Vollegrond

Foto & video laatste update:24 okt 2016

Nateelt bruine bonen goed gelukt

Dankzij een vlotte start en een droge herfst is het dit jaar gelukt om na vroege uien nog een nateelt bruine bonen tot een goed einde te brengen.

Foto

 • Het normale teeltseizoen voor bruine bonen vanaf begin mei was koud en nat. Bonen houden daar niet van en dat had dit jaar zijn weerslag in de opbrengst. Enkele telers in Zeeland durfden het aan om veel later dan gebruikelijk te beginnen met het telen van bonen, meestal na de teelt van winterui of tweedejaars plantui. Maatschap van der Maas uit Oosterland op Schouwen-Duiveland liet zich overhalen om na de oogst van de Jagro plantuien eind juni op het vrij gekomen perceel bonen te telen. 15 oktober werden de bonen gedorst. Foto's: Roel Dijkstra

  Het normale teeltseizoen voor bruine bonen vanaf begin mei was koud en nat. Bonen houden daar niet van en dat had dit jaar zijn weerslag in de opbrengst. Enkele telers in Zeeland durfden het aan om veel later dan gebruikelijk te beginnen met het telen van bonen, meestal na de teelt van winterui of tweedejaars plantui. Maatschap van der Maas uit Oosterland op Schouwen-Duiveland liet zich overhalen om na de oogst van de Jagro plantuien eind juni op het vrij gekomen perceel bonen te telen. 15 oktober werden de bonen gedorst. Foto's: Roel Dijkstra

 • De bonen van het ras Narda werden op 6 juli gezaaid op een perceel van 6,8 ha. Kort daarna viel er 10 mm regen en dat was het zo ongeveer tijdens de groeiperiode. De bonen gedijden uitstekend tijdens dit droge en warme bonenweer. Op 3 oktober werden de bonen door Sjaak Boonman van loonbedrijf Kloosterman uit Kapelle los gereden en op zwad gebracht. Omdat met het weekend regenachtig weer wordt verwacht is besloten om vrijdag de bonen te dorsen. Eigenlijk iets te vroeg, her en der zit er nog een groene peul tussen.

  De bonen van het ras Narda werden op 6 juli gezaaid op een perceel van 6,8 ha. Kort daarna viel er 10 mm regen en dat was het zo ongeveer tijdens de groeiperiode. De bonen gedijden uitstekend tijdens dit droge en warme bonenweer. Op 3 oktober werden de bonen door Sjaak Boonman van loonbedrijf Kloosterman uit Kapelle los gereden en op zwad gebracht. Omdat met het weekend regenachtig weer wordt verwacht is besloten om vrijdag de bonen te dorsen. Eigenlijk iets te vroeg, her en der zit er nog een groene peul tussen.

 • Martijn en Jan van der Maas uit Oosterland telen dit jaar voor het eerst bruine bonen. “Kees Bakker van Agro-Partners vroeg ons of we na de uien bruine bonen wilden telen. Wij hadden onze bedenkingen omdat we met deze teelt geen ervaring hebben. Op Schouwen-Duiveland worden bijna nooit bonen geteeld en de teelt zou buiten de gangbare teeltperiode vallen. Maar op basis van no cure no pay zijn we akkoord gegaan en het lijkt er op dat we er goed mee zitten.”

  Martijn en Jan van der Maas uit Oosterland telen dit jaar voor het eerst bruine bonen. “Kees Bakker van Agro-Partners vroeg ons of we na de uien bruine bonen wilden telen. Wij hadden onze bedenkingen omdat we met deze teelt geen ervaring hebben. Op Schouwen-Duiveland worden bijna nooit bonen geteeld en de teelt zou buiten de gangbare teeltperiode vallen. Maar op basis van no cure no pay zijn we akkoord gegaan en het lijkt er op dat we er goed mee zitten.”

 • De bonen werden door loonbedrijf Kloosterman gedorst met een getrokken Colombo Double Master IV. Het gewas is voldoende droog om probleemloos te dorsen. Het bonenstro wordt gehakseld en onder gewerkt als bodemverbeteraar. Of er moet zich een koper aandienen.

  De bonen werden door loonbedrijf Kloosterman gedorst met een getrokken Colombo Double Master IV. Het gewas is voldoende droog om probleemloos te dorsen. Het bonenstro wordt gehakseld en onder gewerkt als bodemverbeteraar. Of er moet zich een koper aandienen.

 • Dat het gewas zeker niet te droog is laat de grond onder het net gedorste zwad zien.

  Dat het gewas zeker niet te droog is laat de grond onder het net gedorste zwad zien.

 • De tank is weer bijna vol en moet geleegd worden. Nog een ronde dorsen gaat niet meer lukken.

  De tank is weer bijna vol en moet geleegd worden. Nog een ronde dorsen gaat niet meer lukken.

 • De dorscombinatie tijdens het lossen. De holte onder de tank sluit tijdens het dorsen de dorstrommel af.

  De dorscombinatie tijdens het lossen. De holte onder de tank sluit tijdens het dorsen de dorstrommel af.

 • In de dorstrommel wordt gekeken of er nog wat valt bij te stellen om de dorsprestatie nog te verbeteren.

  In de dorstrommel wordt gekeken of er nog wat valt bij te stellen om de dorsprestatie nog te verbeteren.

 • Het dorsen wordt weer hervat. Uiteindelijk kwam er 4.200 kilo bruto per hectare binnen van deze teelt. De netto opbrengst is pas bekend na drogen schonen en zal al snel 15% minder zijn.

  Het dorsen wordt weer hervat. Uiteindelijk kwam er 4.200 kilo bruto per hectare binnen van deze teelt. De netto opbrengst is pas bekend na drogen schonen en zal al snel 15% minder zijn.

 • De gedorste bonen laten zien dat niet alles al rijp is. Het dorsen was gezien de neerslag verwachting precies op tijd. In de nacht van vrijdag op zaterdag viel er 12 mm regen. Overigens kleuren de witte bonen binnen een dag bruin.

  De gedorste bonen laten zien dat niet alles al rijp is. Het dorsen was gezien de neerslag verwachting precies op tijd. In de nacht van vrijdag op zaterdag viel er 12 mm regen. Overigens kleuren de witte bonen binnen een dag bruin.

 • Het vochtpercentage komt uit op 26,5 en zal moeten worden terug gebracht naar 18. Het drogen en schonen gebeurt door de afnemer Termont en Thomaes uit Biervliet.

  Het vochtpercentage komt uit op 26,5 en zal moeten worden terug gebracht naar 18. Het drogen en schonen gebeurt door de afnemer Termont en Thomaes uit Biervliet.

Of registreer je om te kunnen reageren.