Vollegrond

Foto & video 1736 bekeken 1 reactie

‘Drainr’ legt buizen om water af te laten

Wateroverlast is momenteel aan de orde van de dag. Onder andere bij het bedrijf De Vries Witlof in Espel gebruiken ze een ‘Drainr’ om buizen te leggen om water van het perceel te krijgen.

Met een bolle schijf wordt dwars op de richting van de ruggen, net voor die ruggen, een geul getrokken voor de afwatering van de ruggen. De 'Drainr' (zie foto) legt vervolgens vanuit de sloot ondergronds een buis van 6 meter lengte en 110 millimeter doorsnede naar die geul. Die buis ligt op 20 centimeter in de grond, aflopend naar de sloot. Het werktuig is van VHM uit Ens en kost circa € 4.000,-. De Vries Witlof heeft in de 'Drainr' geïnvesteerd, de bolle schijf wordt van een collega gehuurd. VHM heeft ook een Scrapr die kan zorgen voor een geul voorlangs de ruggen en een strakke kopakker op afschot naar de sloot.

Voordelen 'Drainr'

Het voordeel van de 'Drainr' is dat er geen greppels gegraven of gefreesd hoeven te worden. Greppels die het rijden over de kopakkers een seizoen lang lastig maken. De 'Drainr' breekt bovendien het kavelpad niet op. De bedoeling is dat de buizen aan het einde van het seizoen met twee woelpoten aan de 'Drainr' weer uit de grond gelicht worden.

Foto

  • De Drainr legt een pvc buis op 20 centimeter in de grond (foto: Stan Verstegen).

    De Drainr legt een pvc buis op 20 centimeter in de grond (foto: Stan Verstegen).

  • De buis is 6 meter lang met een doorsneden van 110 millimeter (foto: Stan Verstegen).

    De buis is 6 meter lang met een doorsneden van 110 millimeter (foto: Stan Verstegen).

Eén reactie

  • Nicolaas.A. van Staveren

    draineren , jaren geleden was door ons een vrij grote drinkwater productie installatie geplaatst bij een recreatie annex camping in Brabant en zij hadden ook problemen met water overlast,we hebben toen een drainage plan ontworpen en uitgevoerd en het probleem was opgelost.

Of registreer je om te kunnen reageren.