Vollegrond

Foto & video

Wingssprayer in spruiten

De Wingssprayer is een doorontwikkeling van het Scandinavische Släpduk-spuitsysteem. Hij heeft een plaat die het gewas opendrukt, waarna de spuitvloeistof makkelijker tot onderin het gewas gebracht kan worden. Het systeem wordt al langer ingezet in gewassen als aardappelen en graan. De techniek maakt dat de driftkans zeer beperkt wordt, zodat gespoten kan worden met zeer kleine spruitdruppels. Naast een goede gewasindringing geeft dat ook een optimale druppelverdeling, aldus Harrie Houben van het bedrijf Wingssprayer in Maarheeze. Op PPO Westmaas werd onlangs getoetst of die goede druppelindringing en -verdeling ook geldt voor spruitkool.

Foto

 • Het idee achter de Wingssprayer is dat gespoten kan worden met kleine druppeltjes. Die blijven lang zweven en als ze bijna in het gewas worden gespoten, kan dat zonder driftgevaar.

  Het idee achter de Wingssprayer is dat gespoten kan worden met kleine druppeltjes. Die blijven lang zweven en als ze bijna in het gewas worden gespoten, kan dat zonder driftgevaar.

 • Volgens Harrie Houben van Wingssprayer is met een XR-dop een driftreductie tot 99 procent mogelijk. De Technische Commissie Technieken (de club die waterbeheerders adviseert over driftreducerende spuitdoppen) stelt daarom dat de voor de Wingssprayer met XR 110015 –doppen zonder kantdop een spuitvrije zone van ‘slechts’ 100 centimeter vereist is en mét kantdop een teeltvrije zone van 50 centimeter volstaat.

  Volgens Harrie Houben van Wingssprayer is met een XR-dop een driftreductie tot 99 procent mogelijk. De Technische Commissie Technieken (de club die waterbeheerders adviseert over driftreducerende spuitdoppen) stelt daarom dat de voor de Wingssprayer met XR 110015 –doppen zonder kantdop een spuitvrije zone van ‘slechts’ 100 centimeter vereist is en mét kantdop een teeltvrije zone van 50 centimeter volstaat.

 • De Wingssprayer in spruiten. Het blad wordt omgeduwd in de richting van de rijrichting en het blad springt door de stugheid niet zo makkelijk terug als bij veel andere gewassen. Dat geeft parapluwerking.

  De Wingssprayer in spruiten. Het blad wordt omgeduwd in de richting van de rijrichting en het blad springt door de stugheid niet zo makkelijk terug als bij veel andere gewassen. Dat geeft parapluwerking.

 • De werking werd vergeleken met een conventionele spuitmachine. Beide apparaten spoten 600 liter water/ha om een goede vergelijking te kunnen maken. Normaal kan de waterhoeveelheid met de Wingssprayer beperkt worden tot 250 liter water per hectare, aldus Houben.

  De werking werd vergeleken met een conventionele spuitmachine. Beide apparaten spoten 600 liter water/ha om een goede vergelijking te kunnen maken. Normaal kan de waterhoeveelheid met de Wingssprayer beperkt worden tot 250 liter water per hectare, aldus Houben.

 • Detail.

  Detail.

 • De kunststof strook hangt aan flexibele koolstof strippen.

  De kunststof strook hangt aan flexibele koolstof strippen.

 • Het opklappen van de boom geeft op de meeste spuitmachines geen problemen, aldus Houben.

  Het opklappen van de boom geeft op de meeste spuitmachines geen problemen, aldus Houben.

 • De beoordeling van het spuitresultaat, met een fluorescerende stof die aan de spuitvloeistof was toegevoegd.

  De beoordeling van het spuitresultaat, met een fluorescerende stof die aan de spuitvloeistof was toegevoegd.

 • Die stof licht op onder blacklight.

  Die stof licht op onder blacklight.

 • Resultaat.

  Resultaat.

Of registreer je om te kunnen reageren.