Vollegrond

Foto & video laatste update:8 apr 2015

Multitrekkertest: New Holland T5.95 DualCommand

De multitrekkertest van weekblad Boerderij vergelijkt zeven trekkers met elkaar. Een impressie van de T5.95 DualCommand van New Holland.

De New Holland T5 verschijnt in deze test met een eenvoudige uitrusting. Met de zuinige FPT-motor en de prima cabine schopt deze trekker het echter ver.

Foto

 • <p>De T5 is in 2012 voorgesteld en opvolger van de TL-A en T5000. De T5 is de tegenhanger van de Case IH in deze test. Toch delen de trekkers ditmaal alleen de motor en de cabine. Verder is de T5 uit het Italiaanse Jési anders. Er zijn drie modellen van 73 kW (99 pk) tot 84 kW (114 pk). De T5.95 is de kleinste variant. In hetzelfde segment heeft New Holland ook de TD5.95 en de T4.95.</p>

  De T5 is in 2012 voorgesteld en opvolger van de TL-A en T5000. De T5 is de tegenhanger van de Case IH in deze test. Toch delen de trekkers ditmaal alleen de motor en de cabine. Verder is de T5 uit het Italiaanse Jési anders. Er zijn drie modellen van 73 kW (99 pk) tot 84 kW (114 pk). De T5.95 is de kleinste variant. In hetzelfde segment heeft New Holland ook de TD5.95 en de T4.95.

 • <p>Vertrouwd en degelijk New Holland design met frisse fel blauwe binnenbekleding die ook snel vuil lijkt. Hier en daar mag de afwerking beter. De bediening is duidelijk, alleen de codering van de joystick op de armleuning is summier.</p>

  Vertrouwd en degelijk New Holland design met frisse fel blauwe binnenbekleding die ook snel vuil lijkt. Hier en daar mag de afwerking beter. De bediening is duidelijk, alleen de codering van de joystick op de armleuning is summier.

 • <p>De bijrijderszit en stuurkolom klappen weg. De instap vanaf links is goed, maar vanaf rechts smaller.</p>

  De bijrijderszit en stuurkolom klappen weg. De instap vanaf links is goed, maar vanaf rechts smaller.

 • <p>Naar voren en naar boven is het zicht perfect door de hoge voorruit en de smalle dwarsstijl naar het dakluik.</p>

  Naar voren en naar boven is het zicht perfect door de hoge voorruit en de smalle dwarsstijl naar het dakluik.

 • <p>Ook naar achteren is het zicht prima, maar de achterruit is lang. De gasveren openen de ruit in twee delen. Dat voorkomt beschadiging.</p>

  Ook naar achteren is het zicht prima, maar de achterruit is lang. De gasveren openen de ruit in twee delen. Dat voorkomt beschadiging.

 • <p>Drie toerentallen 540, 540E en 1000 zijn prima via grote hendel op de zijconsole te schakelen.</p>

  Drie toerentallen 540, 540E en 1000 zijn prima via grote hendel op de zijconsole te schakelen.

 • <p>De 24V/24A DualCommand-bak heeft drie groepen, vier versnellingen en een Hi-Lo, te schakelen met knoppen op de pook of op de zijconsole.</p>

  De 24V/24A DualCommand-bak heeft drie groepen, vier versnellingen en een Hi-Lo, te schakelen met knoppen op de pook of op de zijconsole.

 • <p>De omkeerhendel beweegt helaas niet mee bij een hoogteverstelling van het stuur. Die omkeer heeft bovendien geen middenstand voor neutraal, maar een knopje, wat minder bevalt. Dit wordt aangepast. Op de zijconsole is de agressiviteit van de omkeer in drie stappen in te stellen.</p>

  De omkeerhendel beweegt helaas niet mee bij een hoogteverstelling van het stuur. Die omkeer heeft bovendien geen middenstand voor neutraal, maar een knopje, wat minder bevalt. Dit wordt aangepast. Op de zijconsole is de agressiviteit van de omkeer in drie stappen in te stellen.

 • <p>De standaard 84 liter tandwielpomp kwam ook exact op 84 gemeten liters uit. De ventielen liggen allemaal rechts op de achterbrug. Wij hadden ze liever links gezien, aan de kant waar je uit de cabine stapt. De plek van de hendels voor op de console is goed.</p>

  De standaard 84 liter tandwielpomp kwam ook exact op 84 gemeten liters uit. De ventielen liggen allemaal rechts op de achterbrug. Wij hadden ze liever links gezien, aan de kant waar je uit de cabine stapt. De plek van de hendels voor op de console is goed.

 • <p>Prima hardware van de hef. De stabilisatoren zijn simpel, maar beide hefstangen zijn te verstellen. Het gemiddelde hefvermogen zit met 4,8 ton op het testgemiddelde. Onderin tilt de hef 5 ton, verder naar boven neemt de kracht af tot 4,4 ton.</p>

  Prima hardware van de hef. De stabilisatoren zijn simpel, maar beide hefstangen zijn te verstellen. Het gemiddelde hefvermogen zit met 4,8 ton op het testgemiddelde. Onderin tilt de hef 5 ton, verder naar boven neemt de kracht af tot 4,4 ton.

 • <p>New Holland scoort maximaal met zijn FPT-motor. Op papier levert de FPT 73 kW (99 pk). Aan de aftakas is daar 65 kW (89 pk) van over. Dan verbruikt de T5 slechts 256 g/kWh, het zuinigst in de test en 6 procent minder dan gemiddeld. De motor doet het ook onderin goed.</p>

  New Holland scoort maximaal met zijn FPT-motor. Op papier levert de FPT 73 kW (99 pk). Aan de aftakas is daar 65 kW (89 pk) van over. Dan verbruikt de T5 slechts 256 g/kWh, het zuinigst in de test en 6 procent minder dan gemiddeld. De motor doet het ook onderin goed.

 • <p>Ook op de vijfpuntsmeting is het verbruik laag: 272 g/kWh. Hand en voetgas zijn prima. Alleen missen we een elektronisch toerental.</p>

  Ook op de vijfpuntsmeting is het verbruik laag: 272 g/kWh. Hand en voetgas zijn prima. Alleen missen we een elektronisch toerental.

 • <p>De wielbasis is met 235 cm gemiddeld, net als de draaicirkel van 10 meter. Van links naar rechts zijn er vier stuuromwentelingen nodig.</p>

  De wielbasis is met 235 cm gemiddeld, net als de draaicirkel van 10 meter. Van links naar rechts zijn er vier stuuromwentelingen nodig.

 • <p>Veel automatiek is er niet aan boord. Daarvoor moet je een ElectroCommand hebben. Met een gewicht van 4,7 ton en 7,4 ton maximaal gewicht is de extra belasting van 2,7 ton mager. Het rijcomfort op de weg is prima.</p>

  Veel automatiek is er niet aan boord. Daarvoor moet je een ElectroCommand hebben. Met een gewicht van 4,7 ton en 7,4 ton maximaal gewicht is de extra belasting van 2,7 ton mager. Het rijcomfort op de weg is prima.

Frits Huiden

Of registreer je om te kunnen reageren.