Vollegrond

Foto & video 2446 bekeken laatste update:13 jun 2013

Automatisch knolselderij planten

In het Zuid-Hollandse Klaaswaal werd op 1 juni met maar liefst drie automatische Ferrari-plantmachines een perceel knolselderij geplant van het ras Brilliant.

Foto

 • Met maar liefst drie automatische Ferrari-plantmachines werd een perceel knolselderij geplant van het ras Brilliant.

  Met maar liefst drie automatische Ferrari-plantmachines werd een perceel knolselderij geplant van het ras Brilliant.

  Foto: Martijn Keulemans
 • Het gaat hier om een 8 hectare groot perceel van akkerbouwbedrijf Den Hartigh uit Klaaswaal. Vanwege het wisselvallige weer huurde de akkerbouwer twee machines van loonbedrijf J.C Lokers uit Zevenbergen in om te helpen.

  Het gaat hier om een 8 hectare groot perceel van akkerbouwbedrijf Den Hartigh uit Klaaswaal. Vanwege het wisselvallige weer huurde de akkerbouwer twee machines van loonbedrijf J.C Lokers uit Zevenbergen in om te helpen.

  Foto: Martijn Keulemans
 • Laurens den Hartigh (links), samen met Ramon Lokers (midden), en Kevin Buijs. Lokers hielp al met een machine om 18 hectare knolselderij te planten. Een derde machine stond werkeloos in de schuur en kwam een handje helpen.

  Laurens den Hartigh (links), samen met Ramon Lokers (midden), en Kevin Buijs. Lokers hielp al met een machine om 18 hectare knolselderij te planten. Een derde machine stond werkeloos in de schuur en kwam een handje helpen.

  Foto: Martijn Keulemans
 • Den Hartigh schafte dit jaar zelf een automatische Ferrari-plantmachine aan, die werd gekocht uit de veiling van loonbedrijf Van der Wekken, die eerder dit jaar plaatsvond.

  Den Hartigh schafte dit jaar zelf een automatische Ferrari-plantmachine aan, die werd gekocht uit de veiling van loonbedrijf Van der Wekken, die eerder dit jaar plaatsvond.

  Foto: Martijn Keulemans
 • Lokers specialiseert zich in de teelt van knolselderij en beschikt over vier machines. Hier wordt met een gedragen 3 meter brede machine geplant, die 6 rijen poot. De afstand in de rij bedraagt 32 centimeter.

  Lokers specialiseert zich in de teelt van knolselderij en beschikt over vier machines. Hier wordt met een gedragen 3 meter brede machine geplant, die 6 rijen poot. De afstand in de rij bedraagt 32 centimeter.

  Foto: Martijn Keulemans
 • Vorig jaar bouwde Lokers een Agrifac/Cebeco-bietenrooier om tot zelfrijdende plantmachine. Achteraan hangt een twaalfrijïge plantmachine van Ferrari. Twee medewerkers voeren de trays met planten aan.

  Vorig jaar bouwde Lokers een Agrifac/Cebeco-bietenrooier om tot zelfrijdende plantmachine. Achteraan hangt een twaalfrijïge plantmachine van Ferrari. Twee medewerkers voeren de trays met planten aan.

  Foto: Martijn Keulemans
 • Met deze machines is een hoge capaciteit te behalen. Na één seizoen zette Lokers de machine rondom op dubbellucht cultuurwielen, in plaats van brede banden. Dit zorgt voor minder insporing.

  Met deze machines is een hoge capaciteit te behalen. Na één seizoen zette Lokers de machine rondom op dubbellucht cultuurwielen, in plaats van brede banden. Dit zorgt voor minder insporing.

  Foto: Martijn Keulemans
 • Ook werd afgelopen winter een hydraulisch aangedreven Forigo-rotorkopeg gemonteerd, die uit drie delen bestaat. Dit Italiaanse merk kon als enige garanderen dat een direct hydraulische overbrenging mogelijk was.

  Ook werd afgelopen winter een hydraulisch aangedreven Forigo-rotorkopeg gemonteerd, die uit drie delen bestaat. Dit Italiaanse merk kon als enige garanderen dat een direct hydraulische overbrenging mogelijk was.

  Foto: Martijn Keulemans
 • Voor de andere machines moet het land nog wel worden voorbewerkt. Naast tijd en geldbesparing noemt Lokers als voordelen van zijn system dat de grond minder is uitgedroogd. De planten kan je vaster aandrukken. Ook kan je op onbewerkt land na de regen eerder aan de slag en is het zaaibed vlakker.

  Voor de andere machines moet het land nog wel worden voorbewerkt. Naast tijd en geldbesparing noemt Lokers als voordelen van zijn system dat de grond minder is uitgedroogd. De planten kan je vaster aandrukken. Ook kan je op onbewerkt land na de regen eerder aan de slag en is het zaaibed vlakker.

  Foto: Martijn Keulemans
 • Een detail van de Ferrari-plantmachine. Grijpers pakken de plantjes vast. Deze worden in speciale trays opgekweekt.

  Een detail van de Ferrari-plantmachine. Grijpers pakken de plantjes vast. Deze worden in speciale trays opgekweekt.

  Foto: Martijn Keulemans
 • De grijpers laten de plantjes in bekers vallen die ze in een linker of rechter element laat vallen. Zo kan één machine twee elementen bedienen.

  De grijpers laten de plantjes in bekers vallen die ze in een linker of rechter element laat vallen. Zo kan één machine twee elementen bedienen.

  Foto: Martijn Keulemans
 • Het laden en lossen van de trays met planten.

  Het laden en lossen van de trays met planten.

  Foto: Martijn Keulemans
 • In 3 uur tijd zat de 8 hectare in de grond. Met de zelfrijder alleen al is een capaciteit van 1 hectare per uur haalbaar. Voor dit soort werkzaamheden is dat fors.

  In 3 uur tijd zat de 8 hectare in de grond. Met de zelfrijder alleen al is een capaciteit van 1 hectare per uur haalbaar. Voor dit soort werkzaamheden is dat fors.

  Foto: Martijn Keulemans
 • De drie machines in actie. In korte tijd kan veel worden gedaan, zodat ondanks het wisselvallige weer alles in de grond zit.

  De drie machines in actie. In korte tijd kan veel worden gedaan, zodat ondanks het wisselvallige weer alles in de grond zit.

  Foto: Martijn Keulemans
 • Afgezien van één fikse bui in eind mei bleef het uiteindelijk droog. Om de planten op gang te helpen is beregenen noodzakelijk. Dit gebeurde op 6 juni, 5 dagen na het planten.

  Afgezien van één fikse bui in eind mei bleef het uiteindelijk droog. Om de planten op gang te helpen is beregenen noodzakelijk. Dit gebeurde op 6 juni, 5 dagen na het planten.

  Foto: Niels van der Boom

Niels van der Boom

Of registreer je om te kunnen reageren.