Vollegrond

Foto & video

Vroege plantingen op het oog goed ondanks vorst

Misschien dat bij terugblikken naar de winter 2012/13 over een tijdje geconcludeerd moet worden dat plantingen die voor 13 maart de grond in gingen voor problemen hebben gezorgd vanwege onder andere schot, vroege bloei, schift, en uitblijvende kropvormingen en dat alle latere teelten zonder bijzonderheden zijn weggegroeid.

In de nacht van 12 op 13 maart vroor het plaatselijk nog even streng, soms tot 13 graden onder nul. Een week later is aan de meeste plantingen uitwendig amper of iets te zien. Dat geldt bij voorbeeld voor vroeg geplante potbloemkool in Andijk in Noord-Holland en voor vroege Spaanse prei in Haarsteeg in Midden-Brabant, die voor de vorst is geplant. Helemaal onlogisch is dat niet, want -13 graden op de thermometer betekent niet dat het onder afdekking ook zo koud is. Daar kan de temperatuurdaling beperkt blijven tot enkele graden onder nul.

Kwalijker is het als jonge planten een hele dag onder de 0 graden blijven. Dat is niet het geval geweest. Wel is het mogelijk dat die vroege kou de inwendige groei- en hormoonhuishouding heeft ontregeld.

Voor winterprei gaat de zorg uit naar de niet-afgedekte percelen. Deze teelten kregen rond Sinterklaas een korte winter te verduren. Afdekken was toen misschien nog niet nodig. In de weken daarna kregen veel bedekkingen het te verduren door een flinke wind. Rond half januari was het wel raak, met sneeuw en twee weken regelmatig strenge vorst. Prei en spruiten hebben daar flink van geleden. Eind januari viel de dooi in, rond 10 februari ging het weer vriezen, rond 20 februari nogmaals en vanaf 10 maart nog een keer. Dat brengt het totaal op vijf vorstperiodes.

Afgelopen maandag maakte teeltdeskundige Johan van de Logt van adviesbureau Horti Nova samen met een verslaggever van Groenten & Fruit een inspectieronde langs verschillende teelten. Bekijk hieronder de foto-impressie.

Foto

 • Winterprei schonen bij François van Helvoort in Haarsteeg (ras Harston). Dat gaat zonder veel moeite, met 75 tot 80 procent klasse I. Deze prei was eind vorig week gerooid met een beddenrooier. Bij het alfleverklaar maken vorige week zaterdag was deze prei nog aan de slappe kant, vond Van Helovoort, maandagochtend was dat aanzienlijk verbeterd.

  Winterprei schonen bij François van Helvoort in Haarsteeg (ras Harston). Dat gaat zonder veel moeite, met 75 tot 80 procent klasse I. Deze prei was eind vorig week gerooid met een beddenrooier. Bij het alfleverklaar maken vorige week zaterdag was deze prei nog aan de slappe kant, vond Van Helovoort, maandagochtend was dat aanzienlijk verbeterd.

 • Harston onder microklimadoek: gewas ziet er goed uit. Van de Logt: "mooi stevig materiaal, duurzaam, minder windgevoelig. Met een sneeuwdek even goed werkend als vliesdoek. Zonder sneeuw: meer kans op windschade."

  Harston onder microklimadoek: gewas ziet er goed uit. Van de Logt: "mooi stevig materiaal, duurzaam, minder windgevoelig. Met een sneeuwdek even goed werkend als vliesdoek. Zonder sneeuw: meer kans op windschade."

 • Harston onder microklimadoek: gewas ziet er goed uit. Van de Logt: "mooi stevig materiaal, duurzaam, minder windgevoelig. Met een sneeuwdek even goed werkend als vliesdoek. Zonder sneeuw: meer kans op windschade."

  Harston onder microklimadoek: gewas ziet er goed uit. Van de Logt: "mooi stevig materiaal, duurzaam, minder windgevoelig. Met een sneeuwdek even goed werkend als vliesdoek. Zonder sneeuw: meer kans op windschade."

 • Andijvie (ras Nuance) voor de vorst geplant, afgedekt met vliesdoek. Op het oog niets mis mee, zelfs wortelactiviteit. Risico op schot.

  Andijvie (ras Nuance) voor de vorst geplant, afgedekt met vliesdoek. Op het oog niets mis mee, zelfs wortelactiviteit. Risico op schot.

 • Andijvie (ras Nuance) voor de vorst geplant, afgedekt met vliesdoek. Op het oog niets mis mee, zelfs wortelactiviteit. Risico op schot.

  Andijvie (ras Nuance) voor de vorst geplant, afgedekt met vliesdoek. Op het oog niets mis mee, zelfs wortelactiviteit. Risico op schot.

 • Vitaton doet het nog beter, oordeelt teler Van Helvoort. Blad is mooier (breed), wel voor maart, gewas groeit in april te hard. Van de Logt: “Vitaton heeft door zijn bladbreedte wat minder blad. Wordt daardoor makkelijker kaal op de stam, vandaar dat niet elke teler even enthousiast is voor Vitaton”.

  Vitaton doet het nog beter, oordeelt teler Van Helvoort. Blad is mooier (breed), wel voor maart, gewas groeit in april te hard. Van de Logt: “Vitaton heeft door zijn bladbreedte wat minder blad. Wordt daardoor makkelijker kaal op de stam, vandaar dat niet elke teler even enthousiast is voor Vitaton”.

 • Lollo rossa: hebben nog een weekje overwinterd bij de plantenkweker, na de laatste vorst geplant. Planten (op 5 centimeter pot) waren daardoor wel wat verder uitgegroeid dan normaal. Van de Logt: “ze hebben geen stress gehad. Wachten met planten tot na de vorst was een goede keus”.

  Lollo rossa: hebben nog een weekje overwinterd bij de plantenkweker, na de laatste vorst geplant. Planten (op 5 centimeter pot) waren daardoor wel wat verder uitgegroeid dan normaal. Van de Logt: “ze hebben geen stress gehad. Wachten met planten tot na de vorst was een goede keus”.

 • Spitskool onder enkele afdekking, geplant voor de vorst, met wat wortelontwikkeling. Van de Logt vermoedt dat spitskool tegen een stootje kan.

  Spitskool onder enkele afdekking, geplant voor de vorst, met wat wortelontwikkeling. Van de Logt vermoedt dat spitskool tegen een stootje kan.

 • Prei, ras Easton, Spaanse superseedlings voor de vorst geplant en afgedekt met geperforeerde plasticfolie. Folie plakt gemakkelijk tegen de planten. Dat lijkt op dit perceel mee te vallen, omdat de planten in geulen staan. Het gewas heeft op het oog weinig of niets geleden, behoudens een enkel wit plekje vanwege contact met de folie. Risico: schot, eerder oogsten dan gepland.

  Prei, ras Easton, Spaanse superseedlings voor de vorst geplant en afgedekt met geperforeerde plasticfolie. Folie plakt gemakkelijk tegen de planten. Dat lijkt op dit perceel mee te vallen, omdat de planten in geulen staan. Het gewas heeft op het oog weinig of niets geleden, behoudens een enkel wit plekje vanwege contact met de folie. Risico: schot, eerder oogsten dan gepland.

 • Prei, ras Easton, Spaanse superseedlings voor de vorst geplant en afgedekt met geperforeerde plasticfolie. Folie plakt gemakkelijk tegen de planten. Dat lijkt op dit perceel mee te vallen, omdat de planten in geulen staan. Het gewas heeft op het oog weinig of niets geleden, behoudens een enkel wit plekje vanwege contact met de folie. Risico: schot, eerder oogsten dan gepland.

  Prei, ras Easton, Spaanse superseedlings voor de vorst geplant en afgedekt met geperforeerde plasticfolie. Folie plakt gemakkelijk tegen de planten. Dat lijkt op dit perceel mee te vallen, omdat de planten in geulen staan. Het gewas heeft op het oog weinig of niets geleden, behoudens een enkel wit plekje vanwege contact met de folie. Risico: schot, eerder oogsten dan gepland.

 • Niet afgedekte prei voor oogst eind maart/begin april. (ras Lucretius, Seminis). Stand valt niet tegen, maar is waarschijnlijk niet voor half april oogstbaar. Controle door deskundige Van de Logt leert dat een enkele plant is weggevallen. Het resultaat valt hem mee: “ik heb ook percelen gezien met 70 procent rot”.

  Niet afgedekte prei voor oogst eind maart/begin april. (ras Lucretius, Seminis). Stand valt niet tegen, maar is waarschijnlijk niet voor half april oogstbaar. Controle door deskundige Van de Logt leert dat een enkele plant is weggevallen. Het resultaat valt hem mee: “ik heb ook percelen gezien met 70 procent rot”.

Of registreer je om te kunnen reageren.