Vollegrond

Foto & video 1 reactielaatste update:16 okt 2016

WingsSprayer geeft het mooiste spuitbeeld

Bij de spuitdemonstratie van Delphy op de open middag Quality Carrots gaf de WingsSprayer onder de heersende omstandigheden het mooiste spuitbeeld. Conventioneel, spuiten met luchtondersteuning en een lucht-vloeistofdop (Airtec) waren de overige gedemonstreerde spuittechnieken.

Tijdens de spuitdemonstratie bij Loonbedrijf Vedelaar in Nagele op woensdag 5 oktober waaide het vrij stevig, zeker meer dan 5 meter per seconde. Eigenlijk dus geen omstandigheden voor een goede gewasbescherming, maar in dit geval was het zuiver water wat uit de spuittank kwam. De verdeling van de vier toedieningstechnieken werd bovenin het gewas, in het midden (horizontaal) en onderin het gewas bekeken aan de hand van (gele) water gevoelige papiertjes.

WingsSprayer

Bij de WingsSprayer was de verdeling boven- en onderin het gewas het beste met veel fijne druppeltjes. Door de werveling die de machine veroorzaakt, was er ook het beste effect in horizontale (voorwaarts/achterwaarts) richting. Het effect ontstaat omdat de spuitboom met daaronder de 'wing' kort boven het gewas hangt. Ten opzichte van de andere systemen is er nog een verschil: de doppen zitten op een afstand van 25 in plaats van 50 centimeter. Zeker bij de heersende (te) stevige wind komt dat tot uiting in het spuitbeeld. Er werd een spleetdop 015 gebruikt bij 3 bar druk, 190 liter water per hectare en een rijsnelheid van bijna 8 kilometer per uur.

Conventioneel

Conventioneel werd gespoten met de Agrotop AirMix 110-04, 3 bar druk (maximum voor 75% driftreductie), 380 liter water per hectare en een rijsnelheid van 5 kilometer per uur. De bedekking in horizontale richting was zeer matig. Voor de toepassing van systemische fungiciden zou de (grove) druppelgrootte en druppelverdeling volstaan, voor een onkruidbestrijding van klein (kiemend) onkruid niet vanwege een te lage bedekkingsgraad. Met een twindop en een hogere rijsnelheid zou de horizontale bedekking een stuk verbeterd kunnen worden, werd geopperd.

Luchtondersteuning

Bij luchtondersteuning was de waterhoeveelheid 190 liter per hectare, bij eveneens 3 bar druk en 5 kilometer. Er werd de standaard spleetdop Albuz geel 110-02 gebruikt. Die mag in combinatie met luchtondersteuning gebruikt worden voor 75% driftreductie. Het horizontale beeld verschilde niet van conventioneel; boven- en onderin het gewas werden veel fijne druppels aangetroffen met een mooie bedekking.

Lucht-vloeistofdop

De lucht-vloeistofdop (Airtec) gaf meer drift dan de bespuiting met luchtondersteuning. De horizontale bedekking was beter dan conventioneel en met luchtondersteuning. Vooral bovenin was de bedekking goed, onderin het gewas (bij de stevige wind) een stuk minder. Er werd 200 liter water gebruikt. Met name het spuitbeeld onderin het gewas en de hoeveelheid drift onder de heersende omstandigheden werden als onvoldoende beoordeeld.

Speciale spuitmachine

Quality Carrots is een initiatief van Delphy en een groep van peentelers. De proef werd uitgevoerd met een voor Delphy ontwikkelde spuitmachine waarop meerdere spuittechnieken zijn geïnstalleerd. De werkbreedte per techniek is 6 meter. De demonstratie werd gehouden in het kader van de steeds strengere wettelijke eisen rond driftreductie. De proef is aangelegd om het effect van de spuittechnieken te kunnen beoordelen aan de hand van bladvlekkenziekten en kwaliteit van de geoogste peen.

Kijk hieronder voor het resultaat van de spuitproef (foto's: Stan Verstegen).

Foto

 • Op de spuitmachine van Delphy zijn meerdere spuittechnieken geïnstalleerd.

  Op de spuitmachine van Delphy zijn meerdere spuittechnieken geïnstalleerd.

 • Een van de technieken is spuiten met luchtondersteuning.

  Een van de technieken is spuiten met luchtondersteuning.

 • De indringing en bedekking werd op drie lagen in het gewas bekeken.

  De indringing en bedekking werd op drie lagen in het gewas bekeken.

 • De WingsSprayer hangt heel kort boven het gewas.

  De WingsSprayer hangt heel kort boven het gewas.

 • De resultaten op een rij. Van links naar rechts: Conventioneel, luchtondersteuning, lucht-vloeistofdop en WingsSprayer. Van beneden naar boven: resultaat onderin het gewas, midden in het gewas (horizontaal) en bovenin het gewas (2x).

  De resultaten op een rij. Van links naar rechts: Conventioneel, luchtondersteuning, lucht-vloeistofdop en WingsSprayer. Van beneden naar boven: resultaat onderin het gewas, midden in het gewas (horizontaal) en bovenin het gewas (2x).

Eén reactie

 • J. de Boer

  Luchtondersteuning is 50 % winddriftreducerend en levert met de 02 spuitdop 50 % winddriftreductie.
  TWIN FORCE is 75 % winddriftreducerend en kan met spuitdoppen uit de 0 % categorie worden gebruikt, dus ook met de 02.
  Wingssprayer systeem is niet gecertificeerd, de gegevens van de SlapDuk testen worden hiervoor gebruikt.

Of registreer je om te kunnen reageren.