Vollegrond

Foto & video laatste update:8 apr 2015

Multitrekkertest: Kubota M9960

De multitrekkertest van weekblad Boerderij vergelijkt zeven trekkers met elkaar. Een impressie van de M9960 van Kubota.

De Kubota blijft met zijn lage prijs ruim €15.000 onder het budget. De trekker is compact. De motor verbruikt echter meer diesel dan de andere testkandidaten.

Foto

 • <p>Kubota introduceerde de M60-serie in 2012. Onder de kap een 3,8 liter vierpitter van Kubota. De fabrikant levert een hoge graad van afwerking en bouwt de meeste componenten zelf. De trekker is in de testuitvoering maar liefst €13.000 goedkoper dan het budget toelaat.</p>

  Kubota introduceerde de M60-serie in 2012. Onder de kap een 3,8 liter vierpitter van Kubota. De fabrikant levert een hoge graad van afwerking en bouwt de meeste componenten zelf. De trekker is in de testuitvoering maar liefst €13.000 goedkoper dan het budget toelaat.

 • <p>In de cabine is het vrij rumoerig. Aan de vermogensrem werd onder vollast 77 dB(A) gemeten. Op topsnelheid was dat 82 dB(A). Beide waarden liggen ver boven het gemiddelde. De toegestane aslast en het totaalgewicht van 6,8 ton maken dat de M9960 beladen mag worden met 3,3 ton aan werktuigen of gewichten. Dat is de hoogste waarde in de test.</p>

  In de cabine is het vrij rumoerig. Aan de vermogensrem werd onder vollast 77 dB(A) gemeten. Op topsnelheid was dat 82 dB(A). Beide waarden liggen ver boven het gemiddelde. De toegestane aslast en het totaalgewicht van 6,8 ton maken dat de M9960 beladen mag worden met 3,3 ton aan werktuigen of gewichten. Dat is de hoogste waarde in de test.

 • <p>De beige kunststofbekleding komt wat oudbakken over. In de stijl van het Japanse Nissan en Toyota uit de jaren 80. Maar deze bekleding is ook solide en toont niet snel vuil. Het is met 139 cm lang x 128 cm breed de kleinste cabine in de test; de vloer is met 106 cm lekker laag.</p>

  De beige kunststofbekleding komt wat oudbakken over. In de stijl van het Japanse Nissan en Toyota uit de jaren 80. Maar deze bekleding is ook solide en toont niet snel vuil. Het is met 139 cm lang x 128 cm breed de kleinste cabine in de test; de vloer is met 106 cm lekker laag.

 • <p>De bedieningselementen op de zijconsole zijn een beetje verspreid. Maar verrassingen zijn er niet, en alles is eenvoudig te bedienen. In het display op het dashboard zijn het aftakastoerental, het tankniveau en de urenteller te zien</p>

  De bedieningselementen op de zijconsole zijn een beetje verspreid. Maar verrassingen zijn er niet, en alles is eenvoudig te bedienen. In het display op het dashboard zijn het aftakastoerental, het tankniveau en de urenteller te zien

 • <p>De Kubota-transmissie beschikt over een Hi-Lo (36V/36A). De versnellingen liggen dicht bij elkaar maar laten zich prima schakelen. De groepen wisselen zwaar. Tussen 4 tot 12 km/uur tellen we acht versnellingen. De overlap tussen de hoogste groepen is vrij krap.</p>

  De Kubota-transmissie beschikt over een Hi-Lo (36V/36A). De versnellingen liggen dicht bij elkaar maar laten zich prima schakelen. De groepen wisselen zwaar. Tussen 4 tot 12 km/uur tellen we acht versnellingen. De overlap tussen de hoogste groepen is vrij krap.

 • <p>De Hi-Lo schakelt met een knop op de pook die veel te snel per ongeluk tegen de knie stoot.</p>

  De Hi-Lo schakelt met een knop op de pook die veel te snel per ongeluk tegen de knie stoot.

 • <p>De Kubota heeft als enige een compleet hydraulische omkeerhendel. De hendel voelt dan ook mechanischer aan dan bij de anderen maar heeft een duidelijke neutraal en doet zijn werk prima.</p>

  De Kubota heeft als enige een compleet hydraulische omkeerhendel. De hendel voelt dan ook mechanischer aan dan bij de anderen maar heeft een duidelijke neutraal en doet zijn werk prima.

 • <p>De aftakas heeft slechts twee toerentallen: 540 en 540E. Optie is een 1.000-toerige aftakas in plaats van de eco. Toerental wisselen gaat met een klein pookje op de achterbrug. Er is een goede koppelingsknop op de zijconsole, en ook op de spatborden is er optioneel een bedieningsknop.</p>

  De aftakas heeft slechts twee toerentallen: 540 en 540E. Optie is een 1.000-toerige aftakas in plaats van de eco. Toerental wisselen gaat met een klein pookje op de achterbrug. Er is een goede koppelingsknop op de zijconsole, en ook op de spatborden is er optioneel een bedieningsknop.

 • <p>Als differentieel is er een hakpedaal dat je constant moet intrappen; echt ouderwets. Omdat het differentieel uiteindelijk elektrisch schakelt is dit overbodig. Een dealer kan er vast een schakelaar tussen zetten.</p>

  Als differentieel is er een hakpedaal dat je constant moet intrappen; echt ouderwets. Omdat het differentieel uiteindelijk elektrisch schakelt is dit overbodig. Een dealer kan er vast een schakelaar tussen zetten.

 • <p>Het zicht rondom is oké, maar de uitlaat loopt niet langs de cabinestijl en stoort dus. De voorruit loopt relatief ver naar boven. Een glazen dakluik is niet leverbaar. De voorruit kan niet open, maar de zijraampjes wel.</p>

  Het zicht rondom is oké, maar de uitlaat loopt niet langs de cabinestijl en stoort dus. De voorruit loopt relatief ver naar boven. Een glazen dakluik is niet leverbaar. De voorruit kan niet open, maar de zijraampjes wel.

 • <p>Als enige testtrekker is de M9960 niet met elektronische hef te krijgen. Er is dus een hendel voor de positie- en de mengregeling. Met veldwerk komt de Kubota daarmee tekort. Ronduit lastig is de externe hendel (die als een soort ratel werkt). Hij zit niet op de beste plek, en doseren is een opgave.</p>

  Als enige testtrekker is de M9960 niet met elektronische hef te krijgen. Er is dus een hendel voor de positie- en de mengregeling. Met veldwerk komt de Kubota daarmee tekort. Ronduit lastig is de externe hendel (die als een soort ratel werkt). Hij zit niet op de beste plek, en doseren is een opgave.

 • <p>De gemiddelde hefkracht van 4,4 ton is 300 kilo lager dan het testgemiddelde. Ook is de hefweg met 59 cm het kleinst.</p>

  De gemiddelde hefkracht van 4,4 ton is 300 kilo lager dan het testgemiddelde. Ook is de hefweg met 59 cm het kleinst.

 • <p>Met de scherp draaiende vooras komt hij tot een draaicirkel van 8,8 meter. Het scherpst van de groep.</p>

  Met de scherp draaiende vooras komt hij tot een draaicirkel van 8,8 meter. Het scherpst van de groep.

 • <p>Aan de vermogensrem levert de Japanner 66 kW (90 pk), maar wel bij maar liefst 2.400 toeren! De motor blijkt dorstig: met 293 g/kWh drinkt hij 8 procent meer dan gemiddeld.</p>

  Aan de vermogensrem levert de Japanner 66 kW (90 pk), maar wel bij maar liefst 2.400 toeren! De motor blijkt dorstig: met 293 g/kWh drinkt hij 8 procent meer dan gemiddeld.

 • <p>De trekker is met 3,5 ton meer dan een ton lichter dan de het gemiddelde van de groep. Zodra je hem belast is de korte wielbasis (2,25 meter) merkbaar op de weg door een minder vast weggedrag.</p>

  De trekker is met 3,5 ton meer dan een ton lichter dan de het gemiddelde van de groep. Zodra je hem belast is de korte wielbasis (2,25 meter) merkbaar op de weg door een minder vast weggedrag.

Of registreer je om te kunnen reageren.