Vollegrond

Foto & video

Nederlandse vakman teelt Duitse spruiten

Jacob Jan Tuinier Hofman teelt ruim twintig jaar spruiten in Duitsland, in de bondsstaat Mecklenburg-Vorpommern in de buurt van de Oostzee. Zijn aanpak is in veel opzichten niet anders dan bij zijn collega’s in Nederland, en in een aantal opzichten juist volslagen anders. Het artikel in groenten en Fruit vertelt een deel van het verhaal, onderstaand aangevuld met een serie in beeld

Foto

 • Jacob Jan Tuinier Hofman heeft in zo’n 20 hectare spruiten druppelslangen (Netafim Dripnet, afgifte per druppelopening 0.6 liter per uur bij 0.25 tot 2 bar). De slangen worden na de oogst opgeruimd. Op een haspel gaat zo’n 5 kilometer slang. De verschillende slangen worden bij het oprollen aan elkaar gekoppeld, zodat een lang heel exemplaar ontstaat. Het oprollen van stukken slang (en het volgende seizoen weer gebruiken) is onwerkbaar, aldus Tuinier Hofman.

  Jacob Jan Tuinier Hofman heeft in zo’n 20 hectare spruiten druppelslangen (Netafim Dripnet, afgifte per druppelopening 0.6 liter per uur bij 0.25 tot 2 bar). De slangen worden na de oogst opgeruimd. Op een haspel gaat zo’n 5 kilometer slang. De verschillende slangen worden bij het oprollen aan elkaar gekoppeld, zodat een lang heel exemplaar ontstaat. Het oprollen van stukken slang (en het volgende seizoen weer gebruiken) is onwerkbaar, aldus Tuinier Hofman.

 • Spruiten zo ver als je kijken kan, zoals op dit perceel van zo’n 20 hectare. De gewasbescherming gaat met een spuitmachine met luchtondersteuning, volgens Tuinier Hofman onontbeerlijk de druppels tot goed onderin het gewas te krijgen.

  Spruiten zo ver als je kijken kan, zoals op dit perceel van zo’n 20 hectare. De gewasbescherming gaat met een spuitmachine met luchtondersteuning, volgens Tuinier Hofman onontbeerlijk de druppels tot goed onderin het gewas te krijgen.

 • Een kopstation, tussen de ringleiding voor de wateraanvoer en de druppelslangen. De waterdruk wordt verlaagd van 8 naar 2 bar en het water wordt gefilterd. De reiniging van de filter gaat automatisch, met gebruikmaking van de waterdruk. Eventueel kan het station gebruikt voor het meegeven van voedingselementen. Na een jaar hiermee experimenteren, zette Tuinier Hofman deze manier van bemesten aan de kant.

  Een kopstation, tussen de ringleiding voor de wateraanvoer en de druppelslangen. De waterdruk wordt verlaagd van 8 naar 2 bar en het water wordt gefilterd. De reiniging van de filter gaat automatisch, met gebruikmaking van de waterdruk. Eventueel kan het station gebruikt voor het meegeven van voedingselementen. Na een jaar hiermee experimenteren, zette Tuinier Hofman deze manier van bemesten aan de kant.

 • De waterverdeling gaat met een verdeelslang op de kop van het perceel. Tussen de verdeelslang en elke druppelslang zit een kraantje. Dat maakt het mogelijk om aparte kraanvakken in te stellen. Er liggen drie druppelslangen per 6 rijen. Ze worden net voor het sluiten van het gewas gelegd, tegelijk met het (6-rijig) schoffelen. Het planten (met Ferrari plantelementen) gaat ook met een 6-rijige machine.

  De waterverdeling gaat met een verdeelslang op de kop van het perceel. Tussen de verdeelslang en elke druppelslang zit een kraantje. Dat maakt het mogelijk om aparte kraanvakken in te stellen. Er liggen drie druppelslangen per 6 rijen. Ze worden net voor het sluiten van het gewas gelegd, tegelijk met het (6-rijig) schoffelen. Het planten (met Ferrari plantelementen) gaat ook met een 6-rijige machine.

 • Haakcontainers voor de afvoer van de spruiten.

  Haakcontainers voor de afvoer van de spruiten.

 • Bij de nieuwste containers gaat het drogen van de spruiten via een zwevende droogvloer. De lucht wordt van onderen af naar boven geperst.

  Bij de nieuwste containers gaat het drogen van de spruiten via een zwevende droogvloer. De lucht wordt van onderen af naar boven geperst.

 • De kiepinstallatie voor de containers. De olievoorziening voor de hefcilinder komt van een ‘good old’ David Brown 1690, die nog uitsluitend voor deze klus wordt gebruikt. Het beestje schijnt nogal wat rook te produceren, daarom is de originele uitlaat verlengd tot een boven het dak van de loods uitstekende schoorsteen.

  De kiepinstallatie voor de containers. De olievoorziening voor de hefcilinder komt van een ‘good old’ David Brown 1690, die nog uitsluitend voor deze klus wordt gebruikt. Het beestje schijnt nogal wat rook te produceren, daarom is de originele uitlaat verlengd tot een boven het dak van de loods uitstekende schoorsteen.

 • De verwerkings- en inpaklijn voor de spruiten is compleet uitgerust, inclusief een optische sorteerder. Op de plukkers ontbreekt een voorsorteerder. In combinatie met vreemd personeel op de plukker komt die voorziening niet altijd goed tot zijn recht, vermoedt Tuinier Hofman.
De degelijkheid van de hal is buiten elke discussie, afgemeten aan de zwaarte van de constructie. Dat is het resultaat van ‘twee’ keer laten doorrekenen: door de loodsbouwer, en verplicht voor de bouwvergunning- nogmaals nog een tweede instantie. Die gaan voor zekerheid, ofwel voor ‘zwaar en degelijk’.

  De verwerkings- en inpaklijn voor de spruiten is compleet uitgerust, inclusief een optische sorteerder. Op de plukkers ontbreekt een voorsorteerder. In combinatie met vreemd personeel op de plukker komt die voorziening niet altijd goed tot zijn recht, vermoedt Tuinier Hofman. De degelijkheid van de hal is buiten elke discussie, afgemeten aan de zwaarte van de constructie. Dat is het resultaat van ‘twee’ keer laten doorrekenen: door de loodsbouwer, en verplicht voor de bouwvergunning- nogmaals nog een tweede instantie. Die gaan voor zekerheid, ofwel voor ‘zwaar en degelijk’.

Of registreer je om te kunnen reageren.