 hectare vroege aardappelen (Zorba en Première), 220 hectare tafelaardappelen (Hansa) en 35 hectare fritesaardappelen (Fontana).

 • Een foto waarop met kleuren de gevolgen van de wateroverlast op een perceel Zorba op 24 juni is aangegeven. De dag ervoor was extreem veel regen gevallen. Het hele perceel stond onder water en het rode gedeelte is zelfs helemaal verloren gegaan.

  Een foto waarop met kleuren de gevolgen van de wateroverlast op een perceel Zorba op 24 juni is aangegeven. De dag ervoor was extreem veel regen gevallen. Het hele perceel stond onder water en het rode gedeelte is zelfs helemaal verloren gegaan.

 • En zo zag dat er in de praktijk uit. Alles stond blank. Van de 35 hectare vroege aardappelen is 9 hectare afgeschreven. De overige 26 hectare houdt niet over. Ploegmakers stelt dat 25% tot 50% slecht is en niet meer bijtrekt.

  En zo zag dat er in de praktijk uit. Alles stond blank. Van de 35 hectare vroege aardappelen is 9 hectare afgeschreven. De overige 26 hectare houdt niet over. Ploegmakers stelt dat 25% tot 50% slecht is en niet meer bijtrekt.

 • De vroege aardappelen worden deze week gerooid. Dat is al twee weken uitgesteld. Maar de kwaliteit houdt evengoed niet over. Er zijn veel groeischeuren en zwarte puntjes en er zitten gemiddeld drie tot vier redelijke knollen aan een bos.

  De vroege aardappelen worden deze week gerooid. Dat is al twee weken uitgesteld. Maar de kwaliteit houdt evengoed niet over. Er zijn veel groeischeuren en zwarte puntjes en er zitten gemiddeld drie tot vier redelijke knollen aan een bos.

 • Er zijn ook veel groene knolletjes; een beeld dat overal in de aardappelpercelen terugkomt.

  Er zijn ook veel groene knolletjes; een beeld dat overal in de aardappelpercelen terugkomt.

 • Aan de oppervlakte lijkt de schade aan de aardappelpercelen nog enigszins mee te vallen. Maar de verschillen zijn groot en de echte schade zit ondergronds. Je moet echt graven om het te zien; veel mensen verkijken zich erop, zegt Ploegmakers.

  Aan de oppervlakte lijkt de schade aan de aardappelpercelen nog enigszins mee te vallen. Maar de verschillen zijn groot en de echte schade zit ondergronds. Je moet echt graven om het te zien; veel mensen verkijken zich erop, zegt Ploegmakers.

 • Teeltbegeleider Willem de Bruin graaft een bos aardappelen uit. De gemiddelde opbrengst van de overgebleven hectares vroege aardappelen schat hij op maximaal 30 ton per hectare. Dat wordt een risico omdat er 30 ton op contract is.

  Teeltbegeleider Willem de Bruin graaft een bos aardappelen uit. De gemiddelde opbrengst van de overgebleven hectares vroege aardappelen schat hij op maximaal 30 ton per hectare. Dat wordt een risico omdat er 30 ton op contract is.

 • Ploegmakers is wel blij met de opstelling van zijn afnemers Lamb Weston Meijer en Aviko. Die zetten allebei in op flexibele contracten en hebben al brieven gestuurd waarin ze de teler om een inschatting van de schade/kwaliteit hebben gevraagd.

  Ploegmakers is wel blij met de opstelling van zijn afnemers Lamb Weston Meijer en Aviko. Die zetten allebei in op flexibele contracten en hebben al brieven gestuurd waarin ze de teler om een inschatting van de schade/kwaliteit hebben gevraagd.

 • In de tafelaardappelen (Hansa) zie je veel groen, rot en groeischeuren: stressproblemen. Er is nu pas knolontwikkeling. 10% tot 15% van het areaal is al verzopen. Op de overige hectares verwacht de teler gemiddeld een kwart opbrengstverlies.

  In de tafelaardappelen (Hansa) zie je veel groen, rot en groeischeuren: stressproblemen. Er is nu pas knolontwikkeling. 10% tot 15% van het areaal is al verzopen. Op de overige hectares verwacht de teler gemiddeld een kwart opbrengstverlies.

 • De teler laakt ook de houding van het waterschap. Veel watergangen hebben percelen overspoeld. Zo liet het waterschap één sloot in 2012 meanderen waarna de waterafvoer nooit goed geregeld werd. Daar plukt de teler nu de wrange vruchten van.

  De teler laakt ook de houding van het waterschap. Veel watergangen hebben percelen overspoeld. Zo liet het waterschap één sloot in 2012 meanderen waarna de waterafvoer nooit goed geregeld werd. Daar plukt de teler nu de wrange vruchten van.

 • Ploegmakers teelt ook 211 hectare mais. Daarvan is 10 tot 15 hectare verloren. De rest staat er sterk wisselend voor. Soms zitten er ineens zeer slechte stukken tussen. De teler verwacht gemiddeld slechts 20 tot 23 ton per hectare binnen te halen.

  Ploegmakers teelt ook 211 hectare mais. Daarvan is 10 tot 15 hectare verloren. De rest staat er sterk wisselend voor. Soms zitten er ineens zeer slechte stukken tussen. De teler verwacht gemiddeld slechts 20 tot 23 ton per hectare binnen te halen.

 • 4 hectare mais (niet hier op de foto) ging verloren doordat er een wateroverstort van de gemeente Deurne op uitkwam. Door de hevige regenval veranderden deze hectares in 'uiterwaarden'. Ploegmakers wil deze schade gaan verhalen op de gemeente.

  4 hectare mais (niet hier op de foto) ging verloren doordat er een wateroverstort van de gemeente Deurne op uitkwam. Door de hevige regenval veranderden deze hectares in 'uiterwaarden'. Ploegmakers wil deze schade gaan verhalen op de gemeente.

Of registreer je om te kunnen reageren.