Vollegrond

Foto & video

Plantmachine injecteert fosfaat recht onder plant

Mechanisatiebedrijf Nanne Kooiman in Andijk ontwikkelde een systeem voor de dosering van vloeibare fosfaat in de plantrij, enkele centimeters onder de plant. De truc zit hem in een uitstroomopening voor de meststof onder het plantkouter. In Noord-Holland werken sinds dit voorjaar vijf telers met dit systeem. In printuitgave 8 van Groenten & Fruit (17 april 2015) wordt dieper ingegaan op de achtergrond.

Foto

 • <p>De uitstroomopening onder het plantkouter van een Ferrari.</p>

  De uitstroomopening onder het plantkouter van een Ferrari.

 • <p>De fosfaatmeststof wordt met elektrisch aangedreven slangenpompjes gedoseerd.</p>

  De fosfaatmeststof wordt met elektrisch aangedreven slangenpompjes gedoseerd.

 • <p>De volumeregeling gaat met een potmeter in de trekkercabine (chauffeur Jack Weel).</p>

  De volumeregeling gaat met een potmeter in de trekkercabine (chauffeur Jack Weel).

 • <p>Weer een regeling erbij brengt het aantal kastjes op vier: potmeter voor fosfaat, regelcomputer voor stikstof, GPS, en een bij de trekker horende computer.</p>

  Weer een regeling erbij brengt het aantal kastjes op vier: potmeter voor fosfaat, regelcomputer voor stikstof, GPS, en een bij de trekker horende computer.

 • <p>Een van de telers die met vloeibare fosfaat in de rij is gestart, is de firma TB&S in Sint Pancras. De bovenste tank is voor de stikstof die in rijenbemesting wordt gedoseerd, de onderste stalen tank is voor de opslag van de fosfaat.</p>

  Een van de telers die met vloeibare fosfaat in de rij is gestart, is de firma TB&S in Sint Pancras. De bovenste tank is voor de stikstof die in rijenbemesting wordt gedoseerd, de onderste stalen tank is voor de opslag van de fosfaat.

 • <p>Teler Steltenpool voert direct na het planten een onkruidbestrijding uit. De verdeling van de vloeistof gaat met vier roterende getande schijven, die de vloeistofstofstroom verdelen in uniforme druppels. Er wordt 25 liter vloeistof per hectare verdeeld, met de volle dosering Butisan.</p>

  Teler Steltenpool voert direct na het planten een onkruidbestrijding uit. De verdeling van de vloeistof gaat met vier roterende getande schijven, die de vloeistofstofstroom verdelen in uniforme druppels. Er wordt 25 liter vloeistof per hectare verdeeld, met de volle dosering Butisan.

Of registreer je om te kunnen reageren.