Vollegrond

Foto & video

Fritz Boss teelt witlof en aardbeien op eigen kompas

Een onderdeel van de vorige maand in Neurenberg gehouden internationale Witlofbiënnale was een bezoek aan de witloftrekkerij van Fritz Boss.

Hij zit hier min of meer op een eiland, want het volgende bedrijf met witlof zit 150 kilometer verderop. De afzet doet hij zelf, net als die voor zijn aardbeien. Die teelt is er in 2012 bij gekomen. Hoe Boss een en ander georganiseerd heeft, is te lezen het artikel in de printuitgave van Groenten en Fruit van deze week (nr. 23) en hier te zien in een film en een fotoreportage.

Foto

 • Een onderdeel van de 22e Witlofbiënnale, deze keer in Neurenberg op 17 en 18 oktober, was een bedrijfsbezoek aan witloftrekker Fritz Boss. Hij trekt sinds 1998 witlof, momenteel zo’n 70 hectare jaarlijks. Sinds 2012 zijn daar aardbeien bij gekomen, onder andere onder glas op 20.000 vierkante meter en in tunnels. Dit jaar kwam er nog 3.000 vierkante meter glas bij voor de productie van frambozen voor de regionale markt.

  Een onderdeel van de 22e Witlofbiënnale, deze keer in Neurenberg op 17 en 18 oktober, was een bedrijfsbezoek aan witloftrekker Fritz Boss. Hij trekt sinds 1998 witlof, momenteel zo’n 70 hectare jaarlijks. Sinds 2012 zijn daar aardbeien bij gekomen, onder andere onder glas op 20.000 vierkante meter en in tunnels. Dit jaar kwam er nog 3.000 vierkante meter glas bij voor de productie van frambozen voor de regionale markt.

 • Een van de gekoelde vrachtauto’s van Boss, voor witlof. Op de zijkant: ‘Witlof is een hit’, en ‘Witlof houdt fit en maakt slank’.

  Een van de gekoelde vrachtauto’s van Boss, voor witlof. Op de zijkant: ‘Witlof is een hit’, en ‘Witlof houdt fit en maakt slank’.

 • Auto voor aardbeien.

  Auto voor aardbeien.

 • Gezien op het terrein achter het bedrijf: Boss’ oogstwagen voor ijsbergsla. ‘Knackig, frisch und Kross, eisbergslat vom Boss’ (knapperig, vers en krokant, ijsbergsla van Boss).

  Gezien op het terrein achter het bedrijf: Boss’ oogstwagen voor ijsbergsla. ‘Knackig, frisch und Kross, eisbergslat vom Boss’ (knapperig, vers en krokant, ijsbergsla van Boss).

 • Een deel van de aardbeienkas. Gasgestookt met buisrail op de grond, CO2 uit gas en zuiver CO2, verticale ventilatie, dakberegening en hogedrukverneveling.

  Een deel van de aardbeienkas. Gasgestookt met buisrail op de grond, CO2 uit gas en zuiver CO2, verticale ventilatie, dakberegening en hogedrukverneveling.

 • Papieren) registratie per pad.

  Papieren) registratie per pad.

 • Aardbeien van Boss, met zijn naam op de doos.

  Aardbeien van Boss, met zijn naam op de doos.

 • Verkoopautomaat voor zachtfruit.

  Verkoopautomaat voor zachtfruit.

 • Prijzen: framboos 3,90 euro/200 gram, aardbeien 3 euro per pond.

  Prijzen: framboos 3,90 euro/200 gram, aardbeien 3 euro per pond.

 • Watersilo, zo oogt het wat vriendelijker.

  Watersilo, zo oogt het wat vriendelijker.

 • Op de grill: Bratwurst en witlof.

  Op de grill: Bratwurst en witlof.

 • Op de schuiver: pizza met witlof.

  Op de schuiver: pizza met witlof.

Of registreer je om te kunnen reageren.