Vollegrond

Foto & video laatste update:23 jul 2015

Luxepaard onder de werkpaarden

De multi-trekkertest van Boerderij/Groenten & Fruit vergelijkt acht compacte boerentrekkers van rond de 58,8 kW (80 pk). Een impressie van de 209 Vario van Fendt.

De Fendt 200-serie is geïntroduceerd in 2009. Met z'n cvt-transmissie en voorasvering het is met recht een trekker voor professionals.

Foto

 • Luxepaard onder de werkpaarden
  Foto: Jan Willem Schouten
 • Simpel gezegd heeft de 209 het front van de smalspoor-serie en de achterbrug van de oude 300-serie. De trekker lijkt optisch hoger doordat een deel van de witte dakrand zwart is gespoten, alsof het een deel van de deur en de ramen betreft.

  Simpel gezegd heeft de 209 het front van de smalspoor-serie en de achterbrug van de oude 300-serie. De trekker lijkt optisch hoger doordat een deel van de witte dakrand zwart is gespoten, alsof het een deel van de deur en de ramen betreft.

 • De trekker kijkt kek de wereld in als een groene gifkikker.

  De trekker kijkt kek de wereld in als een groene gifkikker.

 • Ondanks z'n bescheiden afmetingen zit de trekker bomvol techniek. Onder de kap en cabine dus nergens loze ruimtes, maar een spaghetti aan hydrauliekleidingen.

  Ondanks z'n bescheiden afmetingen zit de trekker bomvol techniek. Onder de kap en cabine dus nergens loze ruimtes, maar een spaghetti aan hydrauliekleidingen.

 • De brandstoftank zit voor in de neus. De dop boven op de grill is vragen om geknoei.

  De brandstoftank zit voor in de neus. De dop boven op de grill is vragen om geknoei.

 • Voor de voorruit duikt de motorkap wat naar beneden, zodat ruimte ontstaat om die voorruit te openen.

  Voor de voorruit duikt de motorkap wat naar beneden, zodat ruimte ontstaat om die voorruit te openen.

 • De cabine is breed en kort, en heeft een vlakke vloer.

  De cabine is breed en kort, en heeft een vlakke vloer.

 • Het dashboard ligt diep, waardoor je ver moet reiken om te starten. Zes ventilatieopeningen komen vanuit het dashboard. Het stuur is zowel horizontaal als verticaal verstelbaar.

  Het dashboard ligt diep, waardoor je ver moet reiken om te starten. Zes ventilatieopeningen komen vanuit het dashboard. Het stuur is zowel horizontaal als verticaal verstelbaar.

 • Klein glazen dakluik, en een forse zonneklep.

  Klein glazen dakluik, en een forse zonneklep.

 • Door de diepe zit, de uitstulping uit het plafond, de hoge spatborden, de zijconsole rechts en de dikke B-stijlen is het zicht rondom matig.

  Door de diepe zit, de uitstulping uit het plafond, de hoge spatborden, de zijconsole rechts en de dikke B-stijlen is het zicht rondom matig.

 • De ruimte rechtsonder in de cabine is erg krap, waardoor het kleine rijpedaal schuin onder de remmen is geplaatst. Daardoor is er weinig ruimte voor je rechtervoet. Groot minpunt.

  De ruimte rechtsonder in de cabine is erg krap, waardoor het kleine rijpedaal schuin onder de remmen is geplaatst. Daardoor is er weinig ruimte voor je rechtervoet. Groot minpunt.

 • In tegenstelling tot de grotere Fendts heeft de 200-serie geen monitor, maar een klein beeldschermpje in het dashboard voor alle instellingen. Je navigeert door de opties met druktoetsen op de zijconsole.

  In tegenstelling tot de grotere Fendts heeft de 200-serie geen monitor, maar een klein beeldschermpje in het dashboard voor alle instellingen. Je navigeert door de opties met druktoetsen op de zijconsole.

 • Geen algemene, maar Fendt-symbolen op gelijkvormige gladde druktoetsen op de zijconsole. Op gevoel bedienen is niet mogelijk. De enige trekker in dit segment met een traploze transmissie, de ML 70. Eén range voor een snelheidsbereik van 0 tot 39,5 km/u. Rijpedaal met TMS of 'golfbalbediening'.

  Geen algemene, maar Fendt-symbolen op gelijkvormige gladde druktoetsen op de zijconsole. Op gevoel bedienen is niet mogelijk. De enige trekker in dit segment met een traploze transmissie, de ML 70. Eén range voor een snelheidsbereik van 0 tot 39,5 km/u. Rijpedaal met TMS of 'golfbalbediening'.

 • De 3,3 liter Agco Power is dezelfde motor als in de Massey Ferguson en de Iseki. De fabrikant uit Marktoberdorf (D) heeft de aansturing van de driepitter echter het best voor elkaar. De motor houdt van alle geteste motoren het best z'n vermogen vast, en hij heeft met 339,8 Nm het hoogste koppel. Tussen de 1.100 en 1.500 toeren is de motor zuinig.

  De 3,3 liter Agco Power is dezelfde motor als in de Massey Ferguson en de Iseki. De fabrikant uit Marktoberdorf (D) heeft de aansturing van de driepitter echter het best voor elkaar. De motor houdt van alle geteste motoren het best z'n vermogen vast, en hij heeft met 339,8 Nm het hoogste koppel. Tussen de 1.100 en 1.500 toeren is de motor zuinig.

 • Links onder het stuur vinden we het bekende Fendt-omkeerlipje in plaats van een -hendel, zonder neutraalstand. De neutraalknop is op de zijconsole geplaatst. We zien liever een hendel met neutraalstand.

  Links onder het stuur vinden we het bekende Fendt-omkeerlipje in plaats van een -hendel, zonder neutraalstand. De neutraalknop is op de zijconsole geplaatst. We zien liever een hendel met neutraalstand.

 • Drie mechanische ventielen. De bediening van de ventielen loopt via één kruishendel en één normale hendel. Slechte codering. Beide hendels zijn namelijk blauw. Gekleurde draaiknopjes (rood, geel en blauw) op de vloer voor fixering van de hendels geeft de codering weer. Van ventiel geel en rood is het debiet via twee draaiknoppen achter in cabine instelbaar.

  Drie mechanische ventielen. De bediening van de ventielen loopt via één kruishendel en één normale hendel. Slechte codering. Beide hendels zijn namelijk blauw. Gekleurde draaiknopjes (rood, geel en blauw) op de vloer voor fixering van de hendels geeft de codering weer. Van ventiel geel en rood is het debiet via twee draaiknoppen achter in cabine instelbaar.

 • Met een blauwe knop op de zijconsole is de tweede oliepomp bij te schakelen. De olie-opbrengst stijgt dan van 45 naar 60 liter per minuut.

  Met een blauwe knop op de zijconsole is de tweede oliepomp bij te schakelen. De olie-opbrengst stijgt dan van 45 naar 60 liter per minuut.

 • De hef tilt 3.910 kilo met één oliepomp en 3.990 kilo als je de tweede oliepomp bijschakelt. Dat is een goede waarde.

  De hef tilt 3.910 kilo met één oliepomp en 3.990 kilo als je de tweede oliepomp bijschakelt. Dat is een goede waarde.

 • De hefstabilistatie is de bekende klaphendel die Fendt al toepaste op de 100-serie uit de jaren 70. Het werkt fijn, maar een pen-gatstabilisatie heeft toch meer mogelijkheden.

  De hefstabilistatie is de bekende klaphendel die Fendt al toepaste op de 100-serie uit de jaren 70. Het werkt fijn, maar een pen-gatstabilisatie heeft toch meer mogelijkheden.

 • Fijne, goed bereikbare buitenbediening op beide spatborden.

  Fijne, goed bereikbare buitenbediening op beide spatborden.

 • De draaicirkel bedraagt 9,41 meter. Daarmee is de Fendt qua draaicirkel een middenmoter.

  De draaicirkel bedraagt 9,41 meter. Daarmee is de Fendt qua draaicirkel een middenmoter.

 • Een pluim voor de automatiek. Aftakas en differentieel schakelen in en uit bij heffen, de hefhoogte is in het beeldschermpje instelbaar. Ook het aftakas-toerental is instelbaar bij de externe bediening, de zogenoemde 'giertankstand'. Uitgeschakelde voorasvering schakelt boven de 15 km/u automatisch in. 4wd en differentieel schakelen automatisch uit boven de 20 km/u.

  Een pluim voor de automatiek. Aftakas en differentieel schakelen in en uit bij heffen, de hefhoogte is in het beeldschermpje instelbaar. Ook het aftakas-toerental is instelbaar bij de externe bediening, de zogenoemde 'giertankstand'. Uitgeschakelde voorasvering schakelt boven de 15 km/u automatisch in. 4wd en differentieel schakelen automatisch uit boven de 20 km/u.

 • De vanafprijs bedraagt €79.209, maar de testtrekker met diverse opties komt bruto op €95.532. De Fendt kost zodoende  €1.600 per kW en is daarmee fors aan de prijs.

  De vanafprijs bedraagt €79.209, maar de testtrekker met diverse opties komt bruto op €95.532. De Fendt kost zodoende  €1.600 per kW en is daarmee fors aan de prijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.