Vollegrond

Foto & video laatste update:6 nov 2015

Startschot Leerstraat Prei voor kinderen

Kokkerelli & Stichting Kids University for Cooking en Bayer CropScience Vegetables Seeds hebben in Villa Flora het startschot gegeven voor de Leerstraat Prei voor kinderen. Dit is een onderwijsconcept waarin basisschoolleerlingen de wereld van prei 'van grond tot mond' leren kennen. De kinderen krijgen op school een introductieles over prei, gaan op bezoek bij een preiteler en bereiden onder begeleiding van een professionele kok hun zelf geoogste prei tot een gerecht. Op 2 november was de officiële opening van de leerstraat.

De methodiek van de leerstraat is in 2013 door Kokkerelli, in samenwerking met Citaverde College, ontwikkeld en gevalideerd door de Universiteit Maastricht. Inmiddels hebben ruim tweeduizend Limburgse kinderen met hun klas deelgenomen aan een leerstraat. Daarvan is prei, in samenwerking met Bayer, nu de achtste. De overige zijn champignon, aardbei, tomaat, asperge, paprika, kool en blauwe bes.

Kinderen zijn de toekomst

Voor Bayer zijn kinderen de toekomst en is de wisselwerking tussen (de nog jonge) consument en de veredeling belangrijk. Prei is voor Bayer als grootste veredelaar van preirassen, een belangrijk regionaal gewas waarbij ze in de veredeling niet alleen de eisen van telers, maar ook die van consumenten centraal stellen, aldus Jos Tholen. "Dan gaat het om smaak, vorm, kleur en structuur. Daarnaast is het voor kinderen leerzaam hoe groenten veredeld en geteeld worden. Daarom werken we hieraan mee."

Suzanne Bisschops van Kokkerelli vult aan: "Je moet goed kijken waarom kinderen iets wel of niet lekker vinden. Is het de smaak, de textuur of de combinatie van ingrediënten. Als je kinderen betrekt bij het ontwikkelen van recepten, ontstaan er vaak verrassende zaken zoals prei-perensoep. Niet alleen lekker, maar ook nog gezond!"

Foto

 • Het ontvangstcomité: 'Mijnheer de tuinder' en de filmploeg. Ze wachten op de hoofdrolspelers van vandaag: Floor en Annisha.

  Het ontvangstcomité: 'Mijnheer de tuinder' en de filmploeg. Ze wachten op de hoofdrolspelers van vandaag: Floor en Annisha.

 • Mijnheer de tuinder, alias Twan Peeters van Tuinbouwbedrijf Brooker uit Venlo, brengt de dames naar de eerste plaats van handeling: het veld waar ze zelf hun prei moeten gaan 'rooien'.

  Mijnheer de tuinder, alias Twan Peeters van Tuinbouwbedrijf Brooker uit Venlo, brengt de dames naar de eerste plaats van handeling: het veld waar ze zelf hun prei moeten gaan 'rooien'.

 • Dat kan natuurlijk niet met de volautomatische preirooier, maar dat moet op de ouderwetse manier met de schop. Peeters doet het kunstje voor.

  Dat kan natuurlijk niet met de volautomatische preirooier, maar dat moet op de ouderwetse manier met de schop. Peeters doet het kunstje voor.

 • Nadoen is lollig, maar valt nog niet mee...</p>
<p> 

  Nadoen is lollig, maar valt nog niet mee...

   

 • Het zand eraf kloppen en dan kan de prei op de stapel.

  Het zand eraf kloppen en dan kan de prei op de stapel.

 • Maar natuurlijk niet kriskras op een hoop! Daar kan het oog van de meester niet tegen.</p>
<p> 

  Maar natuurlijk niet kriskras op een hoop! Daar kan het oog van de meester niet tegen.

   

 • Tot besluit van het bezoek aan het veld nog een stukje op de trekker met broer Hans Peeters is natuurlijk een fantastische belevenis.

  Tot besluit van het bezoek aan het veld nog een stukje op de trekker met broer Hans Peeters is natuurlijk een fantastische belevenis.

 • In de loods geeft Twan uitleg over het vervolg: het schonen van de prei.</p>
<p> 

  In de loods geeft Twan uitleg over het vervolg: het schonen van de prei.

   

 • Daarna kunnen de beide dames zelfstandig aan de slag.

  Daarna kunnen de beide dames zelfstandig aan de slag.

 • Startschot Leerstraat Prei voor kinderen
 • Als dat karwei er op zit, gaat de geschoonde en in een zak verpakte prei mee naar de keuken van Villa Flora.

  Als dat karwei er op zit, gaat de geschoonde en in een zak verpakte prei mee naar de keuken van Villa Flora.

 • Het traject van teler tot consument op zijn kortst. Binnen een half uur wordt het product aan de voordeur afgeleverd. Nóg verser kan het niet!

  Het traject van teler tot consument op zijn kortst. Binnen een half uur wordt het product aan de voordeur afgeleverd. Nóg verser kan het niet!

 • De overdracht aan kok Erwin Hollanders van het hoofdingrediënt van vandaag heeft plaats gevonden.

  De overdracht aan kok Erwin Hollanders van het hoofdingrediënt van vandaag heeft plaats gevonden.

 • Maar voor dat er gekookt gaat worden, geeft preiveredelaar Toon van Bayer CropScience Vegetable Seeds uitleg over de veredeling en groei van prei. Tot verbazing van de kinderen blijken er drie soorten prei te zijn: zomer-, herfst- en winterprei.

  Maar voor dat er gekookt gaat worden, geeft preiveredelaar Toon van Bayer CropScience Vegetable Seeds uitleg over de veredeling en groei van prei. Tot verbazing van de kinderen blijken er drie soorten prei te zijn: zomer-, herfst- en winterprei.

 • En dan de keuken in voor het maken van preisoep en een quiche. Natuurlijk met prei, maar verder met ingrediënten naar eigen inzicht.

  En dan de keuken in voor het maken van preisoep en een quiche. Natuurlijk met prei, maar verder met ingrediënten naar eigen inzicht.

 • Uiteraard staat hygiëne hoog in het vaandel, dus eerst de handen ontsmetten.</p>
<p> 

  Uiteraard staat hygiëne hoog in het vaandel, dus eerst de handen ontsmetten.

   

 • Muts op en schort voor en dan is iedereen in vol ornaat.

  Muts op en schort voor en dan is iedereen in vol ornaat.

 • Kok Erwin doet (met een scherp mes) voor hoe de prei in stukken gesneden moet worden.</p>
<p> 

  Kok Erwin doet (met een scherp mes) voor hoe de prei in stukken gesneden moet worden.

   

 • De kinderen doen dat na, maar dan met een plastic mes.

  De kinderen doen dat na, maar dan met een plastic mes.

 • En dat valt nog niet mee...</p>
<p> 

  En dat valt nog niet mee...

   

 • En als dan ook nog de organische zwavelverbindingen toeslaan, dan wordt het 'huilen met de koksmuts op'.

  En als dan ook nog de organische zwavelverbindingen toeslaan, dan wordt het 'huilen met de koksmuts op'.

 • Maar het eindresultaat mag er zijn. En vijf van de tien kinderen die vooraf zeiden geen prei te lusten, smikkelen lekker mee. Het verschil? Ze hebben het zelf gemaakt en de preismaak overheerst niet.</p>
<p> 

  Maar het eindresultaat mag er zijn. En vijf van de tien kinderen die vooraf zeiden geen prei te lusten, smikkelen lekker mee. Het verschil? Ze hebben het zelf gemaakt en de preismaak overheerst niet.

   

 • Daar moet (kinderchampagne) op gedronken worden!

  Daar moet (kinderchampagne) op gedronken worden!

 • Tot slot, niet te vergeten, het officiële gedeelte nog. De start van de Leerstraat Prei, een samenwerking van Kokkerelli & Stichting Kids University for Cooking en Bayer CropScience Vegetable Seeds. Links Joachim Schneider (CEO Bayer) en midden Jan Klerken (initiatiefnemer Kokkerelli) tekenen onder het goedkeurend oog van een van de jonge koks.

  Tot slot, niet te vergeten, het officiële gedeelte nog. De start van de Leerstraat Prei, een samenwerking van Kokkerelli & Stichting Kids University for Cooking en Bayer CropScience Vegetable Seeds. Links Joachim Schneider (CEO Bayer) en midden Jan Klerken (initiatiefnemer Kokkerelli) tekenen onder het goedkeurend oog van een van de jonge koks.

 • Floor vertelt aan de cameraploeg van de organisatie hoe ze de middag vond. "Het eten is lekkerder als je er zelf mee bezig bent geweest en het is leuk om te weten waar het vandaan komt. Ik vond de preisoep lekker, hoewel ik eerst geen prei lustte." Bij Floor is het doel van de Leerstraat Prei in ieder geval bereikt.

  Floor vertelt aan de cameraploeg van de organisatie hoe ze de middag vond. "Het eten is lekkerder als je er zelf mee bezig bent geweest en het is leuk om te weten waar het vandaan komt. Ik vond de preisoep lekker, hoewel ik eerst geen prei lustte." Bij Floor is het doel van de Leerstraat Prei in ieder geval bereikt.

Of registreer je om te kunnen reageren.