Vollegrond

Foto & video

Optimale prestaties aan vernieuwde preilijn

Bij de preischoningslijn van Verbruggen Mechanisatie kunnen vijftien personen die schonen allemaal hun optimale arbeidsprestatie leveren. Naar gelang hun arbeidsprestatie krijgen de schoonsters door de machine de volgende portie prei toegeschoven. Daarnaast worden wortels met een waterstraal afgesneden. De maximale capaciteit bedraagt 2.500 kilo schone prei per uur. Bekijk een fotoreportage over de opstelling van deze schoningslijn bij preiteler Peter Böhm in het Duitse Tönisvorst. Een artikel over het bedrijf van Böhm staat in editie 9 van Groenten&Fruit.

Foto

 • Peter Böhm rooit zijn prei los op aanhangwagens. Die zijn aan drie kanten voorzien van dichte, verwijderbare schotten. Een deel van de aanhangwagen staat rechts op de foto. Links de aanvoerband van de machine.

  Peter Böhm rooit zijn prei los op aanhangwagens. Die zijn aan drie kanten voorzien van dichte, verwijderbare schotten. Een deel van de aanhangwagen staat rechts op de foto. Links de aanvoerband van de machine.

 • Twee medewerkers verzorgen het opleggen van de prei. Eén van hen staat rechts op de foto. Op de voorgrond het open ijzeren rek dat aan de voorkant van de aanhangwagens zit, voor beluchting.

  Twee medewerkers verzorgen het opleggen van de prei. Eén van hen staat rechts op de foto. Op de voorgrond het open ijzeren rek dat aan de voorkant van de aanhangwagens zit, voor beluchting.

 • Na de aanvoerband staan drie medewerkers aan de volgende band. Daarop wordt de prei gespiesd aan een verstelbare spijkerband. Die zit aan de kant waar de medewerkers staan.

  Na de aanvoerband staan drie medewerkers aan de volgende band. Daarop wordt de prei gespiesd aan een verstelbare spijkerband. Die zit aan de kant waar de medewerkers staan.

 • De medewerkers trekken de prei met de wortels naar zich toe. De band is in horizontale richting verstelbaar, in verband met de grootte van de wortelpruik en de mate van aanhangende grond. Zo komt het snijvlak altijd op de gewenste plek uit.

  De medewerkers trekken de prei met de wortels naar zich toe. De band is in horizontale richting verstelbaar, in verband met de grootte van de wortelpruik en de mate van aanhangende grond. Zo komt het snijvlak altijd op de gewenste plek uit.

 • Een watersnijder snijdt onder hoge druk de wortels tot op 1 centimeter af. Voor het afzetkanaal van Böhm mag er een stukje wortels aan de prei blijven zitten. Onder de waterstraal is de spijkerband zichtbaar.

  Een watersnijder snijdt onder hoge druk de wortels tot op 1 centimeter af. Voor het afzetkanaal van Böhm mag er een stukje wortels aan de prei blijven zitten. Onder de waterstraal is de spijkerband zichtbaar.

 • Nadat in de wastunnel ook het blad is afgesneden (op 38 centimeter), vervolgt de prei zijn weg over de schoningslijn.

  Nadat in de wastunnel ook het blad is afgesneden (op 38 centimeter), vervolgt de prei zijn weg over de schoningslijn.

 • Aan de lijn staan vijftien schoonsters aan een 20 meter lange werktafel. Een schuifbalk (rechts van de prei die op de werktafel ligt) schuift iedere 1 tot 1,5 minuut iedere schoonster een voor haar in die tijd verwerkbaar portie prei toe. Daarom ontstaan er geen afstemmingsverliezen.

  Aan de lijn staan vijftien schoonsters aan een 20 meter lange werktafel. Een schuifbalk (rechts van de prei die op de werktafel ligt) schuift iedere 1 tot 1,5 minuut iedere schoonster een voor haar in die tijd verwerkbaar portie prei toe. Daarom ontstaan er geen afstemmingsverliezen.

 • Op deze foto is dat toeschuiven net gebeurd. Het verschil in porties wordt gemaakt door minieme verschillen in tijd tussen het opleggen van de opeenvolgende speren prei. Het portie is afgestemd op wat de schoonster in het vorige tijdsbestek heeft gepresteerd.

  Op deze foto is dat toeschuiven net gebeurd. Het verschil in porties wordt gemaakt door minieme verschillen in tijd tussen het opleggen van de opeenvolgende speren prei. Het portie is afgestemd op wat de schoonster in het vorige tijdsbestek heeft gepresteerd.

 • De registratie van de arbeidsprestatie verzorgen sensoren die bij iedere schoonster boven de oplegband voor de geschoonde prei hangt.

  De registratie van de arbeidsprestatie verzorgen sensoren die bij iedere schoonster boven de oplegband voor de geschoonde prei hangt.

 • Na het schonen verzorgt een persoon het extra uitsorteren en twee personen verpakken de prei los in kratten voor transport naar een verpakkingsstation. Nog twee andere personen doen algemene werkzaamheden, waarvan één toezicht houdt op heel het proces.

  Na het schonen verzorgt een persoon het extra uitsorteren en twee personen verpakken de prei los in kratten voor transport naar een verpakkingsstation. Nog twee andere personen doen algemene werkzaamheden, waarvan één toezicht houdt op heel het proces.

Of registreer je om te kunnen reageren.